Internet

Hanfa upozorava korisnike Facebook-a na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu

Internet

ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak korisnike Facebook-a da ne ‘nasedaju’ na oglase koji promovišu ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru

 

Korisnicima Facebook-a u Hrvatskoj počeli su se u zadnje vreme prikazivati oglasi koji promovišu ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na prevaru i da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način regulisan i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagače„, poručuju iz Hanfe.

Ističu da spomenuti oglasi za kupovinu kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svetski poznatom časopisu Forbes, dok se u samom oglasu nalaze i svedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, uz napomenu da je kupovina te kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

Tim povodom iz Hanfe iznose i da je kineska vlada objavila da trenutno radi na izradi tzv. digitalnog juana ili digitalne verzije zvanične valute, pa zato građani mogu pomisliti da je reč o zvaničnom oglasu ali tu je reč o dve različite stvari jer zvanična digitalna valuta, iza koje stoji država, nije isto što i kriptovaluta te u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom.

Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim delovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. , ako ne i duže, s obzirom da je potrebno rešiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavača, bilo da je to centralna banka ili komercijalne kineske banke„, objašnjavaju iz Hanfe.

Napominju da čak i kada je reč o poznatim kriptovalutama treba imati na umu da je reč o izuzetno rizičnim ulaganjima, na šta je Hanfa već više puta upozoravala, šta čine i sada, dodajući da visoke vrednosti bitcoina, koje se beleže poslednjih nedelja, ostavljaju utisak brze i lake zarade ali ulaganje u kriptoimovinu je izuzetno rizično.

Pre svega zbog nedovoljno pouzdanih i relevantnih informacija, visokog rizika od gubitka dela ili sveg uloženog, izrazite volatilnosti vrednosti ulaganja i nemogućnosti svakodnevnog ‘izlaska’ iz ulaganja, a tu su i rizici za informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku i sl.).

Zbog svega toga, osim upozorenja na lažno oglašavanje, pozivamo potencijalne ulagače u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje tako da se pre ulaganja detaljno informišu o verodostojnosti i karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite„, zaključuju iz Hanfe.

 
Izvor: Hina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

SBB nastavlja sa investicijama u Srbiji: Počinje digitalizacija Zrenjanina

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Uskoro će korisnici Twitter-a moći da naplaćuju objave

Advertiser Serbia1. marta 2021.

Australija usvojila zakon kojim nalaže Facebook-u i Google-u da plaćaju prenošenje vesti

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Pojavio se lažni portal „Južnih vesti“

Advertiser Serbia25. februara 2021.

Saopštenje: United Grupa i SBB pozivaju RATEL da pokrene formalnu proceduru za aukciju 5G mreže u Srbiji

Advertiser Serbia24. februara 2021.

Facebook će ponovo dozvoliti deljenje vesti preko njegove platforme u Australiji

Advertiser Serbia23. februara 2021.

Google pristao da plaća sadržaje koje objavljuju mediji u vlasništvu Ruperta Mardoka

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Facebook blokirao Australijance da gledaju i dele vesti

Advertiser Serbia18. februara 2021.

Google će zbog autorskih prava francuskim medijima platiti 76 miliona dolara

Advertiser Serbia16. februara 2021.

United Grupa preuzima bugarske operatore Net1 i ComNet Sofia

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Udruženje frilensera: Većina radnika na internetu ne prihvata predlog vlade o plaćanju poreza

Advertiser Serbia12. februara 2021.

SBB omiljeni internet provajder i jedan od najpoželjnijih poslodavaca mladih u Srbiji

Advertiser Serbia12. februara 2021.

Twitter razmišlja o uvođenju pretplate

Advertiser Serbia10. februara 2021.

Uskoro stiže EON Connect: SBB predstavlja revoluciju u bezbednosti interneta

Advertiser Serbia9. februara 2021.

YouTube umetnicima i medijima isplatio 30 milijardi dolara

Advertiser Serbia9. februara 2021.