Internet

Hanfa upozorava korisnike Facebook-a na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu

Internet

ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak korisnike Facebook-a da ne ‘nasedaju’ na oglase koji promovišu ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru

 

Korisnicima Facebook-a u Hrvatskoj počeli su se u zadnje vreme prikazivati oglasi koji promovišu ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na prevaru i da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način regulisan i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagače„, poručuju iz Hanfe.

Ističu da spomenuti oglasi za kupovinu kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svetski poznatom časopisu Forbes, dok se u samom oglasu nalaze i svedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, uz napomenu da je kupovina te kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

Tim povodom iz Hanfe iznose i da je kineska vlada objavila da trenutno radi na izradi tzv. digitalnog juana ili digitalne verzije zvanične valute, pa zato građani mogu pomisliti da je reč o zvaničnom oglasu ali tu je reč o dve različite stvari jer zvanična digitalna valuta, iza koje stoji država, nije isto što i kriptovaluta te u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom.

Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim delovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. , ako ne i duže, s obzirom da je potrebno rešiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavača, bilo da je to centralna banka ili komercijalne kineske banke„, objašnjavaju iz Hanfe.

Napominju da čak i kada je reč o poznatim kriptovalutama treba imati na umu da je reč o izuzetno rizičnim ulaganjima, na šta je Hanfa već više puta upozoravala, šta čine i sada, dodajući da visoke vrednosti bitcoina, koje se beleže poslednjih nedelja, ostavljaju utisak brze i lake zarade ali ulaganje u kriptoimovinu je izuzetno rizično.

Pre svega zbog nedovoljno pouzdanih i relevantnih informacija, visokog rizika od gubitka dela ili sveg uloženog, izrazite volatilnosti vrednosti ulaganja i nemogućnosti svakodnevnog ‘izlaska’ iz ulaganja, a tu su i rizici za informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku i sl.).

Zbog svega toga, osim upozorenja na lažno oglašavanje, pozivamo potencijalne ulagače u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje tako da se pre ulaganja detaljno informišu o verodostojnosti i karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite„, zaključuju iz Hanfe.

 
Izvor: Hina

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Google će integrisati veštačku inteligenciju sa Search oglasima

Advertiser Serbia24. маја 2023.

YouTube uvodi reklame od 30 sekundi koje ne mogu da se prekinu

Advertiser Serbia19. маја 2023.

Montana prva američka država koja je zabranila TikTok

Advertiser Serbia18. маја 2023.

Meta testira AI alate za reklame

Advertiser Serbia15. маја 2023.

YouTube blokira blokere reklama

Advertiser Serbia12. маја 2023.

Digitalno odrastanje u Srbiji: Kako internet utiče na ponašanje, razvoj i dobrobit mladih i dece?

Advertiser Serbia11. маја 2023.

Potpisan sporazum koji će omogućiti jeftiniji mobilni internet u romingu na Zapadnom Balkanu

Advertiser Serbia5. маја 2023.

Američki regulator traži da se Meti zabrani zarađivanje na deci i mladima

Advertiser Serbia4. маја 2023.

Google sprema novi pretraživač

Advertiser Serbia3. маја 2023.

Ilon Musk najavio tužbu protiv Microsofta

Advertiser Serbia20. априла 2023.

Federalnoj tužbi protiv Googlea pridružilo se još devet saveznih država

Advertiser Serbia19. априла 2023.

Tramp ponovo na Instagramu, reklamira digitalne kartice

Advertiser Serbia18. априла 2023.

Redakcije ne žele da plaćaju Twitter Blue, kvačica uklonjena sa New York Timesa

Advertiser Serbia4. априла 2023.

Mask i stručnjaci protiv razvoja veštačke inteligencije pre bezbednosnih protokola

Advertiser Serbia29. марта 2023.

Čovek koji je napravio Chat GPT je uplašen zbog veštačke inteligencije

Advertiser Serbia21. марта 2023.