Agencije

Hrvatska: Predstavljeni rezultati istraživanja o generaciji Z

ZAGREB – Ko su pripadnici generacije koja ne pamti svet pre interneta i mobilnih telefona, koja umesto televizije gleda YouTube, a najnovije trendove prati na stranicama svojih omiljenih influencera?

Kako bi otkrili više o hrvatskoj generaciji Z, agencija DIALOG komunikacije u saradnji s JoomBoosom, projektom 24 sata, sprovela je prvo istraživanje o mladim ljudima rođenim u drugoj polovini 90-tih i početkom 2000-ih godina.

Cilj istraživanja, u kojem je učestvovalo 1.667 pripadnika generacije Z iz čitave Hrvatske, bio je saznati njihove medijske navike te stavove prema brendovima i influencerima na društvenim mrežama i video platformama.

Rezultati istraživanja pokazuju da 87% pripadnika generacije Z svakodnevno koristi društvene mreže, a njih 92% smatra Instagram naj cool društvenom mrežom. YouTube prati čak 94% ispitanika, na kojem četvrtina provodi gotovo ceo dan. Mobilni telefon najčešće koristi 87% ispitanika, a većinom ga koriste za gledanje YouTubea (45%). Za komunikaciju s prijateljima koriste Facebook Messenger, Instagram i WhatsApp.

Skoro svi pripadnici generacije Z (97%) prate nekog influencera, a 59% ispitanika kupuje proizvode i usluge koje ta osoba preporučuje. Od influencera koje prate posebno su istakli JoomBoosovce Filipa Dejanovića poznatog kao Sikrta, Matiju Lazarevića poznatog kao Lay Z, Marka Vuletića i Davora Gerbusa.

Deo istraživanja bio je posvećen i omiljenim brendovima generacije Z. U kategoriji hrane, prvo mesto zauzeo je McDonald’s, dok se u kategoriji pića istakla Coca-Cola. Među kozmetičkim brendovima ispitanici su izdvojili marku Essence, a u kategoriji tehnologije Samsung. Kao najomiljeniji brend među generacijom Z posebno se istakao adidas koji je zauzeo prva mesta u kategorijama obuće i odeće, a ispitanici su ga posebno izdvojili i kao brend bez kojeg ne mogu da žive.

nullPovodom objave rezultata istraživanja, direktorica agencije DIALOG komunikacije Marina Čulić Fischer izjavila je: „Generacija Z nova je generacija potrošača, prema čijim se vrednostima i navikama menja globalna i lokalna medijska scena, kao i komunikacija brendova. Ponosni smo što smo ih u DIALOGU kao prvi u Hrvatskoj prepoznali kao ciljnu grupu kojoj vredi posvetiti posebnu pažnju, jer oni danas kreiraju trendove koji će trajati i u godinama koje dolaze.“
Matej Lončarić, osnivač medijske platforme JoomBoos, dodao je: „Za manje od dve godine okupili smo više od 260.000 pratioca na JoomBoos kanalu što je za regionalno tržište zaista respektabilna brojka. S originalnim serijalima, prvom regionalnom YT serijom i talent showom Videostar postigli smo ono s čim se većina medija svakodnevno bori – angažovali smo publiku do te mere da svaki sadržaj koji objavimo ima watch time veći od 90 posto, i maksimalni performance na društvenim mrežama. Ipak, uspeh ne merimo samo u brojkama. Najveća snaga brenda JoomBoos leži upravo u toj povezanosti s publikom koja nam je ciljani target. Sa sadržajem koji kreiraju vrhunski stručnjaci u našem timu oblikujemo pozitivne vrednosti u društvu, odgajamo i utičemo na novu generaciju klinaca. Poruka koju šaljemo jeste da su oni bitan deo društva, da poštujemo i razumemo njihov svet. Dokaz da to radimo kako treba jest i priznanje od INMA za najinovativniji medijski brand u svetu.“

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Svetla strana pandemije

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks: Kako u Covid-19 vremenu gradimo brendove koje će potrošači voleti?

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Najbolja agencija BalCannes-a je Bruketa&Žinić&Grey, a Saatchi&Saatchi Croatia i Violeta zaslužni su za najbolji projekat

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Veliki uspeh MCCANN agencija na BalCannes festivalu

Advertiser Serbia24. septembra 2020.

Saatchi Hrvatska i Kraš prelomili: Dorina ima novu komunikacijsku platformu

Advertiser Serbia23. septembra 2020.

JELENA MIKIĆ: Recept za zadovoljnog i srećnog radnika postoji

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

A šta tebe žulja?

Advertiser Serbia22. septembra 2020.

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.