Brendovi

Hrvatska pošta partner i za Amazonovu dostavu u širem regionu?

Brendovi

Do 2020. godine promet Hrvatske pošte u proseku je rastao 15 do 20 odsto godišnje, a zbog epidimije je skočio za 30 odsto. Slične trendova beleže i druge javne poštanske službe u zemljama Evropske unije

 

Iako je u prethodnom periodu izgledalo da su nacionalne pošte, uključujući i Hrvatsku poštu (HP), postale pomalo arhaične organizacije koje više imaju socijalni nego tržišni karakter, tako da zbrinjavaju veliki broj zaposlenih s jedne strane, a istovremeno održavaju nerentabilne poštanske kancelarije u ruralnim delovima zemlje te na ostrvima gde poštanski službenik može lako nabrojati sve korisnike i usluge – tehnologija je u bizarnom spletu okolnosti zapravo spasla takve kompanije.

Naime, početkom 2000-ih poštanske službe su, usled liberalizacije, uglavnom izgubile svoj smisao jer su se na tržištu dostave pošiljki, a kojeg je većinu činila dostava pisama, našle nove, inovativne i dobro organizovane manje firme, od kojih su neke dosegle i nacionalne ili globalne okvire. No, onda je krajem 2000-ih naglo, istina najpre u SAD-u i zapadnoj Evropi, zaživela onlajn trgovina i sve više kupaca je počelo robu da naručuje preko interneta, a što po prirodi stvari podrazumeva dostavni lanac.

Iako je bilo pokušaja, a neke firme to rade i danas, da u vlastitom aranžmanu imaju narudžbinu, prodaju i dostavu, većina ih se ipak odlučila da se bavi samo narudžbinom i prodajom, ili čak i samo prodajom, a da dostavu ostavi profesionalcima. Amazon je svakako pionir u tom segmentu, da bi danas to postala trgovina s milion zaposlenih i godišnjim prometom od 280 milijardi dolara.

Iako Amazon ima i vlastite brendove i usluge koje prodaje, preko njega svoju robu i usluge nudi oko pet miliona raznih trgovina. Iako globalno na tržištu postoji niz drugih dostavnih kompanija, poput DHL-a, FedEx-a, UPS-a, GLS-a, DPD-a, a u novije vreme tu su i platforme kao što su Uber, Wolt, Glovo i drugi, u datoj situaciji ponovo su na važnosti dobile nacionalne pošte. Iako su gotovo sve takve pošte, uključujući i HP, razdvojile svoje poslovanje s profitabilnim paketnim dostavama od onih iz domena obavezne javne usluge, činjenica je da one svojom veličinom, investicionim kapitalom, organizacijom, a po pravilu i državnim zaleđem, mogu biti pouzdan partner velikim igračima kakav je Amazon.

Dokaz za to je upravo i Hrvatska pošta koja je pre 10-ak dana i zvanično postala Amazonov partner u ovom delu sveta. O detaljima niko ne želi da govori, samu Hrvatsku poštu obavezuju strogi ugovori o poverljivosti, a Amazon jednostavno ima takvu politiku zatvorenosti podstaknut optužbama za izrabljivanje svojih radnika u SAD-u i Evropi.

Činjenica je da se od ovog meseca paketi narudžbina preko Amazona, a i ne samo od njega, obrađuju u novom sortnom centru HP-a u Velikoj Gorici te od tamo isporučuju kupcima. Nagađa se da je upravo novo logističko središte Pošte bilo glavni magnet za ulazak Amazona u HP. Sortirnica je otvorena u septembru prošle godine, a veruje se da je čitav projekat bio ubrzan za pola godine upravo zbog interesa Amazona. Ukupna vrednost celog projekta je oko 46 miliona evra, u kompleksu radi više od 1.500 radnika – sortirnica, poštanska logistika, paketna logistika, prevoz i vozni park, IT i centar za podatke, podrška poslovanju.

Visoko regalno skladište ima kapacitet 8.000 paketnih mesta te je ukupne nosivosti 6.400 tona. Kapacitet mašine za automatsku razradu paketa je 15.000 pošiljki na sat, mase paketa od 100 grama do 30 kilograma. Ukratko, radi se o najvećoj investiciji u istoriji HP-a, a kompleks je ujedno i postao novo sedište pa će se tako ubuduće iz Velike Gorice raznositi pošta u sve ostale krajeve Hrvatske.

Uz to, iako su zvanični detalji tajna, portal Poslovni dnevnik saznao je da će ovaj distributivni centar HP-a postati i središte Amazonove dostave za širi region – nezvanično se govori o Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, ali i o Severnoj Makedoniji i Albaniji, a neki izvori tvrde da se u ovom projektu čak radi i o širenju Hrvatske pošte još na Sloveniju, Grčku i Kipar.

Iako su Hrvati kupovali onlajn robu već duže vreme, prava ekspanzija je došla ulaskom te zemlje u punopravno članstvo Evropske unije, a što je značilo da više nema nikakvih carinskih procedura i dodatnih davanja na kupljenu robu. Iz HP-a kažu da su od 2013 konstantno imali dvocifren rast prometa u segmentu paketne dostave. Situacija oko onlajn kupovine dodatno je eksplodirala ove godine pojavom pandemije kovida-19 koja je donela velike probleme celokupnoj svetskoj privredi, no kurirske firme i onlajn prodavnice zabeležile su značajan rast.

Samo za primer, Amazon je sredinom prošle godine imao oko 650 hiljada zaposlenih, a godinu dana kasnije više od milion. Iz HP-a ističu da su do ove godine prosečno rasli 15 do 20% godišnje, a s lokdaunom im je promet porastao 30% u odnosu na isto razdoblje lani. Slične trendova poput HP-a beleže i mnoge druge javne poštanske službe u zemljama Evropske unije.

Zanimljivo je da su poslovni model oporavka javnih poštanskih službi u EU sve više počeli koristiti i tradicionalni železnički prievoznici, više ili manje u javnom vlasništvu. Naime, na zelenoj agendi EU koja je poslednjih 10-ak godina visoko u fokusu Unije, a biće u narednom razdoblju još i više, sve više zemalja ulazi u projekte visokosubvencionisane od strane evropskih fondova, kao što je obnova železničke infrastrukture i voznog parka jer je takav promet bolji sa ekološke strane od drumskog prevoza. I Hrvatska je na tom tragu.
 
Autor: Darko Bičak ,
Izvor: Poslovni dnevnik

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Nežnost kao ključ za sreću

Advertiser Serbia21. januara 2021.

Grci preuzeli hrvatskog naftnog distributera Apios

Advertiser Serbia20. januara 2021.

Amazon optužen da krši antitrustovski zakon i tako održava visoke cene e-knjiga

Advertiser Serbia19. januara 2021.

Istraživanje: Kućni aparati programirani da prestanu sa radom

Advertiser Serbia19. januara 2021.

Ministarstvo trgovine: Zabranjena prodaja i oglašavanje garderobe s natpisom „Nož, žica“

Advertiser Serbia15. januara 2021.

Do polovine januara prve prodavnice MERE u Srbiji

Advertiser Serbia13. januara 2021.

Nomad Foods kupuje Frikom i Ledo?

Advertiser Serbia12. januara 2021.

General Motors prelazi na e-vozila i menja logo

Advertiser Serbia10. januara 2021.

U Australiji zabranjena reklama za Toyotu Yaris koja navodno promoviše opasnu vožnju

Advertiser Serbia10. januara 2021.

Ilon Musk postao najbogatiji čovek na svetu

Advertiser Serbia8. januara 2021.

Crnogorski lanac supermarketa Voli dolazi u Srbiju?

Advertiser Serbia7. januara 2021.

Spojeni Fijat Krajsler i Pežo-Sitroen-Opel, stvoren Stelantis

Advertiser Serbia5. januara 2021.

Novogodišnja donacija SBB fondacije

Advertiser Serbia31. decembra 2020.

Booster poneo najsjajnije odličje u kategoriji Kreiranje identiteta

Advertiser Serbia30. decembra 2020.

Kina razbija kompaniju Alibaba kako bi je kontrolisala

Advertiser Serbia30. decembra 2020.