Brendovi

Frikom poziva na prilagođavanje temperature zamrzivača i pridružuje se inicijativi „Prelazak na -15°C“

Brendovi

BEOGRAD – Nomad Foods (Nomad Fuds), vodeća svetska kompanija u industriji zamrznute hrane koja stoji iza kompanije Frikom DOO, objavila je rezultate svoje osamnaestomesečne studije u kojoj se istraživalo da li se temperatura skladištenja zamrznute hrane može povećati kako bi se ostvarilo značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostvarenje ušteda u pogledu troškova, bez uticaja na bezbednost ili kvalitet proizvoda.

 

Rezultati koji su dobijeni u saradnji sa vodećom organizacijom za proučavanje i tehnologiju hrane Campden BRI (Kampden BRI), nadovezuju se na prethodno objavljene nalaze dvanaestomesečnog istraživanja i time učvršćuju preporuke da skladištenje zamrznute hrane na temperaturi od -15°C, umesto sadašnjeg industrijskog standarda od -18°C (nula stepeni po Farenhajtovoj skali), može uticati na smanjenje potrošnje energije zamrzivača za 10 do 11 odsto, bez ikakvog vidljivog uticaja na bezbednost namirnica, teksturu, ukus ili hranljivu vrednost proizvoda.

U istraživanje je uključeno devet zamrznutih proizvoda bogatog ukusa: živinsko meso, panirana riba, sveže zamrznuta riba, povrće, namirnice biljnog porekla i pica. Ispitana su četiri temperaturna nivoa (u rasponu od -18°C do -9°C) i osam ključnih segmenata, uključujući bezbednost hrane, teksturu namirnica, hranljivu vrednost, potrošnju energije i uticaj ambalaže. Rezultati dobijeni nakon osamnaest meseci istraživanja nisu pokazali značajne promene u ispitivanim proizvodima na temperaturi od -15°C (petnaest stepeni ispod nule po Celzijusovoj skali) naspram -18°C, osim u slučajevima kada je za te proizvode prošao rok naznačen kao „najbolje upotrebiti do“, gde je bilo moguće uočiti pad nivoa vitamina C za pojedine proizvode od povrća.

U ovom trenutku istražuju se mogućnosti za recenziju studije u okviru industrije.
Nomad Foods je prvi proizvođač hrane koji je potpisao inicijativu „Prelazak na -15°C“, koaliciju u okviru industrije zamrznute hrane koja je pokrenuta tokom samita COP28 sa ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida u lancu snabdevanja zamrznutom hranom. Uz razumevanje činjenice da promena temperature skladištenja zamrznutih proizvoda zahteva saradnju na nivou čitave industrije, izvršni direktor kompanije Nomad Foods, Stefan Deshemeker (Stéfan Descheemaeker), sada poziva i druge proizvođače zamrznutih proizvoda da se pridruže pomenutoj inicijativi.
„Već nam je poznato da zamrznuta hrana ima veoma dobre indikatore kada se poredi s alternativnim metodama konzervisanja u smislu ugljeničnog otiska.“ Najnoviji rezultati naše studije, rađene u saradnji sa Campden BRI, naglašavaju ključnu ulogu zamrznute hrane u smanjenju uticaja šire prehrambene industrije na klimatske promene.

„Međutim, promene ne možemo doneti sami, zbog čega pozivamo druge proizvođače zamrznute hrane da nam se pridruže u koaliciji „Prelazak na -15°C“, kako bismo obezbedili da se celokupan asortiman proizvoda unutar kategorije zamrznute hrane testira na višim temperaturama.“
„U momentu kada slavimo 100 godina otkako je Klarens Berdsaj (Clarence Birdseye) izumeo brzo zamrzavanje hrane, mislim da bi on bio vrlo ponosan da vidi kako se danas pokreću inovacije u kategoriji zamrznute hrane da bismo se uhvatili u koštac sa najvećim svetskim izazovom koji predstavljaju klimatske promene.“

Kompanija Nomad Foods je 2022. objavila vodeću analizu životnog ciklusa svojih najpopularnijih zamrznutih prehrambenih proizvoda koja je pokazala da zamrznuta hrana beleži vrlo dobre rezultate u poređenju sa alternativnim načinima čuvanja hrane u smislu ugljeničnog otiska, delimično i zbog znatno nižeg nivoa bacanja ovakve vrste hrane.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung Adriatics dodatno unapređuje brigu o kupcima: servisni inženjeri dodaju završni dodir popravkama u domovima korisnika, sa Bespoke Jet usisavačem i projektom CS ambasador

Advertiser Serbia19. јул 2024.

Kompanija MaxBet je Zlatni sponzor FK Vojvodina

Advertiser Serbia19. јул 2024.

Prepustite se visokoefikasnoj i obnavljajućoj nezi uz NIVEA Repair & Care univerzalne kreme za suvu i osetljivu kožu

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Schneider Electric nagrade za uticaj na održivost se dodeljuju po treći put i potvrđuju posvećenost kompanije podršci naporima partnera na polju održivosti

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Novac na računu odmah – usluga instant plaćanja na više od 600 TENFORE lokacija širom zemlje

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Samsung objavljuje himnu brenda Galaxy pod nazivom „Otvorenost uvek pobeđuje“ sa bendom TOMORROW X TOGETHER

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Globalno istraživanje tržišta: Kina prednjači u upotrebi GenAI, dok SAD vode kada je reč o punoj implementaciji

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Bil Gejts podržava proizvodnju putera iz laboratorije

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Kinezi povukli iz prodaje majice sa likom Trampa i podignutom pesnicom posle atentata

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Mladi fizičari osvojili bronzu na međunarodnom turniru uz podršku SBB fondacije

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Niklo kao ja: Urbanim vrtovima protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia16. јул 2024.

Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Skoro dve hiljade građana besplatno pregledalo mladeže

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Belgija: Vlada zabranjuje izlaganje duvanskih proizvoda u prodavnicama

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Velika Britanija: Amazonu preti istraga zbog lošeg tretmana dobavljača

Advertiser Serbia12. јул 2024.