Region

Izazovi u oblasti privatnosti u kontekstu digitalizacije na Zapadnom Balkanu

Region

Digitalizacija javnih usluga je među prioritetima zemalja Zapadnog Balkana. Nakon pandemije COVID-19, još je očiglednije da postoji potreba za digitalizacijom kako bi institucije, građani, preduzeća i društva u celini bili sposobniji da odgovore na spoljne izazove i promene.

 

Albanija predstavlja vodeću zemlju u regionu kada je reč o digitalizaciji javnih usluga. Trenutno se na nacionalnoj platformi e-Albanija nudi 1.225 e-usluga koje pruža 200 institucija javne uprave. U julu 2022. godine bilo je 2.679.806 registrovanih korisnika, što je više od 90% ukupne populacije Albanije. Stoga, druge zemlje u regionu imaju dosta posla pred sobom kako bi se približile ovim ciframa.

Jedan od glavnih izazova u vezi sa razvojem i korišćenjem e-usluga predstavlja zaštita ličnih podataka korisnika, njihova bezbednost. U poslednjih godinu dana region je suočen sa pretnjama po privatnost podataka građana zbog raznih hakerskih napada. Hakeri su u avgustu 2022. godine napali informacionu mrežu Vlade Crne Gore. Prošlog leta takođe se dogodio niz sajber napada i na albanske institucije. Meta napada bio je i vladin portal e-Albanija. Državne institucije Srbije bile su na meti hakerskih napada poslednji put u januara 2023. godine.

Paralelno sa ovim spoljnim pretnjama, prethodnih godina u regionu je došlo do curenja podataka od strane institucija zbog nedovoljnih mera zaštite podataka o ličnosti u procesu digitalizacije usluga. Na primer, korisničko ime i lozinka za pristup Informacionom sistemu Covid-19 u Srbiji bili su javno dostupni osam dana na sajtu zdravstvene ustanove, čime je omogućen pristup i preuzimanje ličnih podataka građana Srbije.

Zemlje u našem regionu su u najvećoj meri usvojile zakonski okvir koji se odnosi na zaštitu privatnosti podataka, ali primena zakona i dalje nije na zadovoljavajućem nivou. Problem predstavlja i činjenica da drugi zakoni i podzakonski akti nisu usklađeni sa krovnim zakonima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti. Pored toga, primeri povreda podataka pokazuju da javne institucije ne poštuju procedure za primenu standarda zaštite privatnosti kada razvijaju nove digitalne usluge za građane.

Dobar primer napredovanja u primeni standarda privatnosti je slučaj Agencije za zaštitu ličnih podataka Severne Makedonije koja je usvojila Metodologiju za usklađenost sektorskog zakonodavstva sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj dokument sadrži smernice koje regulišu postupanje ministarstava u procesima usaglašavanja zakonodavstva. Dokument predstavlja kako treba da izgleda proces revizije postojećih zakona, kao i postupak izrade procene uticaja prilikom donošenja zakona na zaštitu podataka o ličnosti.

Ovaj dokument mogu koristiti institucije u regionu koje su zadužene za zaštitu ličnih podataka za razvoj slične metodologije kao vodiča za javne institucije u procesima usaglašavanja zakona, kao i pripreme novih zakona. U nedostatku smernica u ovoj oblasti u Srbiji, Partneri Srbija su prošle godine izradili sličan dokument koji takođe može biti koristan – Vodič za izradu i izmenu sektorskih propisa koji uređuju obradu i zaštitu podataka o ličnosti.

Dobar primer kako možemo da obezbedimo bolju zaštitu ličnih podataka u e-uslugama je veoma koristan alat za procenu standarda privatnosti e-usluga, kreiran od strane Metamorphosis Fondacije iz Severne Makedonije. Metamorphosis je razvio Metodologiju za procenu usklađenosti postojećih javnih e-servisa i usluga koje se digitalizuju sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj alat može biti koristan i drugim zemljama u regionu da otpočnu sa sličnim aktivnostima.
Pozdravljamo napore zemalja u regionu da digitalizuju usluge i učine ih dostupnijim građanima, ali podsećamo da ove aktivnosti ne smeju biti na štetu ljudska prava. Zahtevamo da naše vlade učine usluge e-uprave bezbednim i sigurnim, kao i da privatnost e-građana postane zaštićenija.

Više o tome kako digitalizacija utiče na privatnost podataka i šta možemo da naučimo od zemalja u regionu biće predstavljeno na Konferenciji „Nedelja privatnosti“ .

Autorke:
Vesna Radinovska, Metamorphosis Foundation
Kristina Kalajdžić, Partneri Srbija

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Region

NEM Zagreb 2023: Warner Bros. Discovery, RTL Mađarska i TVP u finalu NEM Awards

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „AI-a se ne treba bojati, već s njim eksperimentirati“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Digitalne platforme za rad jednoglasno podržavaju regulaciju i sistem nadzora

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Argeta i Luna\TBWA osvojili Euro Effie

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Hrvatska: Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Ida Prester u kampanji protiv nasilja nad ženama koja ruši granice regiona

Advertiser Serbia27. новембра 2023.

Na novoj radionici HOWtoWOW akademije unapredite poslovanje uz pomoć employer brandinga

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

Novi dragulj planinskog turizma „Crowne Plaza Kolašin” u Crnoj Gori

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Novi Upravni odbor SOZ-a u mandatu 2024/25

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

‘Mlade više ne zanima zastareli način rada, zato biraju gig ekonomiju’

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.