Brendovi

Inicijativa Zeleni koridori CEFTA sporazuma i Transportne zajednice sa EU obeležava prvu godinu primene

Brendovi

Prvi Zeleni koridori CEFTA sporazuma i Transportne zajednice sa EU (Grčka) obeležavaju prvu godinu primene.

 

Ova inicijativa, omogućena preko SEED+ sistema za elektronsku razmenu podataka, menja način carinske saradnje i ubrzava trgovinu između članica CEFTA i EU.

SEED+ sistem, koji u potpunosti finansira EU, podstiče bezbednu i efikasnu razmenu podataka među carinskim upravama, što znatno unapređuje analize rizika i značajno skraćuje vreme čekanja i troškove. Njegova fleksibilnost i prilagodljivost garantuju nesmetanu trgovinu i svode administrativna opterećenja na minimum.

Inicijativa Zeleni koridori potvrđuje posvećenost CEFTA sporazuma i EU promovisanju trgovine i građenju čvršćih međusobnih ekonomskih veza. Ne samo da je dokazala svoju efikasnost, već je i postavila temelje za buduću unapređenu saradnju kroz podsticanje snažnije povezanosti između CEFTA članica i EU. Zahvaljujući optimizaciji carinskih procesa i obezbeđivanju efikasnog upravljanja granicama, ova inicijativa podržava kompanije u pogledu širenja na druga tržišta uz manje troškove“, izjavila je Danijela Gačević, v.d. direktora CEFTA sekretarijata.

Uprava carina Republike Severne Makedonije je snažno posvećena podsticanju trgovine u svim aspektima, čime se povećava konkurentnost trgovinskih kompanija na međunarodnom tržištu, a isto tako i garantuje uspešnost i bezbednost upravljanja granicama. Uvođenje Zelenih koridora u okviru CEFTA sporazuma i širenje ove inicijative ka članicama EU,započeta uspostavljanjem elektronske razmene podataka između naše zemlje i Grčke u julu 2022. godine, podržava transparentnost i predvidivost lanaca nabavke i tako postavlja čvrste temelje za buduću integraciju članica CEFTA sa EU“, naveo je Stefan Bogoev, generalni direktor Uprave carina Republike Severne Makedonije.

Učešće u inicijativi Zeleni koridori ima izuzetan značaj za nas. Saradnja sa CEFTA sporazumom i Transportnom zajednicom i Upravom carina Severne Makedonije je korisna za sve nas jer je uticala na mnoga pitanja prekogranične trgovine. SEED+ program je alat sa dodatom vrednošću u pogledu unapređivanja podsticanja trgovine i obezbeđivanja uspešnije kontrole“, rekao je Georgi Pitsilis, direktor Sekretarijata za javne prihode Republike Grčke.

Prva godina primene inicijative Zeleni koridori sa EU je označila značajnu prekretnicu za povezanost i transport u regionu. Ova inicijativa je približila ekonomije, pojednostavila granične procedure i skratila vreme čekanja. Uspeh ovih Zelenih koridora ističe njihovu važnost u unapređivanju povezanosti, podsticanju trgovinskih tokova i jačanju regionalnih integracija. Nastavljamo da radimo na razvoju ove inicijative i radujemo se daljem unapređenju transportnih veza i podsticanju bliskih ekonomskih odnosa sa EU partnerima“, izjavio je Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Podaci prikupljeni tokom prve godine ove inicijative sa Grčkom će poslužiti kao osnova za buduće analize. Zeleni koridori u okviru CEFTAsporazuma su pokazali da je vreme čekanja u prvoj polovini 2023. godinesmanjeno u proseku za 10 minutapo kamionu, što je dovelo do ukupne uštede od 5459 dana u poređenju sa podacima iz 2022.

Memorandumo razumevanju o razmeni podataka su potpisale uprave carina Severne Makedonije i Grčke u julu 2022, nakon čega su Memorandumi o razumevanju zaključeni između uprava carina Albanije, Italije i Crne Gore u septembru 2022, a potom su Memorandume o razumevanju potpisale i uprave carina Albanije, Hrvatske i Crne Gore. Uspostavljena saradnja služi kao osnova za celokupan budući transport i trgovinu iz svih članica CEFTA sporazuma u zemlje EU.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

18 godina kampanje „Kad pijem ne vozim“

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Realizovana najveća investicija u regionu jugoistočne Evrope u industriji prodaje ulaznica

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Knox Journals: Kako vas Galaxy neprimetno čuva u svakom trenutku

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Nova Pepco letnja kolekcija: Moderna odeća za celu porodicu po izuzetno pristupačnim cenama je već stigla u prodavnice u Srbiji

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.