Internet

Informaciona bezbednost je zajednička odgovornost

Internet

Održana Nacionalna sajber konferencija Nacionalnog CERT-a i RNIDS-a

 

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL i Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) održali su konferenciju posvećenu informacionoj bezbednosti, pod sloganom „Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost“. Konferencija je organizovana 17. oktobra, u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i organizacije Mreža za sajber bezbednost.

U uvodnom obraćanju, prisutne je pozdravio pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost, Marko Jovanović, istakavši da se nada da će se tokom oktobra, meseca informacione bezbednosti, i ubuduće okupljati predstavnici sajber zajednice, sa ciljem razmene iskustava, znanja, informacija o sprovedenim aktivnostima i planiranim inicijativama u oblasti informacione bezbednosti.

Duško Kodžić, direktor Sektora za informacionu bezbednost i tehnologije RATEL-a, naveo je da je za postizanje adekvatnog nivoa bezbednosti u sajber prostoru, pored neophodnih tehničkih rešenja, odgovarajućeg strateškog pristupa i pravnog okvira, od izuzetnog značaja i pojedinačni pristup svakog korisnika, u vidu odgovornog korišćenja interneta. U skladu sa navedenim, istakao je da ovogodišnji slogan oktobarskih aktivnosti ”Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost’’ nije slučajnost, jer se adekvatan nivo bezbednosti jedne države može postići samo zajedničkim delovanjem i odgovornim pristupom svakoga pojedinca.

Dejan Đukić, direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), istakao je tokom pozdravnog govora da je u pogledu informacione bezbednosti neophodna kontinuirana razmena informacija i iskustava, jer novi izazovi podrazumevaju potrebu da se deluje preventivno u smislu praćenja i prepoznavanja pretnji, i sa ciljem zaštite.

Nakon uvodnih obraćanja, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Milan Vojvodić, održao je prezentaciju na temu „Ključne promene koje donosi Zakon o informacionoj bezbednosti”, istakavši da novi Nacrt zakona treba da omogući unapređenje informacione bezbednosti u zemlji, usvajanjem najsavremenijih evropskih regulatornih rešenja, odnosno usklađivanje sa NIS2 direktivom, zarad redefinisanja nadležnosti i preciznijeg određivanja načina postupanja u slučaju incidenata ili sajber pretnji.

U nastavku je dr Marko Krstić, rukovodilac službe za informacionu bezbednost i poslove Nacionalnog CERT-a, predstavivši tekuće aktivnosti, govorio o nadležnostima i budućim planovima Nacionalnog CERT-a.

Usledile su panel diskusije tokom kojih su brojni stručnjaci razmatrali aktuelne teme iz oblasti informacione bezbednosti.

Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti bila je tema prvog panela tokom kog je konstatovano da je za dostizanje višeg stepena zaštite građana i operatora IKT sistema od posebnog značaja nužno usklađivanje pravnog okvira Republike Srbije sa EU regulativom.

Tokom drugog panela razmatrala se tema veštačke inteligencije kao šansa ali i pretnja po informacionu bezbednost, a panelisti su se usaglasili da veštačka inteligencija može da se koristi u svrhu procene rizika i prevencije, ali usled zloupotrebe novih tehnologija u cilju izvođenja sajber napada i krajnji korisnici i organizacije treba da budu svesni rizika koje one donose.

Panel „Rizici i pretnje po informacionu bezbednost u finansijskom sektoru – kako se zaštititi?“ okupio je predstavnike finansijskog sektora, koji su razgovarali o regulisanju obaveza i odgovornosti pružalaca finansijskih usluga, ali i upozorili na primere zlonamernog delovanja zbog kojih korisnici mogu postati žrtve prevara, te su uputili savete za zaštitu i pozvali na oprez.

Imajući u vidu značaj individualnog pristupa za bezbednije korišćenje tehnologija, posebna pažnja bila je posvećena različitim inicijativama koje su usmerene na podizanje svesti i znanja iz oblasti informacione bezbednosti. Predstavljena je platforma „Pametno i bezbedno“, aplikacija Cyber Security kviz, aktivnosti organizacije Women4Cyber i projekat ReWIRE.

Snimak Nacionalne sajber konferencije:

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Meta odlaže pokretanje softvera veštačke inteligencije u EU

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Instagram testira funkciju koja primorava korisnike da gledaju reklame

Advertiser Serbia5. јун 2024.

United Grupa stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi pod brendom United Fiber

Advertiser Serbia4. јун 2024.

[ISTAKNUTI BIZNIS PROJEKTI 2023] A1 Srbija: Escape room „Izgubljeni IDentitet“

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Facebook uvodi brojne promene kako bi privukao mlađe korisnike

Advertiser Serbia3. јун 2024.

EU usvojila Zakon o veštačkoj inteligenciji, prvi takav u svetu

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Evropska komisija istražuje Metu oko zaštite dece na platformama

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Safari će koristiti AI za blokiranje reklama sa bilo kog sajta

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Glavna snaga TikToka je njegov algoritam, a evo po čemu je tako poseban i specifičan

Advertiser Serbia29. април 2024.

Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku, deonice skočile

Advertiser Serbia29. април 2024.

ByteDance ne želi da proda TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

Advertiser Serbia26. април 2024.