Dr. mreže

Generaciji Z je TikTok sredstvo broj jedan za pretragu na internetu

Dr. mreže

Društvena mreža TikTok, a ne Google je osnovno sredstvo generacije Z za internet pretragu informacija. Reč je o osobama koje su rođene sredinom 90-ih, krajem 90-ih i u prvoj deceniji 21. veka.

 

Prema podacima američke kompanije za sigurnost i unapređenje interneta Cloudflare, TikTok je pre dve godine među pomenutom populacijom prestigao Google po broju pretraga na internetu. Broj preuzetih aplikacija ove društvene mreže je sve veći, a njen pretraživač se znatno poboljšava. Zbog toga se nameće pitanje da li bi TikTok mogao potpuno da okonča višedecenijsku dominaciju Google-a.

Potpredsednik Googlea Prabhakar Raghavan je na prošlogodišnjoj konferenciji Brainstorm Techconference istakao da su kompanije utvrdile da skoro 40 posto mladih kada želi da pronađu mesto za ručak, ne koristi Google mape (Google Maps) ili Google pretraživač (Google Search), već koristi TikTok ili Instagram. Time je potvrdio da se za pretraživanje na internetu koriste sredstva koja su, kako je naveo, vizuelno bogatija.

Raghavan smatra da će se Google morati suočiti s izazovima, korištenjem potpuno nove tehnologije, a kako bi bio konkurentan TikToku i Instagramu. TikTok kao internet pretraživač ima mnoge prednosti – ažurirane i brzo isporučene podatke (obično u obliku videozapisa koji traju do jedne minute), algoritam koji se kontinuirano poboljšava i koji dobro prepoznaje potrebe korisnika te mladima nudi zanimljiv sadržaj.

TikTokove prednosti i mane

Generacija Z je mišljenja da su podaci na TikToku personalizovaniji, pa samim tim i „stvarniji“ i „vredniji“ od onih koji se plasiraju preko Googlea.

Algoritam platforme je osmišljen tako da se pruži sadržaj za koji je vrlo izgledno da će korisniku biti interesantan, a taj sadržaj je utvrđen na osnovu prethodnih internet pretraga korisnika„, naveo je Abdul Rahim, osnivač i izvršni direktor kompanije Software Test Tips.

Prema njegovim rečima, personalizacija za posledicu ima zanimljiva i zabavna iskustva kojima se korisnik podstiče da još više koristi TikTok. Ali kako je objavio Euronews, TikTok ima negativne strane. Što intenzivnije korišćenje ove društvene mreže podrazumeva poteškoće u proveri informacija koje se na njoj objavljuju.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, još uvek ne sankcioniše objavu dezinformacija, već prednost daje korisničkom angažmanu i popularnosti.

Kakva je Google-ova budućnost?

Međutim, pojedini smatraju da TikTok neće moći da nadmaši Google kao svetski broj jedan za pretragu na internetu. Takvog mišljenja je Nick Swan, osnivač www.SEOTesting.com – alata kojim se kompanijama pomaže da imaju veći promet na osnovu pretraživanja na Google-u.

Hannah Campbell, suosnivačica i izvršna direktorica kompanije za digitalni marketing One Twelve Agency, takođe smatra da Google ima još mnogo toga za ponuditi.

Ne mislim da je moguće da Google bude potpuno zamenjen TikTok-om. Koliko god je TikTok velika promena za generaciju Z, još uvek postoje generacije starije od generacije Z, koje nikada neće slediti taj trend. Ne treba zaboraviti ni to da i generacija Z koristi Google. TikTok jednostavno nije toliko dobar za pretragu bitnih informacija ili za istraživanje specifičnih tema„, konstatovala je Campbell.

Google je u dve decenije izgradio reputaciju i smatra se verodostojnijim od TikToka. Osim toga, Google i dalje brže prikuplja informacije od kineske društvene mreže. Američki internet pretraživač se takođe poboljšava kao i TikTok. To podrazumeva i mogućnost da Google nalikuje TikToku. U septembru prošle godine je najavio da će pretraživanje učiniti bržim i vizuelno zanimljivijim.
 

Izvor: Euronews

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Stariji preuzimaju TikTok naloge influensera kako bi se približili deci

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Montana prva američka država koja je zabranila TikTok

Advertiser Serbia18. маја 2023.

Digitalno odrastanje u Srbiji: Kako internet utiče na ponašanje, razvoj i dobrobit mladih i dece?

Advertiser Serbia11. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Feed your greatness“ za Bite Me Nutrition

Advertiser Serbia11. маја 2023.

Taker Karlson pokreće emisiju na Twitteru

Advertiser Serbia10. маја 2023.

Američki regulator traži da se Meti zabrani zarađivanje na deci i mladima

Advertiser Serbia4. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Pipi Guza“ za Pipi Beverages

Advertiser Serbia24. априла 2023.

Ilon Musk najavio tužbu protiv Microsofta

Advertiser Serbia20. априла 2023.

Tramp ponovo na Instagramu, reklamira digitalne kartice

Advertiser Serbia18. априла 2023.

MILA PAŽUN, Digital Element: TikTok – platforma za privlačenje novih talenata

Advertiser Serbia4. априла 2023.

Redakcije ne žele da plaćaju Twitter Blue, kvačica uklonjena sa New York Timesa

Advertiser Serbia4. априла 2023.

Predstavnički dom Kongresa ovlastio predsednika SAD da zabrani TikTok

Advertiser Serbia2. марта 2023.

Evropska komisija zabranjuje TikTok na službenim uređajima

Advertiser Serbia23. фебруара 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram

Advertiser Serbia21. фебруара 2023.