Internet

Menja se Google pretraživanje

Internet

Osim povremenih kozmetičkih izmena na početnoj stranici, zbog kojih bi se dugogodišnji korisnici mogli zamisliti, Google pretraživanje se razvija bez previše pompe.

 

Iako Google kaže da se pretraživanje ažurira na hiljade puta godišnje, kako bi se poboljšali rezultati i korisničko iskustvo, ta ažuriranja su nevidljiva milionima korisnika koji šalju milijarde zahteva za pretraživanje dnevno na 150 jezika.

Sajt Wired je od Googlea zatražio uvid u te promene, kao i njihovu implementaciju, a s obzirom na to da je pred vratima sezona praznika, bilo je i pitanja o Google Ads i Google Shopping uslugama.

Sistemi koji odlučuju o tome što je relevantno i pouzdano među milijardama veb stranica su automatizovani. Istovremeno odlučivanje o tome kako ti automatizovani sistemi obavljaju svoje funkcije zahteva mnogo truda brojnih učesnika.

Promene u pretraživanju prolaze kroz rigorozan proces pre nego što se bilo šta novo implementira. Tokom 2021. godine Google je sproveo više od 700.000 eksperimenata koji su rezultovali sa 4000 poboljšanja pretraživanja.

Podaci iz tih procena i eksperimenata prolaze kroz temeljnu analizu iskusnih inženjera i analitičara pretraživanja, kao i pravnih stručnjaka i stručnjaka za privatnost koji zatim određuju je li promena odobrena„, kaže za Wired Danny Sullivan, Googleov predstavnik za javnost u oblasti usluga pretraživanja.

Uz izmene Google metodologije pretraživanja, mnoge promene pretraživanja imaju za cilj da ga načine kontekstualnijim i omoguće korisnicima ono što Salivan opisuje kao „prirodnije i intuitivnije“ pretraživanje. Na primer, kaže Sullivan, višestruko pretraživanje na Googleovoj mobilnoj aplikaciji omogućava korisnicima da snime fotografiju, dodaju joj tekst i pretražuju po slici i tekstu u isto vreme. Uskoro će biti dostupna funkcija „multisearch near me„, koja će raditi isto, ali će nuditi lokalne rezultate. Na primer, možete slikati neku vrstu sušija i Google će vam pomoći da pronađete restoran u blizini koji ga služi.

Salivan kaže da je Google takođe fokusiran na to da neke vrste pretraživanja – poput istraživanja novog grada – učini vizuelnijim, isticanjem rada kreatora sadržaja i otvorenog veba. Taj pristup će se takođe primeniti na novu funkciju koja pronalazi savete iz prve ruke od stvarnih ljudi, poput onih koji stvaraju video snimke s uputstvima. Funkcija je trenutno označena kao „diskusije i forumi“ u pretraživanju i vodi do razgovora u kojima stručnjaci (ili oni koji veruju da su stručnjaci) objašnjavaju temu koja vas zanima.

Jedna evolucija koju ste možda odavno primetili jeste da dobijate drugačije rezultate pretraživanja na mobilnom uređaju nego na desktop računaru. Na mobilnom uređaju sadržaj koji se brzo učitava i koji se dobro prikazuje na ekranu ima tendenciju boljeg rangiranja. „Sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima daćemo prednost nad drugim sadržajem, pod pretpostavkom da su sve stvari inače jednake. Takođe ćemo vam pokazati linkove koje imaju smisla za vaš uređaj, kao što je link ka odgovarajućoj prodavnici aplikacija„, kaže Sullivan.

Koliki je problem spam?

Reč je o problemu od 40 milijardi dnevno. To je broj stranica neželjenog i zlonamernog sadržaja koje Google pretraživanje otkriva svaki dan. Sullivan kaže da Google konstantnim naporima filtrira oko 99 procenata toga, ali količina zlonamernog i neželjenog sadržaja stalno raste.

Google koristi sistem za sprečavanje spama koji se zasniva na veštačkoj inteligenciji pod nazivom SpamBrain, za koji Salivan kaže da je doveo do identifikovanja šest puta više veb stranica sa spamom u 2021. nego prethodne godine.

Ove godine bilo je nekoliko poznatih incidenata sa zlonamernim softverom koji se uvukao u oglase pretraživača, uključujući poslednji, koji je uključivao oglas za Gimp.org. Googleov neuspeh da ograniči neke vrste obmanjujućih oglasa, uključujući neke za informacijske centre protiv pobačaja i oglase za lažne usluge koje navodno nudi vlada, izazvao je kritike.

Kao i s neželjenim sadržajem i pretraživanjem, Google Ads je u stalnoj borbi da se reši zlonamernog softvera i prevaranata. Google Ads se uključuje u to proveravanjem identiteta oglašivača i identifikovanjem koordinirane aktivnosti između naloga pomoću signala u mreži. Njihovi napori uključuju automatizovane sisteme, kao i ljudske recenzente koji pokušavaju da nadziru zloupotrebu u više od 180 zemalja. To je veliki zadatak.

„Kako bismo pružili osećaj razmera naših napora u implementaciji u 2021. godine, reći ću da smo uklonili više od 3.4 milijarde oglasa, ograničili više od 5.7 milijardi oglasa i obustavili više od 6 milijardi naloga oglašivača“, kaže Marvin.

Uvek se prilagođavamo kako bismo uklonili prevarante s naših platformi i to je oblast na koju smo jako usredsređeni dok povećavamo broj trgovaca i proizvoda navedenih na Googleu. To je izazov za Google„, ističe Mat Madrigal, potpredsednik odeljenja za trgovinu u kompaniji.

Madrigal kaže da trgovci podležu pravilima koja izričito zabranjuju lažno predstavljanje i falsifikovanu robu. Kao i kod pretraživanja i oglasa, automatizovanje i ljudski pregled uključeni su u proveru ovih dobavljača. Ali Madrigal kaže da se Google Shopping takođe oslanja na povratne informacije korisnika kako bi identifikovao prodavce za koje se sumnja da varaju.

Kao i s Google Adsom, trend traženja od korisnika da nadziru sistem je zabrinjavajući kada kompanija ima resurse da zaposli više moderatora sadržaja i stručnjaka, ističe Katie Paul – direktorka neprofitne organizacije Tech Transparency Project.

Odgovor je uvek isti. I Facebook i Google govore nam da prijavimo sve informacije, ali to znači da ove kompanije vredne više milijardi dolara prebacuju na korisnike teret čišćenja sopstvene platforme za pretraživanje, što je njihov primarni mehanizam za zaradu„, kaže Paul.

 
Izvor: Index.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Meta najavila da će Donaldu Trampu vratiti naloge na Facebook-u i Instagram-u

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Ministarstvo pravde SAD tužilo Google zbog monopola na tržištu onlajn oglašavanja

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

PayPal na udaru zbog kršenja tržišne konkurencije

Advertiser Serbia23. јануара 2023.

Prodaje se najskuplji internet domen – početna cena 20 miliona dolara

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Velika Britanija: Zatvor za direktore tehnoloških kompanija ukoliko ne zaštite decu na internetu

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Meta tužila proizvođača softvera zbog lažnih naloga i izvlačenja korisničkih podataka sa Facebooka i Instagrama

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Twitter rasprodaje kancelariski nameštaj, čak i neonsku ptičicu na ulazu u sedište kompanije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Ogorčenje među YouTuberima zbog novih pravila o monetizaciji sadržaja

Advertiser Serbia16. јануара 2023.

TikTok kažnjen sa 5 miliona evra zbog kolačića za praćenje korisnika

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

YouTube bi uskoro mogao da počne da besplatno strimuje TV kanale

Advertiser Serbia13. јануара 2023.

Facebook i Instagram planiraju da više štite tinejdžere od neprikladnih reklama

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

Sumnjive ChatGPT aplikacije preplavile Play Store i App Store

Advertiser Serbia11. јануара 2023.

Samo za SBB korisnike: Prvi Connect Shopping dani u ovoj godini! Popusti i besplatna dostava samo na shoppster.rs

Advertiser Serbia9. јануара 2023.

Mask uvodi tvitove od 4.000 karaktera

Advertiser Serbia9. јануара 2023.

Microsoft planira da kupi Netflix?

Advertiser Serbia22. децембра 2022.