Internet

Hrvatska: Rast fiksnog telefoniranja i korišćenja interneta u martu i aprilu

Internet

ZAGREB – Mere sprečavanja širenja pandemije Covid-19 u martu i aprilu uticale su na 30-postotno povećanje korišćenja fiksnog interneta i 25-postotni porast fiksnog telefoniranja, a za 10 posto pojačano je i gledanje tv programa putem interneta, pokazalo je istraživanje Iskona sprovedeno na uzorku od oko 100 hiljada hrvatskih domaćinstava

 

Iz Iskona ističu da je internet promet i u prvoj nedelji maja, nakon postupnog popuštanja mera, i dalje ostao iznad nivoa od pre pandemije, iako sa svakom idućom nedeljom korišćenje ‘popušta’.

Istraživanje je pokazalo i da bi neke od novih navika korisnika mogle ostati, poput češće online kupovine nego ranije, i ukupno većeg korišćenja raznih online servisa, kažu u Iskonu.

Među zanimljivijim trendovima u komunikacijama u martu i aprilu, a u odnosu na period pre krize, izdvajaju 25-postotni porast razgovora sa fiksnih telefona, u čemu telekomi već godinama beleže pad. Ipak, to nije značilo i porast broja korisnika te telefonije, koji pada svake godine zbog porasta mobilnih komunikacija.

Tome dodaju i da većina korisnika fiksnih telefona u sklopu paketa ima i druge usluge, poput fiksnog interneta i tv-a, a veliki porast minuta u fiksnoj mreži velikim delom pripisuju i radu od kuće, lakšem međunarodnom telefonskom spajanju kad su u pitanje veće poslovne video konferencije, kao i online nastava.

Slično je i s fiksnim internetom, s rastom prometa u proseku za gotovo 30 posto, s time da je, kako je pokazala Iskonova analiza, korišćenje u Zagrebu u sedmici nakon zemljotresa bilo i 40 posto iznad proseka.

Već u martu internet promet bio je oko 17 posto viši od proseka, jer su tada korisnici i pojačano tražili informacije na domaćim i stranim online medijima, a po svim brojkama smo rasli kao i druge evropske zemlje, i nema puno razlika između npr. Pariza, Londona i Zagreba. Jedino ‘iskače’ Italija, u kojoj je taj promet porastao za rekordnih, u proseku, 40 posto, što je i razumljivo zbog puno nepovoljnije epidemiološka situacije u toj zemlji sa dužim ograničenjem kretanja„, komentariše predsednik Uprave Iskona Krešo Madunović.

Poručuje i da je na internetu poraslo korišćenje svih usluga, a najviše, prema odgovorima ispitanih, streaming servisi i video konferencije, potom i gaming, školovanje i edukacije, kupovina, rad od kuće, zbog čega je delom i kod poslovnih korisnika od sredine marta zabeležen pad internet prometa, od oko 10 posto.

Kako idemo u stabilizaciju u domovima i na poslu, tako se ponovo više okrećemo mobilnim komunikacijama, ali verujemo da će se promet u fiksnoj internet mreži i u budućnosti zadržati nešto iznad nivoa pre krize„, zaključio je Madunović.

 

Izvor: Hina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Rakić: Onlajn trgovina u ekspanziji, raste i broj prigovora

Advertiser Serbia10. jula 2020.

Da li u Twitter-u razmišljaju o uvođenju pretplatničkih opcija?

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Aktivisti razočarani nakon sastanka sa Zuckerbergom

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Započelo povezivanje Facebook Messenger-a i WhatsApp-a

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Održana online konferencija E-COMMERCE REVOLUTION – Transformacija e-trgovine nakon pandemije

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Amerika zabranjuje kineske društvene mreže?

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Evropska komisija: Za društvene mreže ista pravila kao i za sve ostale emitere

Advertiser Serbia7. jula 2020.

Color Media Communications: Online konferencija „e-commerce revolution“

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Zuckerberg: Očekujem povratak oglašivača

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Dvejn Džonson najplaćenija zvezda na Instagramu

Advertiser Serbia6. jula 2020.

Facebook lansira novu kampanju koja pomaže u prepoznavanju lažnih vesti

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Twitter izbacuje reči „gospodar“, „rob“ i „crna lista“ iz programerskog govora

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Evropska komisija prihvatila pravila za implementaciju 5G mreže

Advertiser Serbia1. jula 2020.

TikTok zabranjen u Indiji

Advertiser Serbia30. juna 2020.

Google spreman da plaća medijima za objavu sadržaja

Advertiser Serbia25. juna 2020.