Agencije

[GOLDEN DRUM 2019] RICCARDO FREGOSO, izvršni kreativni direktor McCann Paris: „Advertajzing je mrtav, živeo advertajzing…ma šta mi odlučili“

Razgovarali smo sa Rikardom Fregozom (Riccardo Fregoso), izvršnim kreativnim direktorom McCann Paris i predsedavajućim kreativcem u McCann WorldGroup France o njegovom viđenju budućnosti advertajzinga, učešću na predstojećem Golden Drum festivalu, izvorima inspiracije i drugim bitnim pitanjima…razgovor vodio Nenad Danilović

 

Budućnost advertajzinga?

– Kada me pitaju o budućnosti oglašavanja, uglavnom se pojavljuju ista pitanja. Da li će oglašavanje preživeti? I ako hoće, u kom obliku? Zar velike konsultantske korporacije ne gutaju reklamnu industriju? Da li će big data u jednom momentu zameniti kreativnost? I na kraju, zar ne bismo trebali svi da se fokusiramo na održivost, umesto na produžavanje katastrofalnog kapitalističkog prilagođavanja stalnom rastu?
Na sva ova pitanja uvek imam samo jedan odgovor.

Oglašavanje je teška reč, previše opterećena starim predrasudama o prestrogoj definiciji naše industrije. Kao kreativci, u osnovi smo u nekoj vrsti večne metamorfoze. Kao i naša industrija. Oglašavanje će sigurno postojati, ali u različitim, razvijenijim oblicima.

Najverovatnije, kao što to već postoji u najnaprednijim svetskim agencijama, oglašavanje će se razviti u otvorenu platformu koja koncentriše svaki oblik kreativnosti, od arhitekture do fotografije, od tehnoloških inovacija do umetnosti, od biogenetike do astronomije, u cilju podsticanja i jačanja poslovanja brendova.
I to je verovatno najuzbudljivija uloga koju industrija može da ima u današnjem svetu. Eklektična, otvorena, uvek se menja. To je razlog zbog kojeg konsultantske kompanije zapravo ulažu u advertajzing (uzmite za primer Droga 5).

I da, kreativnost će pomoći klijentima da razviju održivija rešenja za svoje brendove, igrajući apsolutno ključnu ulogu u transformaciji svakog aspekta sveta u 21. veku. Advertajzing je mrtav, živeo advertajzing…ma šta mi odlučili.

Molim vas predstavite formu i sadržaj vašeg učešća na festivalu Golden Drum 2019

– Na Golden Drum-u ove godine biću i u ulozi člana žirija i u ulozi predavača. Moje predavanje nosi naziv „Pretvaranje sranja u zlato“, i to je poluozbiljan pokušaj da se pokaže kako kreativna ograničenja transformisati u prilike.

Svetu kreativnosti neprestano prete i potkopavaju ga ogromna ograničenja: socijalna cenzura, kulturna izolacija, regionalni sukobi, rodna diskriminacija, nejednakost ili smanjenje novca i preterano racionalno razmišljanje. Ovo proživljavate vi u Centralnoj i Istočnoj Evropi, i (iako izgleda drugačije sa vaše tačke gledišta) Francuska, Velika Britanija, Španija i mnoga druga velika i bogata tržišta vode iste bitke.

Verovali ili ne, upravo ovi problemi su puni potencijala. I današnji kreativci bi trebali sebe da vide kao moderne alhemičare, sposobne da pretvore loše materijale i najteže situacije u velike mogućnosti za promenu sveta na bolje.

Šta inspiriše vašu kreativnost? Koja je najveća promena/izazov sa kojom ste se suočili u svom poslu ili radnom okruženju i na koji način vam je vaša kreativnost u tome pomogla?

– Kreativnost je tok i inspirisana je stalnim protokom podsticaja. Mnogo čitam, uglavnom istoriju i filozofiju, a to stvara odjeke koji se poigravaju sa mojom svakodnevnicom i ispunjavaju je novim intuicijama. Zatim, umetnost, naravno. Volim da snimam analogne fotografije (može pogledati na mom Instagram profilu). Samo uzmam fotoaparat i odem u šetnju. I samo gledate šta se dešava. A to oslobađa moj um i dovodi ga u stanje otvorenoti koje je izuzetno plodno za izmaštavanje. I na kraju, ljudi. Razgovor s kreativcima, provođenje sati i sati u razmeni ideje sa njima. To je najbolji i najproduktivniji deo našeg rada.

Našu industriju čine ljudi, ljudi puni emocija, ideja i sveže energije. To je naša snaga i jedinstvenost. I to je ono što nam pomaže da prevaziđemo najveće prepreke u našem poslu: standardizaciju, okrutnost, banalizaciju.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

 
————————————————————–
Riccardo Fregoso, izvršni kreativni direktor McCann Paris i predsedavajući kreativac u McCann WorldGroup France

Riccardo Fregoso je izvršni kreativni direktor i predsedavajući kreativac u McCann WorldGroup France. Evropski državljanin, i francuski i italijanski, ima više od 10 godina iskustva kao kreativac u najboljim međunarodnim agencijama. On je strastveni vođa sa vizijom.
Njegov filozofski background dao mu je radikalan, analitički način razmišljanja, zajedno sa velikom strašću prema popularnoj kulturi, novim tehnologijama, jeziku i trendovima u dizajnu.
Nakon što je počeo u agenciji BETC, Riccardo je proveo 4 godine u TBWA Group, a dve u Ogilvy Paris, radeći za brendove kao što su Absolut, BMW, Martell, Nissan Infiniti, McDonald’s, Mondelez, Deezer, Tiffany, Netflix i Coca Cola.
Kao predsednik Kreativnog saveta kompanije McCann WorldGroup France, Riccardo koordinira rad kreativnih vođa različitih entiteta grupe, uključujući McCann Paris, MRM (Digital), Weber Shandwick France (PR), FutureBrand (Design) i McCann Health, kako bi se razvila kreativna izvrsnost svake od agencija, kroz sinergije i multidisciplinarne projekte. Kao izvršni kreativni direktor kompanije McCann Paris, njegova misija je da pojača kreativnu snagu agencije, pripremajući kompaniju i njen pristup, da odgovori na tehnološke i društvene izazove 21. veka.
Riccardo je žirirao na međunarodnim i nacionalnim festivalima, kao što su Eurobest, New York Festival, LIA i French Grand Prix Strategies of Advertising. Osvojio je više od 50 međunarodnih nagrada, uključujući 11 Cannes Lions, dva Eurobest Grand Prix, Eurobest Glass nagradu i mnoge druge na događajima poput D&AD, Webby, Clio, LIA, One Show, Epica i Art Directors Club. Uz Riccardovo vođstvo, McCann Paris se popeo na 3. mesto na Gunn-ovom izveštaju za 2016.godinu, u koji su uključene sve agencije u Francuskoj. 2017. Godine McCann Paris je postao druga najbolja agencija po Effie nagradama u Francuskoj. U 2018 godini McCann Paris je dobio globalno upravljanje brendom Vichy, ikonični kozmetički brend L’Oreal Paris, i plasirao se u top 7 francuskih agencija na Cannes Lions festivalu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

MCCANN BEOGRAD najuspešnija agencija u Adriatik regionu na Golden Drum Festivalu

Advertiser Serbia19. oktobra 2019.

HOWtoWOW dovodi jednog od top 10 svetskih advertajzing reditelja

Advertiser Serbia18. oktobra 2019.

Danas počinje 26. GOLDEN DRUM

Advertiser Serbia17. oktobra 2019.

LEO BURNETT i VIP MOBILE donose prvi Euro Effie u Srbiju!

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

MCCANN BEOGRAD i LEO BURNETT BEOGRAD u finalu festivala Golden Drum 2019

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing predstavili rezultate istraživanja o Lajk generaciji – Mladi u Srbiji: Sreća nije u materijalnom bogatstvu

Advertiser Serbia16. oktobra 2019.

Jubilarna 20. KOMferencija postaje dvodnevni epicentar komunikacijske industrije

Advertiser Serbia15. oktobra 2019.

Autorski članak BORISLAVA MILJANOVIĆA: Represent Communications od sada i na TikTok-u – Šta će to nama?

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

„Cobi, jesi ti radio trrraku za novi neXt JOY?“ – Lansiranje novog ukusa neXt JOY u velikom stilu

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

21. SEMPL, VIKKI ROSS: „Za inspirativnu priču potrebno nam je više od samih podataka, od kojih polazi robot“

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Jedinstvena receptura, jedinstveno oglašavanje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

ALMA QUATTRO & ORANGE STUDIO – Saga o višedecenijskom prijateljstvu koje još uvek traje

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

[GOLDEN DRUM 2019] SHAILIN DHAR, CEO Method Media Intelligence: „Mislim da je prekomerna automatizacija advertajzinga znak naivne gluposti“

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

26. GOLDEN DRUM počinje za nedelju dana

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Noviteti na Eurobest-u 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.