Marketing

Francuska će kontrolisati rad influensera, izjednačiće ih sa medijima

Marketing

Francuska vlada priprema plan za efikasnije regulisanje komercijalnog rada influensera na društvenim mrežama kako bi osigurala nihovu veću bezbednost i sigurnost njihovih korisnika, rekao je francuski ministar ekonomije, Bruno Le Mer.

 

Procenjuje se da globalno tržište uticajnih društvenih medija vredi više od 15,3 milijarde evra u 2022. U Francuskoj, influenserski marketing jedan je od najefikasnijih oblika promocije francuskih brendova. Po promociji proizvoda, posebno se ističe Instagram.

Ovo tržište visoke vrednosti sa dometom bez presedana, dovelo je zakonodavce u zabrinutost zbog moći i uticaja koji imaju.

Influenseri moraju da podležu istim pravilima kao i ona koja se primenjuju na tradicionalne medije„, rekao je Le Mer, dodajući da internet „nije Divlji zapad„.

Zbog toga on želi da pojača kontrolu nas ovim sektorom.

To nije borba“ protiv njih. Mora postojati „sistem za zaštitu uticajnih, a ne za stigmatizaciju„, rekao je on.

Influenser marketing industrija se širi poslednjih godina, kako u Evropi tako i širom sveta.

Cilj je borba protiv „neprihvatljivih pomeranja“ sektora uticaja kako bi se „zaštitili francuski potrošači„.

Influenseri su korisnici društvenih medija sa značajnim pratiocima na sajtovima kao što su Instagram, TikTok i YouTube. Oni se često bave marketingom i promocijom proizvoda ili usluga koje naplaćuju.

Istraživanje procenjuje da se prošle godine skoro 10,5 miliona evropskih korisnika Instagrama smatralo influenserima pošto su imali više od 1.000 pratilaca.

U Francuskoj su početkom godine pokrenute javne konsultacije koje uključuju igrače u sektoru uticaja. Rezultirale su sa nekoliko preporuka, koje bi mogle biti uključene u plan koji je najavio Le Maire.

To uključuje pravnu definiciju influensera i njihovih agenata i jačanje njihovih ugovornih obaveza. Mogla bi se predvideti i zabrana ili ograničenje promocije određenih proizvoda, kao i kreiranje etikete koja potvrđuje odgovornost kreatora sadržaja.

Prošlog januara, službe Generalnog direktorata za konkurenciju, pitanja potrošača i kontrolu prevara (DGCCRF) su uočile „anomalije“ među 60% kontrolisanih influensera, koji „nisu poštovali propise o oglašavanju i pravima potrošača„.

Prema DGCCRF-u, „svi uticajni koji su provereni, nisu poštovali pravila o transparentnosti komercijalne prirode svojih publikacija„.

U izveštaju se navodi da su neki „obmanjivali potrošače o svojstvima prodatih proizvoda ili promovisali rizične proizvode ili usluge„.

U ređim slučajevima, neki su ponudili, ili čak organizovali, zloupotrebu javnih sredstava namenjenih obuci za dobijanje poklona ili novčane nagrade ili su terali svoje pratioce da pribegnu kozmetičkim praksama koje su opasne po zdravlje.

Poslednjih godina, nekoliko uticajnih ljudi je izvedeno na sud, osumnjičeni da su postavili šeme prevare. Neki su čak osuđeni.

Trenutno, jedina ograničenja za influensere potiču od platformi na kojima moraju navesti da li se objava plaća ili je u saradnji sa određenim brendom.

Uspostavljanje „prave ravnoteže“

Prema eksternoj studiji iz 2022. koju je zatražio IMCO komitet Evropskog parlamenta, potrošači dobrovoljno stupaju u kontakt sa influenserima, ali su istovremeno „izloženi oglašavanju koje se oslanja na odnos između potrošača i influensera, što izaziva zabrinutost za zaštitu potrošača“.

Studija je definisala influensera kao „kreatora sadržaja sa komercijalnom namerom, koji gradi odnose zasnovane na poverenju i autentičnosti sa svojom publikom i sarađuje na mreži sa komercijalnim akterima kroz različite poslovne modele u svrhu unovčenja„.

Influencere takođe često finansiraju njihovi fanovi ili se to čini kroz poslovne poduhvate i saradnju sa brendovima.

Međutim, studija je upozorila da bi u određenim praksama uticajni marketing mogao imati negativan uticaj na potrošače, uključujući decu i tinejdžere.

Među preporukama koje je dala studija, stoji proširenje postojećeg zakonodavstva o zaštiti potrošača i podrška državama članicama u razvoju digitalnih alata za bolje praćenje komercijalnih aktivnosti uticajnih.

Međutim, studija takođe naglašava da regulacija uticaja treba da bude pažljiva kako bi se postigla prava ravnoteža.
 

Euractiv.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Marketing

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] MILICA ĐUKIĆ i NATALIJA NEDELJKOVIĆ, Baby Food Factory: „Naš portfolio baziramo na kvalitetu i gradimo ga tako da zadovolji različite ciljne grupe“

Advertiser Serbia8. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] NATAŠA ŠARČEVIĆ, Atlantic Grupa: „U 2023. godini imaćemo veoma značajna i dugo planirana lansiranja“

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Živi u kući Napoleona III i predvodi kreativnu revoluciju – Rory Sutherland dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia3. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] DARKO BURČUL, Infostud: „Još jednom smo oborili rekorde svih poslovnih i marketinških ciljeva“

Advertiser Serbia3. марта 2023.

Na Dane komunikacija stiže suosnivač Media.Monksa, najveće platforme za kreativnu digitalnu produkciju na planeti!

Advertiser Serbia25. фебруара 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] NIKŠA FARAC, Kraš: „Nije bitno samo prodati proizvod, već pronaći načine kako se dugoročno povezati s potrošačima“

Advertiser Serbia23. фебруара 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „Journal Xmas party“ za JOURNAL.HR

Advertiser Serbia22. фебруара 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] MILICA MILENKOVIĆ, Rehau: „Highlight protekle godine je REHAU World of Windows (WOW)“

Advertiser Serbia21. фебруара 2023.

Ona ruši tabue o seksualnosti modernog doba – Dani komunikacija će ugostiti vodeću svetsku stručnjakinju za sextech

Advertiser Serbia19. фебруара 2023.

JONATHAN BROWN, McCann UK: „Prisustvo u svesti se može kupiti. Slava se mora kreirati“

Advertiser Serbia10. фебруара 2023.

Od kampanje za Madonu do kreativnosti koja povezuje svet: U Rovinj stiže najbolji kreativac dalekog Japana

Advertiser Serbia9. фебруара 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] MILENA ĐORIĆ GUDURIĆ, Mastercard: „Videli bismo napredak u struci kada bi se uvelo obavezno usavršavanje bez obzira na godine života i staža“

Advertiser Serbia6. фебруара 2023.