Dr. mreže

Istraživanje: Dezinformacije se najlakše šire TikTok-om

Dr. mreže

Ne samo da je zabrinjavajuće što je tolika količina lažnih informacija u oglasima prošla odobrenje i bila spremna za prikazivanje korisnicima, već je zabrinjavajuće i to što se to dogodilo na platformi koja se hvalila kako ima čvrsta pravila oko političkog sadržaja i oglašavanja.

 

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža u današnje vreme, TikTok, ima i svoju prilično mračnu stranu. Naime, novo istraživanje koje je objavio Global Witness i tim sa Univerziteta Njujork, pokazalo je da uz gomilu zanimljivih videa, TikTok sadrži i velik broj videa koji promovišu teorije zavere i dezinformacije.

U istraživanju su se fokusirali na TikTok, Facebook i YouTube, pa su proveravali koliko su algoritmi koje te društvene mreže koriste, precizni u otkrivanju i uklanjanju dezinformacija i lažnih oglasa.

Od svih posmatranih društvenih mreža, TikTok se pokazao najgorim. Istraživači su na toj platformi učitali gomilu oglasa koji su sadržali lažne informacije i potencijalno opasan sadržaj i čekali odobrenje. Čak 90 procenata tih oglasa odobreno je za objavu i prikazivanju korisnicima TikToka.

Ova će godina biti znatno gora, kako se izbori približavaju„, istakla je koautorka istraživanja Olivia Litl. „Došlo je do eksponencionalnog rasta broja korisnika, što samo znači da će biti više dezinformacija. TikTok mora prokativno da radi na njihovom zaustavljanju ili ćemo se suočiti s novom krizom„.

Istraživanje je otkrilo različite kategorije lažnog oglašavanja. Neki oglasi tako sadrže zavaravajuće detalje, poput netačnih datuma izbora. Drugi uključuju zavaravajuće ili lažne uslove za glasanje. A najviše je bilo onih koji jednostavno odgovaraju glasače od izlaska na izbore.

Ne samo da je zabrinjavajuće što je tolika količina lažnih informacija u oglasima prošla TikTok-ovo odobrenje i bila spremna za prikazivanje korisnicima, već je zabrinjavajuće i to što se to dogodilo na platformi koja se hvalila kako ima čvrsta pravila oko političkog sadržaja i oglašavanja.

TikTok je u nekoliko navrata jasno isticao da njegove politike korišćenja ne dopuštaju nikakve plaćene političke oglase. Svi verifikovani politički nalozi automatski su diskvalifikovani od korišćenja alata za naplatu, koji su inače dostupni influenserima. Osim toga, u avgustu su objavili da uvode nove i poboljšane smernice koje su trebale da se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija.

U TikTok-u najozbiljnije shvatamo našu odgovornost da zaštitimo integritet naše platforme, pogotovo u vreme izbora„, napisao je u avgustu TikTokov šef za sigurnost u SAD-u, Erik Han. „Kako bismo pojačali naš odgovor na pretnje, TikTok je ušao u partnerstvo s nezavisnim analitičkim kompanijama i redovno se sastaje s drugim učesnicima u industriji, organizacijama civilnog društva i drugim stručnjacima.“

Stručnjaci međutim ističu da je upravo ono što je TikTok učinilo toliko popularnim među korisnicima, odgovorno i za viralno širenje dezinformacija. Naime, algoritam koji koriste beleži šta korisnici gledaju i koliko se zadržavaju na nekom videu pa im nude sličan sadržaj kako bi podstakli korisnike da što više vremena provedu u aplikaciji gledajući video.

Ukoliko zaista žele da učine nešto i promene način na koji se dezinformacije šire na njihovoj platformi, moraće da promene i taj algoritam. A prema svemu sudeći to neće uraditi samoinicijativno, jer bi to značilo i gubitak zarade, a možda i korisnika.

 

Izvor: Zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Mask lično zvao direktore kompanija koje su prestale da se reklamiraju na Twitter-u

Advertiser Serbia28. новембра 2022.

I Audi obustavio sve aktivnosti na Twitter-u

Advertiser Serbia23. новембра 2022.

Hive je alternativa za Twitter

Advertiser Serbia22. новембра 2022.

SpaceX kupio veliku reklamnu kampanju na Twitter-u za Starlink

Advertiser Serbia14. новембра 2022.

Mask: Bez prihoda od pretplate Twitter neće preživeti zimu

Advertiser Serbia11. новембра 2022.

Automobilski brendovi masovno odustaju od oglašavanja na Twitter-u

Advertiser Serbia7. новембра 2022.

Meta planira da otpusti hiljade zaposlenih

Advertiser Serbia7. новембра 2022.

Digitalna javnost u Srbiji podržava izmenu Krivičnog zakonika

Advertiser Serbia4. новембра 2022.

Mask razmišlja da naplaćuje 20 dolara mesečno za verifikaciju naloga na Twitter-u

Advertiser Serbia31. октобра 2022.

Ilon Mask preuzeo Twitter, otpustio direktore

Advertiser Serbia28. октобра 2022.

Istraživanje: Sve je više onih koji vesti konzumiraju na TikTok-u

Advertiser Serbia27. октобра 2022.

Osnivač Twitter-a razvija novu aplikaciju koja će konkurisati i samom Twitter-u

Advertiser Serbia26. октобра 2022.

Digital Element: Žene u politici

Advertiser Serbia24. октобра 2022.

Mask otpušta 75% zaposlenih?

Advertiser Serbia21. октобра 2022.

Meti naređeno da proda Giphy zbog monopolističkog položaja

Advertiser Serbia18. октобра 2022.