Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji Represent Communications i projektu „Beba bira gde“ koji je realizovan za brend Rosa (The Coca-Cola Company)…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. O Projektu: Rosa voda je pre više od jedne decenije krenula u misiju podrške bebama i porodicama u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije. Na početku svog puta je podržala prevremeno rođene bebe, otvarajući tri banke humanog mleka u Srbiji i tako doprinela pravilnom razvoju najugroženijih prinova. Usledilo je otvaranje čak 20 Rosa škola roditeljstva širom Srbije, koje roditeljima širom Srbije pružaju podršku u najranjivijem periodu roditeljstva. U konstantnom kontaktu sa mamama, novim roditeljima i medicinskim stručnjacima, dojenje je u svakoj prilici prepoznato kao ključno za razvoj beba. Istovremeno, uočeno je da je neophodno podržati i dojenje u javnosti, imajući u vidu nizak nivo dojenih beba u Srbiji.

Upravo ovo saznanje definisalo je i poslednju inicijativu pod nazivom Rosa podrška dojenju, koja ohrabruje dojenje kao najbolji i najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. U okviru projekta, Rosa je odlučila da podrži otvaranje soba za podršku dojenju u porodilištima širom Srbije, kao mestima na kojima se uspostavlja prvi kontakt mama sa bebom. Međutim, napravljen je i veliki korak dalje i pokrenuta nacionalna inicijativa Beba bira gde koja predstavlja drugu fazu projekta Rosa podrška dojenju, a glavni cilj je da se pruži podrška mamama da doje na javnom mestu, gde god da se nalaze, kad god beba to poželi.

Kampanja je obuhvatila istraživanje o dojenju u javnosti, seriju print i online tekstova, televizijskih gostovanja, marketinških materijala poput city lights panoa, nalepnica Beba bira gde koje su postavljane u brojnim lokalima i na javnim mestima, kao i organizovanje i podršku manifestacija, festivala i panela u vezi sa dojenjem.

Ciljna grupa:
Uža ciljna grupa: Trudnice, mame, tate
Šira ciljna grupa: Mladi koji se pripremaju za proširenje porodice, šira javnost

Cilj: Cilj čitave kampanje je ohrabrivanje mama da slobodno doje i kao stvaranje podrške za dojenje u javnosti.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. KAMPANJA BEBA BIRA GDE: Kampanja Beba bira gde obuhvatala je različite faze, tokom kojih se pažljivo radilo na podizanju svesti šire javnosti cele Srbije o značaju dojenja u javnosti i uloge Rose u podršci mamama i čitavoj porodici.

Faze kampanje:
• Istraživanje Centra za mame o dojenju u Srbiji
• Prvo uživo dojenje u javnosti u Srbiji
• Paneli na manifestacijama koje u fokusu imaju dojenje
• Članci, reportaže

Istraživanje centra za mame o dojenju u javnosti: Kako bi pomogla mamama i podržala dojenje u javnosti, Rosa je odlučila da zajedno sa Centrom za mame sprovede istraživanje o dojenju u javnosti, kako bi javnosti predstavila realnu sliku o ovoj, ispostaviće se, još uvek, tabu temi. Istraživanje je bilo povod da se otpočne komunikacija o ovoj temi.
Rezultati su pokazali da dvadeset odsto mama koje su dojile svoje bebe nikada nije dojilo u javnosti, dok je deset odsto reklo da su želele, ali se nisu odlučile na taj korak iz različitih razloga. Možda i najupečatljiviji rezultat bio je da 90 odsto mama, koje su učestvovale u istraživanju, misli da dojenje u javnosti uopšte nije adekvatno podržano od strane šire zajednice. Upravo su ovi alarmantni podaci bili motiv da se pokrene šira inicijativa Beba bira gde, kojom će se uticati na najširu javnost da je mamama potrebna veća podrška da doje svoje bebe u bilo koje vreme i na bilo kom mestu.

Gostovanje Bojane Barović – prvo uživo dojenje u javnosti: Svojevrsna ambasadorka pokreta, manekenka i preduzetnica Bojana Barović, podigla je veliku medijsku prašinu gostovanjem u emisiji 150 minuta, gde je prvi put uživo, dojila bebu u TV programu. Ovo je bio prvi put da jedna mama doji na televiziji, te je tako ova vest brzo odjeknula, a dodatna pažnja postignuta je s obzirom na to da je reč o javnoj ličnosti. Nakon ovog gostovanja, na društvenim mrežama je primećeno sve češće korišćenje hashtag-a #bebabiragde koji nije bio oficijalni hastag, već je počeo spontano da se koristi, i tako postao viralan.

Celo gostovanje Bojane Barović objavljeno na YouTube kanalu Rosa vode:

Svetska nedelja dojenja: Svetska nedelja dojenja se održava svake godine od 1-7. avgusta. Rosa je tokom ovih nedelju dana u Srbiji podržala aktivnosti Udruženja Roditelj kroz održavanje edukativnih radionica za trudnice. Takođe, na Adi Ciganliji je održana besplatna Rosa radionica dojenja koju je organizovao Dečji sajt u okviru ove nedelje, a tada je specijalna gošća bila Bojana Barović.

Puna sala sportskog centra „Šumice” tokom Rosa panela u okviru Nacionalne nedelje dojenja

Nacionalna nedelja dojenja: Nacionalna nedelja dojenja se u Srbiji simbolično obeležava svake 40. nedelje u godini, što predstavlja broj nedelja u trudnoći. Različitim aktivnostima se podiže svest o značaju i prednostima dojenja i pruža značajna podrška svim mamama. Dečji sajt je organizovao tradicionalni festival dojenja koji je održan u punoj sali kulturno-sportskog centra „Šumice”, a Rosa je ovaj festival podržala i organizovala panel o dojenju u javnosti.

Nada Filipović ispred kompanija Rosa (levo) i Jovana Ružičić iz Centra za mame na panelu u okviru Nacionalne nedelje dojenja

Mediji: Tokom kampanje Beba bira gde, mediji su bili najvažniji partner kompaniji Rosa u širenju važne poruke. Pored PR tekstova na temu dojenja u javnosti, medijima su plasirana i saopštenja za javnost koja su izveštavala o važnim segmentima i fazama kampanje. Organizovana su i brojna gostovanja na nacionalnim televizijama i javnom servisu sa neonatolozima, predstavnicom Centra za mame, mamama koje su delile svoja iskustva o dojenju u javnosti.

null
Neki od online medija na kojima se spominje Rosa uz vest da Beba bira gde:
www.rts.rs
www.telegraf.rs
www.kurir.rs
zena.blic.rs
www.danas.rs

Gošća Ružica Aranđelović Ilić doji bebu; uz nju su u studiju i dr Đurđica Ćećez, neonatolog u GAK Narodni front, kao i Jovana Ružičić iz Centra za mame – video celog gostovanja, Studio B:

Rezultati:
Povećan brand love
Proširena svest o cause-u
Utvrđivanje pozicije Rosa vode kao brenda koji brine o najvažnijim trenucima porodicei novim članovima
Osnaživanje mama da doje u javnosti
Ukupna komercijalna vrdnost objava preko 200.000 EUR

PR aktivnosti su realizovane u sklopu intergisane kampanje, u kojoj su učestvovale sledeće agencije: McCann, Flexis, UM, Represent Communications

Članak o dojenju u javnosti u nedeljniku Nedeljnik

Vest o prvom dojenju uživo na portalu telegraf.rs

PROJEKTNI TIM.

Jovana Cakić, PR Director
Jovana Antović, Account Director
Irina Bulatović, Senior Account Manager
Kristina Maksimović, Account Assistant
Tanja Vdović, Media Specialist

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Represent Communications

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Godišnji izveštaj AADF-a 2021 – Misija oblikovanja budućnosti“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Gerd Leonhard na Future Tense: „Održivost nije utopija, nego poslovna strategija čovečanstva“

Advertiser Serbia30. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.