Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OLAF&MCATEER: „Reci NE nasilju nad ženama“ za AVON

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Olaf&McAteer i projektu „Reci NE nasilju nad ženama“ za Avon…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Zapravo, svaka treća žena starija od 15 godina, doživela je neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja, a izložene su žene svih starosnih i obrazovnih kategorija, iz svih regiona i tipova naselja, društvenih slojeva i različitih porodičnih statusa.

Čvrsto verujući da je moguće promeniti takve podatke, kompanija Avon se kroz akciju Reci NE nasilju nad ženama, koja je pokrenuta 2008. godine, zalaže za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama kroz edukativne programe i donacije. Sredstva za donacije Avon obezbeđuje izdvajanjem celokupnog bruto profita od prodaje specijalno označenih proizvoda za hrabrost.

Već dugi niz godina, Avon kroz različite aktivnosti obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i nastoji da podigne svest o ovom važnom ženskom pitanju. Povodom globalne kampanje ,,16 dana aktivizma’’ koja se oslanja na taj dan, kompanija Avon je 2020. godine, u okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama po prvi put dodelila Nagradu za žensku hrabrost i uručila je Grupi Novinarke protiv nasilja, sa namerom da pruži podršku hrabrim ženama i nagradi njihovo zalaganje, a time i doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Sa željom da oda priznanje njihovoj posvećenosti ovoj društveno značajnoj temi, hrabrom i etičnom izveštavanju o njoj, profesionalnom odnosu u skretanju pažnje predstavnicima struke i predanom radu na njihovoj edukaciji, kada je u pitanju značaj poštovanja kodeksa profesije u borbi protiv nasilja nad ženama, priznanje je simbolično kreirano kao replika Skulpture ženske hrabrosti, ispred koje je i uručeno, na godišnjicu njene postavke.

 

Kompanija Avon je 2019. godine postavila Skulpturu, delo skulptora prof. Marka Lađušića, u saradnji sa Ušće SC, kao simbol Beograda koji ima za cilj da ohrabri žene i podrži ih da kroz život koračaju uzdignute glave, odlučno se suprotstavljajući svemu što ih sprečava da vode ispunjen i zdrav život.

Cilj dodeljivanja Nagrade za žensku hrabrost će i u budućnosti biti isticanje pojedinaca i organizacija koje svoj glas i nesebično zalaganje hrabro i odgovorno koriste da kažu NE nasilju.

Postavkom skulpture, odavanjem priznanja za hrabrost, podrškom projekata i realizacijom kampanja za osnaživanje poruka šalje se snažna poruka ženama da u ovoj borbi nisu same, što dalje sinergetski doprinosi stvaranju atmosfere i generacija koje će imati nultu toleranciju za nasilje i neravnopravnost.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama počelo je na naslovnim stranama najčitanijih štampanih medija, kao što su Danas, Blic, Nedeljnik, Informer i Srpski Telegraf, kroz objavljivanje besplatnog SOS telefona za prijavljivanje nasilja koji je deo sistema podrške Autnonomnog ženskog centra, stalnog partnera kompanije Avon u borbi protiv nasilja nad ženama.

Nakon uručenja Nagrade za žensku hrabrost grupi Novinarke protiv nasilja, vest je sa više od 40 objava koja je bila zastupljena u svim tipovima medija podeljena sa najširom javnošću na nacionalnom nivou.

Posebnu pažnju žena koje su glavna ciljna grupa kampanje skrenuli smo kreiranjem kvalitetnih tekstova, od autorskih, PR tekstova do intervjua, u najčitanijim lifestyle izdanjima, kao što su Lepa&Srećna, Lepota&Zdravlje, Sensa, Elle, Story, Gloria, Hello.

Lepa&Srećna, 17. decembar 2020

Sensa, 30. decembar 2020

Hello, 18. decembar 2020

Među njima se posebno ističe članak koji je kreiran u saradnji sa Ivom Parađanin, urednicom Elle Active rubrike, ali i aktivistkinjom za ženska prava. U njemu je dat poseban osvrt na veći broj slučajeva tokom pandemije i izolacije, senzacionalističko izveštavaje medija o nasilju i žrtvama, a pre svega o hrabrosti da se svemu stane na put. Isečak iz teksta ukazuje na njegov narativ:

Hrabrost je vrlina.
Hrabro je kad poželiš da skočiš padobranom. Ili da pomogneš nepoznatoj osobi u nevolji. Hrabrost nisu mišići, proračunatost i impulsivnost. Hrabrost nije biti jači. Kada si hrabar ili hrabra, to si u isto vreme i zbog sebe i zbog drugih koji dele sa tobom slično iskustvo. U Srbiji, hrabrost je biti žena. Hrabro je svako NE koje govorimo sistemu koji nas često diskriminiše, omalovažava i oduzima moć i glas. Hrabro je svako traženje pomoći i podrške i pružanje iste. Hrabro je ustati protiv nepravde. Hrabro je priznati sebi da nisi kriva.

Elle, 22. decembar 2020

Elle, 22. decembar 2020

Istovremeno, u najpopularnijem nedeljniku Blic Žena, sa isticanjem na naslovnoj strani, objavljen je intervju sa članicama grupe Novinarke protiv nasilja, Branom Antović i Sanjom Pavlović koje su pričale o važnosti Nagrade za žensku hrabrost, ali i o značaju podizanja svesti o nasilju.

Blic Žena, 12. decembar 2020

Za još snažniji efekat i unapređenje informisanosti javnosti, u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom kreiran je upečatljiv video u kom Sanja Pavlović govori o učestalosti nasilja nad ženama, poražavajućoj statistici, činjenici da ne postoji zvanični državni registar žrtava femicida, kao i o podršci ženama sa iskustvom nasilja. Sagovornice su bile i Marija Radaković, regionalna direktorka prodaje u kompaniji Avon, kao i članice grupe – Ana Manojlović, novinarka RTS-a, i Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme.

Objave o uručenju priznanja podeljene su više od 154 puta širom društvenih mreža, što je doprinelo tome da se istakne izuzetan značaj Nagrade za žensku hrabrost. Od medija i aktivista, podršku su pružili popularni influenseri i blogeri, kao i šira populacija. Na taj način je pokazano da se javnost zalaže za to da se prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama govori kao o društvenom problemu, da se ukazuje na njegove uzroke, jasno osuđuje svaki oblik nasilja i poziva na odgovornost počinioce i institucije nadležne za zaštitu od nasilja.

• Izbor iz press clipping-a, online objave:

– wanted.mondo.rs/Lepota/Vesti/a4461/nasilje-zene-avon-kampanja-grupa-organizacija-reci-ne-osnazivanje
– zena.blic.rs/lifestyle/u-okviru-avon-akcije-reci-ne-nasilju-nad-zenama-grupi-novinarke-protiv-nasilja
– www.nedeljnik.rs/u-okviru-avon-akcije-reci-ne-nasilju-nad-zenama-grupi-novinarke-protiv-nasilja-urucena-nagrada-za-zensku-hrabrost
– www.story.rs/promo/vesti/200388/grupi-novinarke-protiv-nasilja-urucena-nagrada-za-zensku-hrabrost
– srpskaekonomija.rs/vesti/10/2//18916/Grupi-Novinarke-protiv-nasilja-uru%C4%8Dena-Nagrada-za-%C5%BEensku-hrabrost

PROJEKTNI TIM.
Maja Stojanović, Executive Director
Sanja Grekulović Kurćubić, Account Director
Milica Veličković, Account Executive
Mina Dević, Media Relations Manager
Anđela Petković, Event Executive

 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: Olaf&McAteer

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.

Lokomotiva i SentecaCommerce partneri na 12 evropskih tržišta

Advertiser Serbia14. jula 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] FUTURA DDB: „Moemax = 8“ za MÖMAX

Advertiser Serbia8. jula 2021.

Kampanja „Izvuci AS iz rukava – neko te čeka u borbi za život“

Advertiser Serbia5. jula 2021.

I bi svetlost: McCann Skopje i Halkbank otpočeli „Budućnost je svetla” kampanju koja donosi optimizam

Advertiser Serbia2. jula 2021.

ANĐELKO TRPKOVIĆ iz Publicis Groupe izabran za predsednika IAA Serbian Chapter

Advertiser Serbia1. jula 2021.

Uručena UEPS priznanja za McCann Beograd i klijente Bambi, The Coca-Cola Company, MAXI, Da se zna, Beogradska filharmonija i LiceUlice

Advertiser Serbia29. juna 2021.

Dodeljena UEPS-ova priznanja za 2020 – Prvi događaj uživo posle korone

Advertiser Serbia29. juna 2021.

Proglašenjem pobednika u preostalim kategorijama završen Cannes Lions

Advertiser Serbia25. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Dodeljene nagrade i u kategorijama Mobile, Radio & Audio, Brand Experience & Activation, Creative eCommerce, Creative Effectiveness, Innovation i Creative Business Transformation

Advertiser Serbia24. juna 2021.

Kampanja Studija Tumpić/Prenc i aMORE odabrana za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Influenseri i brendovi: kome ide slava?

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.