Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2021] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Ne boli, ali može da razori“ za NOVO NORDISK

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Represent Communications Podgorica i projektu „Ne boli, ali može da razori“ koji je realizovan za Novo Nordisk… Priredila Snežana Milić.

 

IDEJA I NJENI EFEKTI.
POLAZNE TAČKE
Svake godine 14. novembra obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa, a 2021. navršeno je 30 godina od uspostavljanja ovog Svetskog dana. Ujedno je 2021. obeleženo i 100 godina od pronalaska insluina, najvažnijeg otkrića medicine u borbi protiv ove bolesti.
Kada je reč o Crnoj Gori, to je zemlja sa visokim procentom osoba obolelih od dijabetesa u odnosu na ukupnu populaciju. Više od 50 000 osoba u Crnoj Gori ima dijabetes, od čega je kod 30 000 njih bolest otkrivena. U Registar šećerne bolesti prijavi se između 2 000 i 3 000 novooboljelih osoba godišnje.
Iako je Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležavan i ranije, to se najčešće radilo kroz ad hoc medijske komunikacije, dok je izostajala integrisana i osmišljena kampanja, koja bi se na dublji način pozabavila problemom dijabetesa. Kampanja koju je na ovu temu sprovela kompanija Novo Nordisk u novembru 2021. godine prva je takva kampanja koja za centralnu temu ima dijabetes, bolest koja postaje pandemija modernog doba.

KAKO JE NASTALA IDEJA?
Kampanja „Ne boli, ali može da razori“ je nastala kao društveno-odgovorna kampanja za kompaniju Novo Nordisk, svetskog lidera u istraživanju i proizvodnji lekova za dijabetes. Sa ciljem da podigne svest o značaju suzbijanja dijabetesa, o potrebi (samo)kontrole bolesti i destigmatizacije dijabetesa u crnogorskom društvu, kampanja je realizovana sa Savezom udruženja dijabetičara Crne Gore (SUDCG), vodećim partnerom i komunikatorom kampanje, a uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Primarna ciljna grupa kampanje obuhvatila je obolele od dijabetesa i osobe u riziku, dok je sekundarna ciljna grupa obuhvatila lekare, građane i medije na teritoriji Crne Gore.

ŠTA JE ČINILO KAMPANJU?
Kampanja „Ne boli, ali može da razori“ sprovedena je u periodu od 10. do 30 novembra nizom aktivnosti i kombinacijom različitih kanala. Kampanja je realizovana na način da bude prisutna kroz sve platforme (print, TV, web, OOH, društvene mreže), kako bi dosegla do najvećeg broja ljudi.

Naziv kampanje ujedno je bio i njen slogan „Ne boli, ali može da razori“ iza kog se krila poruka da, iako je tiha bolest, dijabetes može napraviti ozbiljne zdravstvene probleme ako se na vreme ne otkrije i stavi pod kontrolu.
Ključno vizuelno rešenje prikazuje bubamaru na prstu. Bubamara je i simbol dobrih vesti i optimizma, a takođe je kao inspiracija poslužila komunikacija u kojoj najčešće deci koja treba da vade krv govorimo: Neće ništa da boli, tu će samo da se pojavi jedna mala bubamara. Stoga ovaj vizual šalje poruku da ne treba da nas bude strah, ali i upozorava da treba voditi računa o nivou šećera u krvi.
Tokom ovog perioda realizovane su paralelno PR, digital i OOH komunikacija.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI.
ŠTA SU REZULTATI KAMPANJE?
1. PR aktivnosti:
Kampanja je imala ukupno 47 objava u medijima za 20 dana trajanja kampanje. Pokriveni su svi ključni crnogorski mediji kombinacijom različitih PR alata, a uz to prenošenjem svih definisanih ključnih poruka.
Saopštenje za medije imalo je čak 23 objave. S obzirom na to da CG ima mali broj medija, agencija Represent Communications Podgorica je ovim pokrila 2/3 ukupnog broja online i štampanih medija. Na ovaj način, kampanja je najavljena u svim vodećim medijima.
Na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, kampanja je bila tema u svakoj centralnoj informativnoj emisiji na svih 7 televizija sa nacionalnom pokrivenošću u Crnoj Gori. Kao ključne komunikatore tim agencije je postavio pacijente sa dijabetesom, koji su govorili o ličnim iskustvima sa ovom bolešću i načinima na koje oni žive sa dijabetesom.Osim toga, kampanja je uključila i gostovanja lekara na najgledanijim televizijama. Izdvajamo „Boje jutra“, kao jedan od najgledanijih jutarnjih programa u zemlji, koji je otvaranjem telefonskih linija uključio pacijente, koji su u velikom broju zvali da postave pitanja u vezi dijabetesa. Ukupno je realizovano 7 gostovanja na televizijama na temu dijabetesa.


Native tekstovi bili su još jedan alat kojim je Represent Communications Podgorica želelo na najprijemčiviji način da utiče na svest građana o ovoj bolesti. Prvi od 4 native teksta „5 najčešćih simptoma dijabetesa – sve što treba da znate o ovoj bolesti“, koji su plasirana na Svetski dan borbe protiv dijabetesa imao je više od 51 hiljadu čitanja i na dan objave bio je najčitaniji tekst na najčitanijem crnogorskom portalu Vijesti.me.

Iskustvo najjače govori. Zato je agencija u kampanji plasirala 2 testimoniala sa crnogorskom novinarkom Slađanom Đukanović i mladim uspešnim sportistom Nenadom Dulovićem. Njihove iskrene priče o životu sa dijabetesom imale su skoro 70 hiljada pregleda na najčitanijem crnogorskom portalu Vijesti.me.

2. Digital kampanja
U digitalu je agencija realizovala snažnu, desetodnevnu baner kampanju na najčitanijim portalima (Vijesti i CDM), sa više od 100 hiljada impresija. Baner kampanja je realizovana na portalima Vijesti.me i CDM sa ključnim vizualom kampanje. Na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, na portalima se pojavljivao i pop-up baner za što veću vidljivost upravo na ovaj datum.

2.1 Baner kampanja2.2. Influenseri:
Svesni značaja influensera, Represent je odlučio da poruke proširi i na ovaj način. Pažljivim odabirom 19 mikro i makro influensera, o dijabetesu se govorilo i na društvenim mrežama. Posebno je važno istaći da nijedna objava ovog tipa nije plaćena, već su influenseri, među kojim su mnogi i regionalno popularni, na dobrovoljnoj bazi odlučili da podrže kampanju i pošalju poruke.

Ukupno su objavili 45 story objava. Iako su svi podelili ključni vizual kampanje, neki od njih su otišli korak dalje i snimili kratke video poruke ili podelili poruke o dijabetesu i pozvali pratioce na (samo)kontrolu. Među njima su bili Nina Žižić, Nataša Gardašević – Njezvanova, Ignjat Kotlaja. Story sa vizualom kampanje podelio je i najpoznatiji crnogorski muzičar Sergej Ćetković.
Osim influensera, na svojim nalozima na društvenim mrežama kampanju je promovisao NVO Plavi krug iz Bara, deljenjem video materijala sa televizija i objava o samoj kampanji.

3. OOH kampanja
I kroz OOH kampanju agencija je nastojala da kampanja dobije teritorijalno veći opseg, pa su bilborde postavili ne samo u Glavnom gradu Podgorici, već i u primorskom području (Bar) i na severu (Kolašin).
ŠTA SU KRAJNJI EFEKTI KAMPANJE?
U poređenju sa 2020. i istim periodom kada se ovaj datum obeležava, evidentno je da je kampanja koju je Represent Communications Podgorica sproveo imala značajnu prisutnost, a time i veći uticaj na javnost o ovom problemu. Po prvi put je sprovedena organizovana kampanja, koja je imala sve elemente.
Za svega tri sedmice, kampanja „Ne boli, ali može da razori“ je bila prisutna
na svim platformama javnog informisanja. Kanali komunikacije kroz koje se kampanja sprovodila targetirali su sve ciljne grupe. One koji čitaju štampu, portale, one koji gledaju televiziju, ili pak one koji više vremena provode na društvenim mrežama. Kampanja je stigla i do medija koji su izveštavali, pacijenata koji su se uključivali u razgovor na televizijama, do putnika ili prolaznika kojima je bilbord privukao pažnju i učinio da se zapitaju.

Odabrani komunikatori su prenosili sve ključne poruke kampanje. Lekari su dali doprinos stručnim osvrtom na problem, a pacijenti otvorenim razgovorom destigmatizaciji problema.

Činjenica je da je ova kampanja uspela da bude tema o kojoj se govori, i to je posebno važno jer se dešava u vremenu pandemije, kada je i dalje centralna zdravstvena tema korona virus.

PROJEKTNI TIM.

Mileva Seratlić, PR Director
Ana Golubović, Account Executive i vodeći account na ovoj kampanji
Bojana Komnenić, Senior Account Executive
Valentina Striković, Junior Account Executive

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Represent Communications Podgorica

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.