Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] STUDIO SONDA: Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Studio Sonda i projektu Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. Ove godine je Studio Sonda pozvan da održi dve velike izložbe (HDD Zagreb, i MSUI Pula) i ti su projekti bili u fokusu veći deo godine. Tim povodom izdata je i knjiga o Sondi, izdavača Hrvatskog Dizajnerskog društva i Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Autor teksta je Marko Golub.

null

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“, na 128 stranica donosi pregled petnaestogodišnjeg Sondinog rada i delovanja. Autor teksta Marko Golub u formi tekstova i intervjua s kreativnim direktorima Sonde, upoznaje čitaoce sa počecima i razvojem kreativnog studija kao i nekim od njihovih najzapaženijih radova. Studio Sonda započeo je jednim samoinicijativnim projektom, a danas iz malog mesta Vižinada u Istr posluje kao studio za dizajn i komunikcije koji osmišljava proizvode koji se prodaju širom sveta te su globalno nagrađivani.

Odlomak iz uvoda Marka Goluba:

Studio Sonda svoj rad započinje 2004 istoimenim izdavačkim projektom da bi 2007 započeo da radi autonomno kao dizajnerski studio i vrlo se brzo pozicionirao kao jedan od najzanimljivijih na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.
(…)
Počeli su u Poreču, koji im nije bio dovoljno mali pa su zadnjih godina preselili svoje aktivnosti u Vižinadu i odatle rade za klijente iz Istre, Hrvatske i sveta. Za njih nema premalih ni prevelikih projekata, nema manje važnih i važnijih, naprotiv neki od najmanjih, koji su usko lokalnog karaktera su ujedno i oni koji su na kraju imali i najširi odjek. Putem je kroz studio prošao veći broj ljudi, mnogima od kojih je Sonda bila odskočna daska da se osamostale i pokrenu vlastite dizajnerske prakse u Istri i na drugim mestima ali njihov najvažniji doprinos razvoju okruženja za dizajn u Istri zapravo je u tome što su svojim radom za lokalne proizvođače, turističke brendove, kulturne i festivalske manifestacije, pomogli da osveste klijente i korisnike o važnosti i uticaju dizajna i vizualnih komunikacija te tako u velikoj meri prokrčili put dizajnu u istarskoj regiji. Dislociranost od centra, ili radije odlučno insistiranje na tome da centar može biti gde god ste ga odlučili postaviti, stoga predstavlja i svojevrsno načelo kojim se ovaj studio vodi, kao i početna pozicija za postavljanje pitanja − kako smo povezani i šta imamo da kažemo jedni drugima. Investirajući svoju pažnju u to da oblikuju poruke koje će biti relevantne za specifičnu lokalnu situaciju, kontekst i zajednicu, Sonda dolazi do koncepata koji su posledično relevantni za opšte razumevanje vizualne kulture i komunikacija, dizajna i oglašavanja danas.

PROJEKTNI TIM.
Izdavači: Hrvatsko dizajnersko društvo (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria (Pula) i Studio Sonda (Vižinada)
Za izdavače: Maša Milovac, Ketrin Milićević Mijošek, Sean Poropat i Jelena Fiškuš
Autor teksta: Marko Golub

——-
Fotografije: Arhiva Studio Sonda
Dizajn i prelom: Studio Sonda
Papir: Pergraphica Classic Smooth
Štampa: KERSCHOFFSET Zagreb
Tiraž: 500 komada
Štampano u Zagrebu, septembar 2019.

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Studio Sonda

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.