Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2021] MCCANN TIRANA: „Vjosa Forever“ za EcoAlbania

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji McCann Tirana i projektu „Vjosa Forever“ za Albansku nevladinu organizaciju EcoAlbania… Priredila Snežana Milić

 

Albanska nevladina organizacija EcoAlbania, u saradnji sa međunarodnim brendom Patagonia, pokrenula je „Vjosa Forever“ pokret u cilju borbe za zaštitu budućnosti jedinstvenog rečnog sistema reke Vjose čiji plovni put je neukroćen od izvora u Grčkoj do jadranske obale u Albaniji. Vjosa je poslednja divlja reka u Evropi.
Patagonija je početkom marta 2021. godine objavila kratki film pod nazivom „Vjosa Forever – Protect Europe’s Wild Rivers“, koji dokumentuje nezamislivo lepe predele, dok objašnjava zašto je za Vjosu važno da postigne status Nacionalnog parka, što bi je učinilo jedinim nacionalnim parkom divlje reke u Evropi.

Sprovođenje kampanje na nacionalnom nivou povereno je agenciji McCann Tirana, a za naraciju filma bio je zadužen jedan od najistaknutijih glasova u istoriji albanskog filma. Poruka je odjeknula kroz nacionalne televizije, OOH, digital i štampu.

Dalje zalaganje za Vjosu usledilo je ove godine u formi online peticije koju je, takođe, kreirala agencija McCann Tirana.

IDEJA I NJENI EFEKTI. Poslednjih godina inicijative za zaštitu reke Vjosa bile su u fokusu društva. Dolina koja okružuje poslednju divlju reku Evrope dom je mnogim ugroženim vrstama, ali je njen značaj povezan i sa prirodnim resursima i potencijalom za razvoj ekoturizma koje ovo područje ima. Zadatak podizanja nacionalne svesti o datom problemu EcoAlbania i Patagonia poverili su timu McCann Tirana. Cilj je bio da se podrži zahtev upućen Vladi da proglasi Vjosu nacionalnim parkom.
Glavna prednost prve faze kampanje bila je onlajn peticija koja je dala glas Vjosinim pristalicama. U isto vreme, sprovodene su paralelne aktivnosti za podršku peticiji. Različite poruke su prenošene na platformama društvenih medija, onlajn kanalima vesti, Spotify platformi, a delile su ih i desetine poznatih umetnika i javnih ličnosti. Namera je bila da se angažuje publika tako što će im se približiti Vjosa i predočiti razlozi za njenu zaštitu.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Kako je kampanja evoluirala, dostižući 20.000 potpisa, pristizalo je sve više ideja za korišćenje različitih poruka i konteksta, istražujući kreativne načine na koje se novi medijski prostori mogu iskoristiti. Sarađujući sa lancem poznatih kafića, kreativni tim McCann Tirana je različite poslovice, idiome i popularne tekstove pesama iskoristio kako bi pozvao ljude da potpišu peticiju dok piju svoju kafu. Ove poruke su pojačane i na društvenim platformama i putem digitalnog oglašavanja.

Na kraju, poseban gerilski aktivizam uspeo je da kreativno prenese poruku svakome ko još nije potpisao peticiju. Korišćenjem jednostavnog QR koda, koji je bio povezan sa linkom za onlajn peticiju, kreirana je poruka koja se poigrava sa albanskim značenjem akronima „QR“. Poruka je dostavljena putem nalepnice koja je dobrovoljno lepljena na zidove, ogledala, vrata barova ili kafića prestonice. Ova aplikacija je privukla pažnju i pozitivno je prihvaćena i distribuirana na društvenim mrežama, stvarajući još jedan pomak za cilj i potpisivanje peticije.

Ukupno je prikupljeno više od 50.000 potpisa, čime je Vjosina peticija postala onlajn peticija sa najviše potpisa u Albaniji. U međuvremenu, ubrzo nakon završetka kampanje, Savet ministara je odobrio odluku o proglašenju Vjose zaštićenim područjem na nivou „Parka prirode“, što je korak napred za stvaranje Nacionalnog parka Vjosa.

PROJEKTNI TIM.

Creative Director: Flonia Vasia Gjollma
Art Director: Nertila Pere
Junior Art Director: Anila Kondi
Junior Art Director: Kristi Çunga
Media Manager: Elona Zebi
Social Media Manager: Aurora Sotiri
Head of Digital: Jonida Zguro

Saradnici:
Photography: Leeway Collective, Dietmar Nill, Vjosa Explorer, Michael Neumann
Video Director & Editor: Bennett Piscitelli

 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: McCann Tirana

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.