Oglašavanje

IAB Croatia izdao prve smernice za Digital Out-of-Home oglašavanje na hrvatskom tržištu

Hrvatskoj industriji su prvi put dostupne ažurne informacije i preporuke o mediju koji na javnim površinama dopire do prolaznika u pokretu i koristi upečatljivo ciljano oglašavanje.

 

U fragmentiranom medijskom krajoliku, efektivnost i raspon mogućnosti Digital Out-of-Home (DOOH) oglašavanja stručnjacima za digitalni marketing od značajne su važnosti kada je reč o vidljivosti brendova. IAB Croatia, hrvatska podružnica organizacije IAB Global Network koja okuplja svetsko tržište digitalnog marketinga i kreira globalne tržišne standarde, pripremio je Smernice za DOOH oglašavanje, prvi dokument na hrvatskom tržištu koji obuhvata informacije o formatima, planiranju i zakupu, kao i najboljim praksama DOOH oglašavanja.

Cilj smernica je okupljanjem važnih uvida na jednom mestu i deljenjem kvalitetnih primera unaprediti prakse digitalne industrije. Dokument sadrži definicije DOOH oglašavanja, uvid u funkcionisanje njegove tehnologije te odrednice bihevioralnog zakupa. Donosi informacije o efektivnosti ove vrste oglašavanja te njegovog daljeg razvoja, a dostupne su i studije efektivnosti zasnovane na lokaciji, kao i studije prometa pešaka, koje predstavljaju koristan izvor za iskorišćavanje punog potencijala DOOH-a te sadrže i važan dodatak: tablicu matrice Digital Out-of-Home formata.

Prema istraživanju investicije u medije, tržište DOOH oglašavanja kontinuirano raste. Stoga, Hrvatska danas ima jednu od najmodernijih mreža za spoljno digitalno oglašavanje u Evropi, a oglašivači to znaju da iskoriste. Vreme je da DOOH industrija dobije vlastiti standard“, poručio je Dean Udatny (direktor marketinga, Go2Digital), član radne grupe IAB-a Croatia za DOOH oglašavanje.

Digital Out-of-Home oglašavanje prisutno je u gotovo svim oblicima i veličinama, u velikim i malim formatima, a može se naći u javnim prostorima, gusto naseljenim gradskim područjima, uz autoputeve i privatne objekte. Prednosti su mu full-motion video, dinamični sadržaj u stvarnom vremenu, povezivanje s angažmanom na društvenim mrežama, mobilno geotargetiranje, interaktivni ekran osetljiv na dodir, prepoznavanje gesta i mnoge druge.

Za hrvatsko tržište smernice su na osnovu dokumenta IAB Digital Out-of-Home Buyer’s Guide globalnog Interactive Advertising Bureaua prilagodili stručnjaci radne grupe za Digital Out-of-Home oglašavanje IAB-a Croatia: Dean Udatny (Go2Digital), Irena Andučić Selthofer (OMD), Ivo Knežević (Zagrebačka banka), Irena Petek (Studio Nexus), Maša Savićević (EssenceMediacom) i Hrvoje Vujnović (Zagrebačka banka).

DOOH industrija preuzima dominantnu poziciju na OOH-u, posebno zbog noviteta i inovacija koje donosi. Kako bismo dodatno podstakli razvoj u ovom segmentu tržišta, važno je razumeti ga i postaviti standarde„, izjavila je Irena Petek (generalna direktorica, Studio Nexus), članica radne grupe.
Dokument je predstavljen i na okruglom stolu naziva Beyond the Screen: Mastering Digital Out-of-Home Advertising by IAB Croatia krajem aprila u sklopu Dana komunikacija, ključnom događanju za komunikacijsku struku i digitalnu industriju u Hrvatskoj koji okuplja lidere iz Hrvatske i regije, ali i celog sveta.

Naše tržište prvi put ima strukovni dokument koji definiše standarde ovog medija, što je važan temelj tržišne regulacije u vremenu kada su mogućnosti DOOH-a sve veće“, izjavila je Dunja Ivana Ballon, izvršna direktorica IAB-a Croatia.

Smernice u elektronskom obliku dostupne su na linku. Više o aktivnostima, projektima i članstvu IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

***
Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia je kolektivni predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.
Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Oglašavanje

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

UEPS-ov konkurs za tradicionalna godišnja priznanja u završnoj fazi

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Novi Upravni odbor SOZ-a u mandatu 2024/25

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Zabranjena Toyota reklama zbog „promovisanja ponašanja koje je štetno po okolinu“

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

SBB: Odgovor gospodina Bujoševića o stopiranju emitovanja SBB reklame pravno neutemeljen

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

IBM povukao reklame sa platforme X zbog veličanja nacista

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

Produžen rok za prijave za BalCannes do 27. 11. – dokažite da ste najbolji u regiji!

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

YouTube pod optužbama za špijuniranje zbog zabrane blokera reklama, krivične prijave u EU

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Jeste li se već našli u velikom kreativnom reportu regije? Još kratko imate priliku za to na BalCannesu!

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Skarlet Johanson tužila AI programere zbog korišćenja njenog lika u reklami

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Facebook zabranjuje političko oglašavanje putem generičkih alata veštačke inteligencije

Advertiser Serbia8. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Kontroliši se malo!? Šta znače ovi bilbordi??

Advertiser Serbia6. новембра 2023.