Agencije

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Razgovarali smo sa Goranom Ruškucem, Creative Director Studio Nexus o ovogodišnjoj AcademIAA u okviru koje je koordinator edukativnog modula pod nazivom „Kreativa“…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

———————————————————-
Edukativni program koji ove godine po 9. put organizuje Međunarodno udruženje za marketinške komunikacije (International Advertising Association, Serbian Chapter), AcademIAA, biće održan u periodu od 7. septembra do 5. decembra 2024. Reč je o jednom od najobuhvatnijih i najbolje rangiranih edukativnih programa u globalnoj IAA mreži.

Program je namenjen mladim profesionalcima sa najviše 5 godina iskustva u struci, a preporučuje se studentima, mladim marketarima, preduzetnicima, ali pre svega onima koji su spremni da se posvete ličnom usavršavanju. Tokom prethodnih godina program je završilo više od 250 mladih ljudi.
———————————————————

Za početak, molimo vas da predstavite modul čiji ste koordinator: Koji je naziv modula, ko su predavači, koje su teme i koji su edukativni sadržaji svake od pojedinačnih tema?

– Tema ovogodišnjeg modula kreativa je „provokacija“ i polaznicima će ponuditi dublji uvid u provokativnu prirodu ovog posla. Načini i tehnike provociranja se uče, pa će starije kolege – iskusni provokatori, podeliti svoje znanje i pokazati nam kako to rade majstori u svetu i kod nas (uz korisne zaključke za svakodnevni praktičan rad).
Istovremeno, provokacija u svom srcu krije termin WOKE, koji je postao neizostavni deo savremene filozofije marketinga. Stasale su woke generacije, raste broj brendova koji slede taj put, a još je veći broj onih koji nestaju jer ignorišu potrebu da budu društveno osvešćeni. Modul KREATIVA će zaviriti i u najbolje woke kampanje, ali i primere kampanja koje su „pale“ zbog nemilosrdne CANCEL publike koja ne prašta greške.

Predavači su izabrani tako da dolaze iz različitih velikih agencija jer duboko verujem da je svaka agencija druga škola mišljenja i dobro je da polaznici osete različite kreativne senzibilitete.

Ljubica Vukčević (Head of data analitycs and insights, Direct Media) će nam govoriti o tome šta provocira planetu, Miloš Jovanović (Associate Creative Director, Leo Burnett) će pričati o umetnosti provokacije u komercijalne svrhe, Vanja Mitrović (Creative Director, Ovation) će preneti specifične izazove proWOKE kampanja, Dušan Simić (Strategic Director, Communis) će nam prikazati primere brendova kojima je provokacija strategija, a Suzana Đorđević (Direktor Hemofarm fondacije) i Aleksandar Milojević (Strategic Planning Director, Mccann) će iz ugla i klijenta i agencije pričati o onome što sjajno rade: kreiraju najbolje WOKE kampanje u Srbiji.

Koji su glavni edukativni ciljevi modula čiji ste vi koordinator i kome je ova edukacija namenjena?

– Glavni edukativni cilj je da polaznici prihvate ugao gledanja da oni, bez obzira da li su planeri, stratezi, vođe projekata ili usko gledano, kreativci, jesu provokatori. Nekada u ime brenda ili klijenta izazivaš emociju, bes ili empatiju, nekada veću svest o nekom problemu, promenu mišljenja ili donaciju, a ponekad pokrećeš bojkot, veću izlaznost na izbore, prodaju, rasprodaju, lojalnost… Sve to je u svojoj ogoljenoj suštini provokacija.
Da bi polaznici u to poverovali, moje cenjene kolege-predavači će pokrenuti različite pojedinačne teme. Ljubica će ih naučiti da svaka ciljna grupa ima svoje triggere koji su ključ za snažnu reakciju, Miloš će im pokazati kako se provokacija stavlja u svrhu komercijalne prirode našeg posla, Vanja će objasniti šta su prednosti, a šta opasnosti kada si proWOKE, a Dušan će predstaviti kompanije koji su na provokaciji izgradili planetarne brendove. Na kraju, Suzana i Aleksandar će, zajedno sa polaznicima, diskutovati o tome šta su najveći izazovi kad se i kao kompanija i kao kreativac uhvatiš u koštac sa društvenim problemom koji želiš da rešiš.
Moja malenkost će sa polaznicima napraviti radionicu kroz koju ćemo proći dva scenarija: šta raditi kad tvoj rad isprovocira (neočekivano) lošu reakciju i šta (u)raditi kad tvoj glavni konkurent uradi to isto?
Kome su predavanja namenjena? Talentovanim i radoznalim ljudima koji žele da unaprede znanje koje su dobili praksom. U ovoj industriji, teorija nije manje važna od prakse, naprotiv – to je ono što praksu čini mogućom.

Kako vidite kreativnost u budućnosti?

– Ako šire posmatramo kreativnost, mi stalno postavljamo pitanje o njenoj budućnosti kao da postoji konkretan momenat u vremenu kad će se nešto značajno dogoditi pa želimo da svako anticipira kako će kreativnost izgledati dan nakon toga. Velika većina misli da je singularitet taj trenutak pa se određuje prema njemu. Ja ne gledam u budućnost jer verujem da je kreativnost odavno u problemu. Hiperprodukcija otežava već čitavu deceniju da pronađemo jasan kriterijum šta je zaista kreativno danas čak i u književnosti, filmskoj industriji, slikarstvu, pozorištu. Brkamo „popularno“ sa „kreativno“, zamenjujemo „bučno“ sa „važno“, permutujemo „kreirati“ sa „proizvoditi“.
Iskreno, kad sve podvučem, vidim da kreativnost ima tešku budućnost. Vidim je kako se do krvi bori protiv mora sadržaja da povrati svoj status.
Uže posmatrano, kreativnost u našoj industriji je, isto, u velikom problemu. Veštačka inteligencija je samo novi akcelerator pogrešnog voza u kom se duže vreme vozimo, a on se zove osrednjost. Naša industruja se u ovoj zemlji takmiči sa desetinama hiljada ljudi koji svakog dana porvociraju nečiju pažnju na društvenim mrežama.
Zato je važno da mi kao struka dokažemo da smo PRO-PROVOKATORI, da bolje vladamo mehanizmima provokacije od ostalih. Ako isporučujemo isto što i influenser ili duhoviti komšija, čemu da se nadamo? Provokacija treba da bude naše sredstvo, koje razumemo i unapređujemo.

Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat.

Uputite poziv svim potencijalnim polaznicima, odnosno preporučite ovogodišnju AcademIAA

– Dragi polaznici, ako želite da se moj prethodni odgovor definitivno ispostavi kao neosnovani pesimizam, pohađajte AcademIAA edukativni program i steknite veštine koje će vam osigurati dragocenu prednost. Osrednjost se pobeđuje znanjem, a AcademIAA to zaista nudi. Bio sam njen deo prethodne godine i osetio sam iz prve ruke da je ta institucija važna. Uživajte u bombardovanju mozga novim informacijama, sve će se to posložiti u vama i napraviti razliku kad-tad.

Smislio sam još jednu (optimističnu) ilustraciju: kad beba raste, svakog dana napreduje malo-pomalo. Ali postoje dani/noći koje nazivamo „skok u razvoju“. To su (ne)objašnjivi veći progresi kad beba odjednom savlada nešto važno.
E, pa, eto – AcademIAA nudi skok u razvoju.

Možete napredovati kroz vreme pomalo, a možete i zgrabiti šansu da pomalo odskočite.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Agencija Smart Vision dobitnik svetski priznate zlatne IPRA nagrade za izuzetnost u PR-u

Advertiser Serbia9. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey jedina je hrvatska agencija koja je udomila dva kanska lava

Advertiser Serbia5. јул 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.