Konferencije

Fleksibilnost, sloboda, izazovi: Šta je zapravo gig ekonomija?

Konferencije

ZAGREB – U decembru će u Zagrebu biti održana prva hrvatska konferencija o gig ekonomiji u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

 

Gotovo trećinu radnika u svetu čine platformski radnici, dok prema nezvaničnim procenama, u Hrvatskoj više od 100.000 ljudi ostvaruje prihode preko digitalnih platformi, uključujući i privatne iznajmljivače. Pojam gig ekonomija se sve češće upotrebljava u javnosti, njene primere vidimo – i koristimo – gotovo na svakodnevnoj bazi, ali mnogo detalja o ovakvom načinu rada ostaje nepoznato, pa čak i kontroverzno.

O tome što je zapravo gig ekonomija, po čemu je specifična, ko sve u njoj učestvuje, kakva je regulativa i predviđanja za budućnost te koji su izazovi novog tržišta rada, pričaće se na GIG konferenciji, prvoj hrvatskoj konferenciji na ovu temu, koja će biti održana 6. decembra u zagrebačkom Hotelu Zonar, u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

U svakodnevnom radu s klijentima shvatili smo da učestvujemo u stvaranju novog tržišta rada s nekim sasvim drugačijim pravilima. Verujemo kako je važno upoznati se s novim svetom gig ekonomije o kojem zapravo ne znamo mnogo, a prema brojnim istraživanjima, radi se o jednom od najbrže rastućih globalnih trendova, rekla je Manuela Šola, direktorica agencije Komunikacijski laboratorij, koja organizuje konferenciju.

U Zagrebu će se u decembru na GIG konferenciji okupiti predstavnici najvećih svetskih platformi, davaoci platformskih usluga, agregatori, stručna udruženja i javna uprava.

Kako gig ekonomija funkcioniše u Poljskoj gde platformski radnici čine petinu svih radnika, čućemo od Tomasza Milosza, osnivača i CEO-a start-upa GIGLIKE, kojem je cilj da popularizuje i široj javnosti približi gig ekonomiju. On se u svom radu fokusira na istraživanje novog načina poslovanja te na potrebe visoko kvalifikovanih stručnjaka koji učestvuju u gig ekonomiji.

Ove godine u Hrvatskoj je pokrent razgovor o pravima i obavezama platformskih radnika te se od 1. januara 2024. očekuje nova regulativa. Sve o novom informacijskom sistemu Vlade RH, kojem je cilj efektivniji nadzor platformskog rada u Hrvatskoj, na GIG konferenciji reći će nam Dražen Opalić, direktor Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike RH. Osim toga, raspravljaće se o zaštiti radnih prava i stranim radnicima, nedostatku radne snage, statusu zaposlenja platformskih radnika te budućnosti tržišta rada.

Više o gig ekonomiji i prvoj hrvatskoj GIG konferenciji, uključujući i informacije o ulaznicama, pronađite na zvaničnim web stranicama gigkonferencija.com, kao i na Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 3. dan: Skyshowtime CEO podelio uvide, Lionsgate prikazao novi sadržaj, TV product showcase, Pickbox proslavio 10 godina

Advertiser Serbia13. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 2. dan: Keynote govori Warner Bros. Discovery i BBC Studios, skrininzi i predstavljanja velikih studija iz SAD

Advertiser Serbia12. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 1. dan: Warner Bros. Discovery proslavio predstavljanje Maxa, IDTV predstavili novi sadržaj, buduća predsednica Uprave Hrvatskog Telekoma delila svoje uvide, AI kao goruća tema

Advertiser Serbia11. јун 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Iskoristite veliku pre-summer sale akciju za SoMo Borac ulaznicu

Advertiser Serbia20. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024. objavljuje kompletan program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Učenje, odučavanje i ponovno učenje – osnova je uspeha za budućnost poslovanja

Advertiser Serbia17. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Da li su gradovi pokretači promena u društvu?

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Forum Menadžera “What can AI do for you?”

Advertiser Serbia9. мај 2024.

Vrhunska tehnologija kao jedna od ključnih tema NEM Dubrovnika 2024

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Prelaz na održivo društvo promeniće sve i svakoga

Advertiser Serbia3. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024 otkriva dodatne zanimljivosti iz agende

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Najveći stručnjaci iz industrije luksuza po prvi put u Beogradu na The Luxury Network Adria Insight Series

Advertiser Serbia30. април 2024.