Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] STUDIO SONDA: Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Studio Sonda i projektu Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. Ove godine je Studio Sonda pozvan da održi dve velike izložbe (HDD Zagreb, i MSUI Pula) i ti su projekti bili u fokusu veći deo godine. Tim povodom izdata je i knjiga o Sondi, izdavača Hrvatskog Dizajnerskog društva i Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Autor teksta je Marko Golub.

null

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Knjiga „Studio Sonda – O moći kreativnosti“, na 128 stranica donosi pregled petnaestogodišnjeg Sondinog rada i delovanja. Autor teksta Marko Golub u formi tekstova i intervjua s kreativnim direktorima Sonde, upoznaje čitaoce sa počecima i razvojem kreativnog studija kao i nekim od njihovih najzapaženijih radova. Studio Sonda započeo je jednim samoinicijativnim projektom, a danas iz malog mesta Vižinada u Istr posluje kao studio za dizajn i komunikcije koji osmišljava proizvode koji se prodaju širom sveta te su globalno nagrađivani.

Odlomak iz uvoda Marka Goluba:

Studio Sonda svoj rad započinje 2004 istoimenim izdavačkim projektom da bi 2007 započeo da radi autonomno kao dizajnerski studio i vrlo se brzo pozicionirao kao jedan od najzanimljivijih na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.
(…)
Počeli su u Poreču, koji im nije bio dovoljno mali pa su zadnjih godina preselili svoje aktivnosti u Vižinadu i odatle rade za klijente iz Istre, Hrvatske i sveta. Za njih nema premalih ni prevelikih projekata, nema manje važnih i važnijih, naprotiv neki od najmanjih, koji su usko lokalnog karaktera su ujedno i oni koji su na kraju imali i najširi odjek. Putem je kroz studio prošao veći broj ljudi, mnogima od kojih je Sonda bila odskočna daska da se osamostale i pokrenu vlastite dizajnerske prakse u Istri i na drugim mestima ali njihov najvažniji doprinos razvoju okruženja za dizajn u Istri zapravo je u tome što su svojim radom za lokalne proizvođače, turističke brendove, kulturne i festivalske manifestacije, pomogli da osveste klijente i korisnike o važnosti i uticaju dizajna i vizualnih komunikacija te tako u velikoj meri prokrčili put dizajnu u istarskoj regiji. Dislociranost od centra, ili radije odlučno insistiranje na tome da centar može biti gde god ste ga odlučili postaviti, stoga predstavlja i svojevrsno načelo kojim se ovaj studio vodi, kao i početna pozicija za postavljanje pitanja − kako smo povezani i šta imamo da kažemo jedni drugima. Investirajući svoju pažnju u to da oblikuju poruke koje će biti relevantne za specifičnu lokalnu situaciju, kontekst i zajednicu, Sonda dolazi do koncepata koji su posledično relevantni za opšte razumevanje vizualne kulture i komunikacija, dizajna i oglašavanja danas.

PROJEKTNI TIM.
Izdavači: Hrvatsko dizajnersko društvo (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria (Pula) i Studio Sonda (Vižinada)
Za izdavače: Maša Milovac, Ketrin Milićević Mijošek, Sean Poropat i Jelena Fiškuš
Autor teksta: Marko Golub

——-
Fotografije: Arhiva Studio Sonda
Dizajn i prelom: Studio Sonda
Papir: Pergraphica Classic Smooth
Štampa: KERSCHOFFSET Zagreb
Tiraž: 500 komada
Štampano u Zagrebu, septembar 2019.

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Studio Sonda

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Veliki hrvatski naivci“ za CERT.hr (CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža)

Advertiser Serbia10. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD, UM BEOGRAD i DRIVE: „Ne odričem se“ za NVO DA SE ZNA

Advertiser Serbia9. marta 2020.