Dr. mreže

Generaciji Z je TikTok sredstvo broj jedan za pretragu na internetu

Dr. mreže

Društvena mreža TikTok, a ne Google je osnovno sredstvo generacije Z za internet pretragu informacija. Reč je o osobama koje su rođene sredinom 90-ih, krajem 90-ih i u prvoj deceniji 21. veka.

 

Prema podacima američke kompanije za sigurnost i unapređenje interneta Cloudflare, TikTok je pre dve godine među pomenutom populacijom prestigao Google po broju pretraga na internetu. Broj preuzetih aplikacija ove društvene mreže je sve veći, a njen pretraživač se znatno poboljšava. Zbog toga se nameće pitanje da li bi TikTok mogao potpuno da okonča višedecenijsku dominaciju Google-a.

Potpredsednik Googlea Prabhakar Raghavan je na prošlogodišnjoj konferenciji Brainstorm Techconference istakao da su kompanije utvrdile da skoro 40 posto mladih kada želi da pronađu mesto za ručak, ne koristi Google mape (Google Maps) ili Google pretraživač (Google Search), već koristi TikTok ili Instagram. Time je potvrdio da se za pretraživanje na internetu koriste sredstva koja su, kako je naveo, vizuelno bogatija.

Raghavan smatra da će se Google morati suočiti s izazovima, korištenjem potpuno nove tehnologije, a kako bi bio konkurentan TikToku i Instagramu. TikTok kao internet pretraživač ima mnoge prednosti – ažurirane i brzo isporučene podatke (obično u obliku videozapisa koji traju do jedne minute), algoritam koji se kontinuirano poboljšava i koji dobro prepoznaje potrebe korisnika te mladima nudi zanimljiv sadržaj.

TikTokove prednosti i mane

Generacija Z je mišljenja da su podaci na TikToku personalizovaniji, pa samim tim i „stvarniji“ i „vredniji“ od onih koji se plasiraju preko Googlea.

Algoritam platforme je osmišljen tako da se pruži sadržaj za koji je vrlo izgledno da će korisniku biti interesantan, a taj sadržaj je utvrđen na osnovu prethodnih internet pretraga korisnika„, naveo je Abdul Rahim, osnivač i izvršni direktor kompanije Software Test Tips.

Prema njegovim rečima, personalizacija za posledicu ima zanimljiva i zabavna iskustva kojima se korisnik podstiče da još više koristi TikTok. Ali kako je objavio Euronews, TikTok ima negativne strane. Što intenzivnije korišćenje ove društvene mreže podrazumeva poteškoće u proveri informacija koje se na njoj objavljuju.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, još uvek ne sankcioniše objavu dezinformacija, već prednost daje korisničkom angažmanu i popularnosti.

Kakva je Google-ova budućnost?

Međutim, pojedini smatraju da TikTok neće moći da nadmaši Google kao svetski broj jedan za pretragu na internetu. Takvog mišljenja je Nick Swan, osnivač www.SEOTesting.com – alata kojim se kompanijama pomaže da imaju veći promet na osnovu pretraživanja na Google-u.

Hannah Campbell, suosnivačica i izvršna direktorica kompanije za digitalni marketing One Twelve Agency, takođe smatra da Google ima još mnogo toga za ponuditi.

Ne mislim da je moguće da Google bude potpuno zamenjen TikTok-om. Koliko god je TikTok velika promena za generaciju Z, još uvek postoje generacije starije od generacije Z, koje nikada neće slediti taj trend. Ne treba zaboraviti ni to da i generacija Z koristi Google. TikTok jednostavno nije toliko dobar za pretragu bitnih informacija ili za istraživanje specifičnih tema„, konstatovala je Campbell.

Google je u dve decenije izgradio reputaciju i smatra se verodostojnijim od TikToka. Osim toga, Google i dalje brže prikuplja informacije od kineske društvene mreže. Američki internet pretraživač se takođe poboljšava kao i TikTok. To podrazumeva i mogućnost da Google nalikuje TikToku. U septembru prošle godine je najavio da će pretraživanje učiniti bržim i vizuelno zanimljivijim.
 

Izvor: Euronews

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Dr. mreže

Norveška traži od regulatora EU da kazni Metu zbog kršenja privatnosti

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Znate li da zadržite pažnju korisnika? Evo kako je L’Oreal to uspeo na Snapu!

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

#Digital2023 – dve strukovne nagrade dodeljene kompaniji Telekom Srbija za marketing komunikacije

Advertiser Serbia20. септембра 2023.

Ilon Mask planira da naplaćuje mesečnu pretplatu svim korisnicima X-a

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

Facebook gasi rubriku vesti i menja strategiju

Advertiser Serbia7. септембра 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram?

Advertiser Serbia4. септембра 2023.

X će dopustiti političko oglašavanje kandidata i stranaka uoči izbora u SAD

Advertiser Serbia30. августа 2023.

Stupio na snagu evropski Zakon o digitalnim uslugama

Advertiser Serbia25. августа 2023.

X počinje da uklanja naslove iz novinskih članaka

Advertiser Serbia23. августа 2023.

Predstavljena mobilna aplikacija koja je potpuna suprotnost postojećim društvenim mrežama

Advertiser Serbia23. августа 2023.

Mask: „Nema velike društvene mreže. Možda ćemo propasti…“

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Šta se desi kada poruka ode u pogrešnu chat grupu?

Advertiser Serbia21. августа 2023.

TweetDeck prelazi na pretplatu

Advertiser Serbia16. августа 2023.

Video pozivi stižu i na X

Advertiser Serbia15. августа 2023.

Tehnološki divovi prete napuštanjem britanskog tržišta

Advertiser Serbia14. августа 2023.