Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN SARAJEVO: „He Was Punk Before Punk was Punk – Tito Punker“ za REST IN REVOLUTION

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji McCann Sarajevo i projektu „He Was Punk Before Punk was Punk – Tito Punker“ za Rest In Revolution…Priredila Snežana Milić.

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. BRIF: Negujući alternativni sub/kulturni izraz, brend „REST IN REVOLUTION“ svojom kolekcijom pokušava da otrgne iz zaborava mnoge grafičke materijale (posteri, flajeri, fanzini…) iz bliske prošlosti, a svojim grafičkim rešenjima pokušava da bolje približi i objasni pojam “alternative” odnosno “alternativnog” u kulturnoj produkciji, pa samim tim je i svima poznati lik Josipa Broza trebao biti predstavljen u drugom maniru.

REŠENJE: Postera je na ulicama sve manje i taj medij se retko koristi kao primarni kanal komunikacije. Većinom se zadržavaju u nišama koncertnih i klupskih zbivanja, pozorišnim prostorima, i naravno političkim kampanjama. Postavljanjem postera ovog tipa, bez konkretne taktičke poruke agencija McCann Sarajevo je želela da oživi ovaj medij i da pošalje specifičnu poruku o bivšem vođi ex-Yugoslavije, kroz interesantan i blago provokativan dizajn.


UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. REALIZACIJA: Serijal plakata „Tito kao Punker“ predstavlja grafičko manipulisanja sa ikonom iz prošlosti, kultnom ličnošću pop kulture, te postavku u novi i izmenjeni subkulturni kontekst. Tekst i slogan se sudaraju sa slikom (Tito sa punk frizurom), dva različita pojma stvaraju novi, neobičan odnos i tako na humorističan i socijalan način otvaraju nova, provokativna gledišta naizgled poznate teme. Posteri su bili postavljeni u kafeima širom grada Sarajeva i privukli veliku pažnju.

REZULTATI: Uzevši u obzir da su posteri izazvali veliku pažnju javnosti, spontano je došlo do insistiranja da se obrađeni motiv prenese na majice koje su sukcesivno puštene u prodaju, te se trenutno motivi sa plakata mogu videti na majicama širom Evrope, Australije i SAD-a.

PROJEKTNI TIM.

Graphic Designer: Dragomir Križić
 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: McCann Sarajevo

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Studiu Sonda Zlato na BalticBest-u!

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Kako smo napravili „hajp“ oko povratka u školu?

Advertiser Serbia15. septembra 2021.

Preminuo Miloje Sekulić, jedan od pionira digitalnog PR-a i konsaltinga u Srbiji

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

V+O otvara novu kancelariju u Severnoj Makedoniji i širi svoje prisustvo u Jugoistočnoj Evropi

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

DIRECT MEDIA OBELEŽAVA JUBILEJ: Dvadeset godina gradimo tržište advertajzinga

Advertiser Serbia6. septembra 2021.

New Moment pokrenuo kampanju za spas hrane

Advertiser Serbia2. septembra 2021.

Upoznaj novi ukus – savršeni mix voća, čokolade i Plazme

Advertiser Serbia27. avgusta 2021.

Prestižna dizajnerska Red Dot nagrada Studiu Sonda za kampanju koja je dokazala da mala lokalna biblioteka može da postane velika: 100% COVID FREE PUTOVANJE

Advertiser Serbia12. avgusta 2021.

DANIEL ACKERMANN: „Reorganizacija Degordiana nam omogućava da imamo mnogo kompleksnije usluge, mnogo veću kvalitetu, skalabilnost i znanje“

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Studio Sonda za KING sladolede dizajnirao sva nova pakovanja i prateću #breaKINGrules regionalnu kampanju

Advertiser Serbia10. avgusta 2021.

Top 5 SRPSKIH Youtuber-a ovog leta

Advertiser Serbia4. avgusta 2021.

Nova kampanja kompanije Alma Quattro #LicaOvogGrada

Advertiser Serbia28. jula 2021.

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.