Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] COMMUNIS DDB: „Nezavisni mediji zavise od tebe!“ za IREX

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Communis DDB i projektu „Nezavisni mediji zavise od tebe!“ za IREX…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. Nezavisni, istraživački i lokalni mediji u Srbiji već nekoliko godina pokušavaju da revitalizuju ranije usvojene i svojevremeno uspešne biznis modele. Suočeni sa odsustvom velikih oglašivača, distributivnim problemima kao i drugim pritiscima – mnogi od njih prisiljeni su na promenu poslovne strategije. Ta promena podrazumeva ne samo drugačiji pristup u kreiranju i plasiranju medijskog sadržaja, već i obraćanje onima od kojih budućnost tih medija najviše zavisi – a to je publika, odnosno građani Srbije. Pozitivna iskustva sa drugih tržišta, uspesi medija kao što su Guardian ili National Public Radio koji su kreirali biznis modele koji se oslanjaju na podršku publike (kroz pretplate, donacije, crowdfunding projekte…) dokazuju da takvi modeli poslovanja mogu biti uspešni. Osnovna premisa tog uspeha je, naravno, jačanje saradnje između medija i građana – iz koje će mediji dobiti mogućnost da nastave da profesionalno rade svoj posao, a građani dobijati istinite, objektivne i pravovremene informacije.
Kreiranje i realizacija kampanje koja će ojačati taj odnos i rasvetliti izazove sa kojima se nezavisni i lokalni mediji suočavaju – to je bio brif USAID Strenghtening Media Systems programa, koji u Srbiji sprovodi IREX

IZAZOVI: Kako skrenuti pažnju publici koja je tokom proteklih godina izgubila poverenje u „sve medije“, prvenstveno zahvaljujući hiper-produkciji i lažnim vestima koje su preplavile većinu medija? Istraživanje o medijskim navikama sprovedeno 2019. pokazalo je da je svega 11% onih koji su spremni da finansijski podrže lokalne i nezavisne medije. Da li je to naš maksimum? Da li je 745 dinara zaista maksimalan iznos koji su građani spremni da izdvoje za višemesečnu pretplatu ili podršku nezavisnim medijima? Kako se obratiti građanima čija je ekonomska moć – u proseku – nevelika? Ovo su tek neki od izazova sa kojima se agencija Communis DDB suočila.

null

IDEJA I REALIZACIJA KAMPANJE: Slogan „Nezavisni mediji zavise od tebe“ i prateći hashtag #podržimedije imali su za cilj da jasno i nedvosmisleno ukažu na neophodnost stvaranja snažnije veze između nezavisnih i lokalnih medija i građana Srbije. Imajući u vidu višedecenijske „šumove“, optužbe i nejasnoće o izvorima finansiranja ovih medija – ovim sloganom agencija je kampanju jasno fokusirala na to da je odnos građana i medija ključan.

I dok je vizuelnim rešenjima jasno komunicirano koju ulogu nezavisni i lokalni mediji imaju u društvu – tretirajući ih kao svojevrsne simbole slobode i „svetla“ – sadržaj kampanje i alati koji je Communis DDB koristio u komunikaciji fokusirani su na pitanja: Zašto su nezavisni i lokalni mediji važni? Kakva je njihova uloga u našem društvu? Kako informacije koje objavljuju utiču na naš kvalitet života?

Prvobitno planirani početak kampanje odložen je zbog Covid-19 pandemije. Ali – pristup nezavisnih i lokalnih medija u tom periodu pružili su dodatni dokaz zašto su ti mediji dragoceni. Poverenje u nezavisne i lokalne medije počelo je dodatno da raste, a neki od portala su zabeležili i rekordne posete – zahvaljujući proverenim i pravovremeno objavljenim informacijama i istraživačkim tekstovima koji su otkrivali važne činjenice o situaciji u zdravstvenom sistemu Srbije, tretmanu doktora, zabrani kretanja, i tako dalje.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Prilagođavajući se situaciji i prisiljeni da veći deo kampanje bude realizovan on-line (uz ograničeno emitovanje na dostupnim kablovskim kanalima) – pored video klipa i vizuala, tim agencije Communis DDB je kreirao niz kratkih „doku-klipova“ u kojima su novinari i urednici nezavisnih medija rasvetljavali ključne teme. Realizovan je veliki broj intervjua sa medijskim stručnjacima, dok se u objavama na društvenim mrežama insistiralo na vrednosti i ceni koju rad nezavisnih medija ima.

REZULTATI: Istraživanje sprovedeno nakon završetka kampanje koja je trajala od maja do oktobra 2020. godine donelo je mnoge dobre (i proverene) vesti! Iako je “opšte poverenje” u medije nastavilo da pada – percepcija nezavisnih i lokalnih medija promenila se u pozitivnom smislu. Pored toga što je 38% ispitanika ocenilo ove medije kao važan i kredibilan izvor informacija, zabeležen je skok broja onih koji su spremni date medije podrže (sa 11% na 18%). Zabeležen je i porast iznosa koji su građani spremni da izdvoje (sa 745 na 855 dinara), što je odličan rezultat ukoliko imamo u vidu ekonomsku nestabilnost. Istraživanje je pokazalo i koji modeli podrške i pretplate su građanima Srbije najprijemčiviji – a što će uticati na kreiranje novih, efikasnijih biznis strategija nezavisnih i lokalnih medija.
Sve to čini da kampanju #podržimedije smatramo uspešnom!

PROJEKTNI TIM.

Communis tim:
Vođa projekta: Nemanja Raković
Kreativni direktori: Nebojša Krivokuća, Vladimir Radivojević
Art direktor: Miladin Miletić
Dizajner: Mario Milojević
Copywriteri: Maksim Ristić, Nevena Stanić
Account: Sanja Kabiljo
Digital: Lea Stanković, Mila Tričković
Producent: Mladen Stojanović

 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: Communis DDB

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.