Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SAATCHI & SAATCHI SKOPJE: „Xmas 2020″ za MAKEDONSKI TELEKOM i CRNOGORSKI TELEKOM

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Saatchi & Saatchi Skopje i projektu „Xmas 2020“ za Makedonski Telekom i Crnogorski Telekom…Priredila Snežana Milić.

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. 2020. godinu niko neće zaboraviti. Tokom prve polovine godine, jedna za drugom, čitave nacije su iskusile potpunu zabranu kretanja i okupljanja, zatvarala su se preduzeća, ljudi su predugo bili udaljeni od prijatelja, rodbine i voljenih. Digitalni kontakti su postali jedini način interakcije sa drugima, što je pružaocima telekom usluga dodelilo nezamenljivu ulogu u našim životima.

Svi smo znali da proslava Nove godine i Božića ove godine neće biti ista, da neće biti prostora za šira porodična okupljanja i obeležavanje praznika na način na koji smo navikli, a doba godine koje nas tradicionalno zbližava, doba razmene nežnosti postaje potpuno drugačije. Sa druge strane, agencija Saatchi & Saatchi Skopje nije želela da uđe u stereotipne situacije “nove normalnosti” vezane za koronu, tako često viđane u advertajzingu tokom godine. To je bio izazov sa kojim se agencija susrela prilikom razvoja novogodišnje kampanje za Makedonski Telekom i Telekom Crne Gore. Saatchi & Saatchi Skopje je želeo da se fokusira na rešenja i podstakne ljude da koriste tehnologiju za bolji kvalitet života.

Tokom perioda izolacije, Telekom je izašao u susret svojim potrošačima ponudivši im besplatne gigabajte, želeći da im pomogne da se izbore sa situacijom i pruži brz protok i kvalitet mreže dovoljan da podrži povećane potrebe svakog domaćinstva. Uloga Telekoma postala je ključna za ublažavanje nedostatka bliskosti među ljudima.

Imajući sve ovo u vidu, Deutche Telekom rukovodstvo je odlučilo da udruži snage sa agencijama širom regiona i kreira upečatljivu komunikacionu ideju koja će se koristiti na većem broju tržišta. Svako tržište dobilo je zadatak da ideju odvede dalje i kreira narativ relevantan za svoju matičnu zemlju.

A priča je išla ovako – 2020. nije još gotova, hajde da joj pružimo #boljikraj. Ideja je bila da se proširi digitalni optimizam kroz praktičnu demonstraciju moći tehnologije da nas sve zbliži i poveže. Cilj kampanje je bio da nas sve inspiriše da pronađemo pozitivnu energiju i učinimo kraj 2020. godine srećnijim i pruži nam novu nadu i zdrav početak naredne godine.

Kampanja je išla u dva dela – glavni deo „Manifesto” i dodatna priča „The Musician.”

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Kampanja je imala fantastičan odziv publike i pozitivne utiske na društvenim mrežama, sa preko 1,2 miliona YouTube pregleda samo u Severnoj Makedoniji.

Rezultati prodaje su takođe bili impozantni – Makedonski Telekom imao je 40-70% inkrementalnih rezultata prodaje u ključnim kategorijama proizvoda, kod mass market ciljne grupe sa posebnim akcentom na domaćinstva.

Medijski plan za tržište Severne Makedonije dizajniran je tako da izazove i održi interesovanje tokom čitavog trajanja kampanje. Korišćeni su svi relevantni medijski kanale, uz fokus na jako TV i digital prisustvo, gde je uloženo preko 85% budžeta, dok su bilbordi, oglašavanje u autobusima, radio i print korišćeni kao kanali sekundarne podrške.

Makedonski Telekom je uspešno dominirao medijskim prostorom – uz share of voice na TV-u kontinuirano viši u odnosu na konkurenciju, na momente čak i iznad 10%, što je posebno značajan nivo razlike u vrlo kompetitivnom periodu Božićnih praznika. Na digitalu, rezultati su još radikalniji – SoV od 71% u poređenju sa SoV glavnog konkurenta od 29% (merenja za sve digitalne medije po ključnim rečima, tagovanju i interakcijama).

PROJEKTNI TIM.

Dejan Spirkoski – Creative Director
Vladimir Lazorovski – Copywriter
Katerina Deanoska – Account Director
Dina Angelovska – Account Manager
Jovan Petruševski – Art director
Žarko Karanfilov – Designer
Tomislav Akimovski – Designer
Branko Gašteovski – Designer
Jelena Vekić – Executive Manager
Vasilije Ćorluka – Executive Creative Director
Aleksandra Dilevska, CEO

Produkcija: Vertigo Visual
Režija: Nikola Ležaić
DOP: Aleksandar Pavlović

 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: Saatchi & Saatchi, Skopje

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Gordana Deranja, Zlatko Komadina i grad Bjelovar dobitnici priznanja PRO PR Awards

Advertiser Serbia6. марта 2023.