Oglašavanje

IAB Croatia izdao prve smernice za Digital Out-of-Home oglašavanje na hrvatskom tržištu

Hrvatskoj industriji su prvi put dostupne ažurne informacije i preporuke o mediju koji na javnim površinama dopire do prolaznika u pokretu i koristi upečatljivo ciljano oglašavanje.

 

U fragmentiranom medijskom krajoliku, efektivnost i raspon mogućnosti Digital Out-of-Home (DOOH) oglašavanja stručnjacima za digitalni marketing od značajne su važnosti kada je reč o vidljivosti brendova. IAB Croatia, hrvatska podružnica organizacije IAB Global Network koja okuplja svetsko tržište digitalnog marketinga i kreira globalne tržišne standarde, pripremio je Smernice za DOOH oglašavanje, prvi dokument na hrvatskom tržištu koji obuhvata informacije o formatima, planiranju i zakupu, kao i najboljim praksama DOOH oglašavanja.

Cilj smernica je okupljanjem važnih uvida na jednom mestu i deljenjem kvalitetnih primera unaprediti prakse digitalne industrije. Dokument sadrži definicije DOOH oglašavanja, uvid u funkcionisanje njegove tehnologije te odrednice bihevioralnog zakupa. Donosi informacije o efektivnosti ove vrste oglašavanja te njegovog daljeg razvoja, a dostupne su i studije efektivnosti zasnovane na lokaciji, kao i studije prometa pešaka, koje predstavljaju koristan izvor za iskorišćavanje punog potencijala DOOH-a te sadrže i važan dodatak: tablicu matrice Digital Out-of-Home formata.

Prema istraživanju investicije u medije, tržište DOOH oglašavanja kontinuirano raste. Stoga, Hrvatska danas ima jednu od najmodernijih mreža za spoljno digitalno oglašavanje u Evropi, a oglašivači to znaju da iskoriste. Vreme je da DOOH industrija dobije vlastiti standard“, poručio je Dean Udatny (direktor marketinga, Go2Digital), član radne grupe IAB-a Croatia za DOOH oglašavanje.

Digital Out-of-Home oglašavanje prisutno je u gotovo svim oblicima i veličinama, u velikim i malim formatima, a može se naći u javnim prostorima, gusto naseljenim gradskim područjima, uz autoputeve i privatne objekte. Prednosti su mu full-motion video, dinamični sadržaj u stvarnom vremenu, povezivanje s angažmanom na društvenim mrežama, mobilno geotargetiranje, interaktivni ekran osetljiv na dodir, prepoznavanje gesta i mnoge druge.

Za hrvatsko tržište smernice su na osnovu dokumenta IAB Digital Out-of-Home Buyer’s Guide globalnog Interactive Advertising Bureaua prilagodili stručnjaci radne grupe za Digital Out-of-Home oglašavanje IAB-a Croatia: Dean Udatny (Go2Digital), Irena Andučić Selthofer (OMD), Ivo Knežević (Zagrebačka banka), Irena Petek (Studio Nexus), Maša Savićević (EssenceMediacom) i Hrvoje Vujnović (Zagrebačka banka).

DOOH industrija preuzima dominantnu poziciju na OOH-u, posebno zbog noviteta i inovacija koje donosi. Kako bismo dodatno podstakli razvoj u ovom segmentu tržišta, važno je razumeti ga i postaviti standarde„, izjavila je Irena Petek (generalna direktorica, Studio Nexus), članica radne grupe.
Dokument je predstavljen i na okruglom stolu naziva Beyond the Screen: Mastering Digital Out-of-Home Advertising by IAB Croatia krajem aprila u sklopu Dana komunikacija, ključnom događanju za komunikacijsku struku i digitalnu industriju u Hrvatskoj koji okuplja lidere iz Hrvatske i regije, ali i celog sveta.

Naše tržište prvi put ima strukovni dokument koji definiše standarde ovog medija, što je važan temelj tržišne regulacije u vremenu kada su mogućnosti DOOH-a sve veće“, izjavila je Dunja Ivana Ballon, izvršna direktorica IAB-a Croatia.

Smernice u elektronskom obliku dostupne su na linku. Više o aktivnostima, projektima i članstvu IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

***
Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia je kolektivni predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.
Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Oglašavanje

Golden Drum, festival kreativnosti: Povećanje broja prijavljenih radova na takmičenje

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

Zadivite regiju: Otvorene su prijave za BalCannes, veliko regionalno takmičenje kreativnosti!

Advertiser Serbia24. септембра 2023.

Amazon Prime uvodi reklame od sledeće godine

Advertiser Serbia22. септембра 2023.

Hoće li Nemačka uvesti ograničenja reklamiranja alkohola?

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Objavljen konkurs za tradicionalna godišnja priznanja: Opet smo na UEPS-u

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Kompanija Airbnb ove godine uklonila 59.000 lažnih oglasa

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Pojavile se lažne reklame u kojima navodno učestvuje Novak Đoković

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Novi pogled na planiranje medijskih investicija na Weekendu će ponuditi stručnjaci IAB-a Croatia

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

Koristite li napredne načine targetiranja publike? Proverite kako je ovaj hrvatski brend pomoću Meta inovativnih tehnologija ostvario izvrsne rezultate!

Advertiser Serbia13. септембра 2023.

Poznati rezultati drugog kruga selekcije AcademIAA programa

Advertiser Serbia12. септембра 2023.

Google ažurira pravila za označavanje političkih oglasa generisanih uz pomoć AI

Advertiser Serbia8. септембра 2023.

Poznati prvi predavači na 11. SoMo Borcu!

Advertiser Serbia7. септембра 2023.

Weekend.16: Najzvučnija imena OOH otkrivaju zašto spoljno oglašavanje ne stari

Advertiser Serbia6. септембра 2023.

Poznat sastav žirija Effie Slovenija 2023

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Šef nemačkog RTL protiv zabrane reklamiranja brze hrane za decu

Advertiser Serbia4. септембра 2023.