Analize

Indija i Jugoistočna Azija kao prvi izbor u modernom lancu snabdevanja

Analize

Statističari kažu da će ove godine Indija preteći Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svetu. Ne samo da se broj stanovnika u Kini smanjio u 2022, već su i ekonomski pokazatelji najgori u poslednjih 50 godina.

 

Danas je „Plan B“ postao neophodan korak u razvoju strategije poslovanja svakog biznisa. Više nego ikad u istoriji svetske ekonomije, preispituju se „sigurna“ poslovna rešenja i najmoćnija tržišta.

Pre nekoliko godina verovatno ne biste poverovali da će se proizvodnja i trgovina sa Kinom dovesti u pitanje, ipak upravo to se i dogodilo. Usled brojnih otežavajućih faktora koje je pandemija donela za međunarodnu trgovinu, ali i svetsku proizvodnju, globalni proizvođači i mali trgovci otpočeli su svoju potragu za alternativama, a u istoj posebno se izdvojio Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) i Indija.

Ova regija nije nikakvo novo otkriće, jer već decenijama na deklaracijama proizvoda čitate „Proizvedeno u Vijetnamu, Tajlandu, Kambodži…“ , ali je činjenica da su sada i oni koji nisu skloni promenama postali otvoreni za ovakve alternative.

Po proizvodnji odeće i tekstila iz tog regiona prednjače Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Indonezija. Centri za industriju obuće su Vijetnam, Kambodža, Indija i Indonezija. Tajland se ističe po proizvodnji IT opreme, a Singapur po računarima, solarnim diodama, bezbednosnoj opremi, telefonskim centralama… Kambodža, Indonezija, Malezija, Mjanmar i Vijetnam takođe su značajni po nafti i derivatima. Indonezija beleži izuzetne rezultate u proizvodnji elektronskih mašina, vozila, računara, proizvoda od gume… Spisak se nastavlja i više je nego očigledno da će ovaj region postati “ljuti rival” tržištu Kine.

Indija je posebno atraktivna za izvoz rafinisane nafte, dragulja, plemenitih metala, tehnike i mašina, organskih hemikalija, vozila, farmaceutskih proizvoda, čelika, gvožđa, bakra, pamuka i kože. Koliko je Indija atraktivna za saradnju sa Srbijom, govori podatak da je u periodu januar – maj 2022. godine Srbija u Indiju izvezla robu vrednosti 8,21 miliona evra, dok je uvoz iz Indije bio 107,71 miliona evra, te je ukupna robna razmena iznosila 115.92 miliona evra.

 

Ali kakvi su logistički izazovi kada je reč o dopremanju robe do Srbije?

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja logističke kompanije cargo-partner.

Transport iz Indije ili jugoistočne Azije nije ništa više komplikovan od drugih trasa. Naprotiv, veliki broj naših klijenata koji su do nedavno uvozili robu iz Kine, preorjentisali su se na ovo tržište. Praksa je pokazala da su roba, a i transport u nekim situacijama povoljniji čak i od Kine“ – kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja logističke kompanije cargo-partner.

Barijere koje su ranije sprečavale ASEAN i Indiju da pariraju Kini, polako odlaze u zaborav. Vladajući organi ulažu velike napore u ekonomski razvoj posebno kada je reč o infrastrukturi, pravnim sistemima i razvoju međunarodnih saradnji.

Verujemo da i logističke kompanije dodatno podupiru ovaj trend. Mi u cargo-partneru se postavljamo kao konsultanti prema našim klijentima, te vrlo često inicijativa za unapređenje njihovog poslovanja dolazi od nas. Ohrabrujemo ih da se upuste u nove poslovne izazove i izaberu alternativna tržišta. Kada je reč o transportu robe od Indo – ASEAN do Evrope imamo izuzetnu pokrivenost, redovne nedeljne polaske, brzu, sigurnu i pouzdanu uslugu. Širom Azije imamo više od 1000 zaposlenih u preko 40 kancelarija, kao i razvijenu mrežu pažljivo odabranih partnera, provajdera i kompletnu logistiku“ – dodaje Nebojša.

Da li će alternativna tržišta jugoistočne Azije iskoristiti priliku da postanu vodeće za izvoz robe iz ovog dela sveta, ostaje nam da saznamo u budućnosti.

 

Foto: cargo-partner Srbija

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

RNIDS: Istraživanje web prodavnica – Da li razmišljate kao Bezos?

Advertiser Serbia7. септембра 2023.

Do 2030. globalno AI tržište vredeće 1,8 biliona dolara

Advertiser Serbia28. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. avgusta 2023

Advertiser Serbia24. августа 2023.

Čak 46% domaćinstava u Evropi ima ljubimca: Statistika otkriva porast broja vlasnika četvoronožnih prijatelja

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Gledanost televizije u julu 2023

Advertiser Serbia21. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. avgusta 2023

Advertiser Serbia16. августа 2023.

Svake sekunde se aktiviraju tri nove veb stranice na internetu – ove su najposećenije

Advertiser Serbia8. августа 2023.

Atlantic Grupa: Snažan rast prodaje u svim područjima i na svim tržištima

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Deficit zanatlija, a njihove plate idu i do 350.000 dinara

Advertiser Serbia20. јула 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 10. do 16. jula 2023

Advertiser Serbia18. јула 2023.

Glovo slavi Svetski dan kebaba – Srbi duplirali broj porudžbina prošle godine!

Advertiser Serbia14. јула 2023.

Više žena nego muškaraca koristi digitalne uređaje na poslu

Advertiser Serbia28. јуна 2023.

Svetski dan sušija u našoj zemlji – Glovo otkriva da je u Srbiji prošle godine naručeno duplo više sušija

Advertiser Serbia16. јуна 2023.