Konferencije

Hrvatska: Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024

Konferencije

ZAGREB – Sutra se u Zagrebu održava prva hrvatska konferencija o Gig ekonomiji ili ekonomiji honorarnih poslova

 

Za manje od 24 sata u Zagrebu će se na Gig konferenciji okupiti najvažniji učesnici hrvatske gig ekonomije, koja je rastući trend ne samo u Hrvatskoj, nego i u celoj Evropi, pa i svetu. Ovogodišnje izmene Zakona o radu po prvi su put uvele pojam platformskog rada u hrvatsko zakonodavstvo. Hrvatska nije ni prva ni poslednja zemlja u Evropi koja se u ovom smislu bavi regulacijom gig ekonomije. Štaviše, i u zakonodavstvu Evropske unije trenutno se radi na ovim pitanjima.

To je idealan okvir za prvu hrvatsku Gig konferenciju koja će 6. decmbra biti održana u zagrebačkom Hotelu Zonar u organizaciji agencije Komunikacijski laboratorij.

„Verujem kako će održavanje Gig konferencije u Zagrebu omogućiti razmenu informacija između relevantnih učesnika, poslodavaca, sindikata i državnih institucija, kako bi se razmotrile najbolje prakse i izazovi povezani s gig ekonomijom u Hrvatskoj. Otvorenim i pravovremenim dijalogom te izazove potencijalno možemo i rešiti“, rekao je Marin Šušnjar, General manager Wolt Hrvatska.

Izmene Zakona o radu donose strožu regulaciju platformskog rada, a sve ide u smeru zaštite prava gig radnika, koji deo ili ceo prihod ostvaruju preko digitalnih platformi za rad. Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike donelo je dva važna pravilnika koji će uticati na rad svih platformi, ali i agregatora – posrednika, gig radnika, kao i na celokupnu privredu. Na primer, digitalne platforme će od 1.1.2024. u realnom vremenu da dostavljaju podatke o broju radnika na platformi, vrsti ugovornog odnosa, lokaciji obavljanja posla kao i vremenu kada je posao započet i završen. Sve o novom Vladinom informacijskom sistemu o suzbijanju neprijavljenog rada (JEER) na Gig konferenciji isrpičaće direktor Uprave za rad i zaštitu na radu, Dražen Opalić. 

„Ove izmene Zakona o radu dolaze baš u vreme u kojem se ista problematika reguliše na nivou Evropske unije. Evropski zvaničnici, ali i vladajući u ostalim državama, mogu se svakako ugledati na hrvatsku regulativu jer je Vlada zadržala pravo radnika na fleksibilno radno vreme, što je izuzetno važno brojnim ljudima koji honorarno rade putem digitalne platforme“, kaže Morena Šimatić, Country manager Uber Hrvatska.

Na konferenciji ćemo od osnivača poljske platforme GIGLIKE Tomasza Milosza čuti kako je gig ekonomija regulisana u Poljskoj u kojoj već sada petinu svih radnika čine gig radnici. Prva domaća Gig konferencija okupiće sve predstavnike najvećih platformi koje posluju na hrvatskom tržištu Glovo, Wolt, Uber i Bolt, agregatore – posrednike, gig radnike, kompanije koje svoje usluge i proizvode nude putem platformi, poput Studenac marketa, akademsku zajednicu i javnu upravu.

Gig konferenciju možete pratiti i na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

UA Day konferencija u Beogradu: Višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Kopaonik biznis forum 2024 – Kako će veštačka inteligencija i inovativne tehnologije oblikovati budućnost?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

O veštačkoj inteligenciji na DIDS 2024: Da li smo na početku ili kraju velike promene?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Digitalna antropološkinja Rahaf Harfoush: Rad i posao samo su početak, tehnologija daje novu definiciju prijateljstvu i tradicionalnim odnosima

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

BILJANA STEPANOVIĆ, Business Info Group: „I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist“

Advertiser Serbia14. фебруар 2024.

ESG standardi jedna od ključnih tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma

Advertiser Serbia9. фебруар 2024.

DIDS 2024 – Budućnost je… sada!

Advertiser Serbia9. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

U Beograd dolaze predsednici dva svetska udruženja

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

Na pragu smo jedne od najvećih tehnoloških i civilizacijskih promena – najavljuju govornici ovogodišnje konferencije Future Tense powered by Lürssen

Advertiser Serbia5. фебруар 2024.

Jorgovanka Tabaković i Siniša Mali otvaraju Kopaonik biznis forum

Advertiser Serbia2. фебруар 2024.

Održana Nedelja privatnosti

Advertiser Serbia29. јануар 2024.

Nataša Pavlović Bujas, predsednica IPRA-e, Tamara Bekčić, Chapter 4 PR i Borislav Miljanović, Represent System ovogodišnji su predavači iz Srbije na 21. međunarodnoj PRO PR konferenciji

Advertiser Serbia17. јануар 2024.

31. Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta

Advertiser Serbia22. децембар 2023.

Dodeljena priznanja Šampionima održivosti

Advertiser Serbia12. децембар 2023.