Brendovi

Falš hrana i roba u svakoj drugoj radnji

Na tezgama i u mnogim prodavnicama, u poslednje vreme sve je više falsifikata, a neki opasni po zdravlje

Na lestvici najčešće falsifikovanih proizvoda godinama se ništa ne menja. Plagijatorima u našoj zemlji su ubedljivo najunosniji brendirana odeća i obuća, kozmetika, igračke, parfemi, telefoni, tehnički uređaji… Kopije se tako bez teškoća prodaju na buvljacima, ali i mnogim prodavnicama i buticima širom Srbije. Ono što posebno zabrinjava je što se u prodaji nalaze i falš lekovi i kozmetika, ali i hrana, koji su opasni po zdravlje.

U prvih šest meseci ove godine, Tržišna inspekcija, potvrđeno je „Novostima“, u oko 1.000 kontrola je zaplenila 413.578 lažnih proizvoda i povukla ih sa tržišta. Najviše je bilo ambalaže za kozmetiku, čak 200.000 komada, kućnog tekstila 11.000, oko 6.000 sredstva za higijenu, 4.000 igračaka, papirna galanterija…

Sve više inspektori otkrivaju i kopirana pića i prehrambene proizvode, a prema podacima tržišne inspekcije, najčešće plagirani proizvodi su čokolade, konditori, kafa, alkoholna pića.

Razlike između plagijata i originala su sve manje, jer su kradljivci tuđih ideja sve spretniji. Što je brend popularniji i traženiji, veći je magnet za one koji žele da zarade na brzinu. Mnoge kopije toliko su slične svom originalu, da ih je ponekad nemoguće razlikovati – kaže za Novosti Goran Macura, načelnik u Sektoru tržišne inspekcije

Uz popularne brendove „Luj Viton“ i „Guči“, najpoželjniji brendove za kopiranje su „Barberi“, „Tifani“, „Prada“, „Hermes“, „Šanel“, „Dior“, „Iv Sen Loran“ i „Kartije“. U ponudi su sve poznate marke, pa lažna tašna „prada“ ili „luj viton“ može da se pazari ne samo na buvljaku, nego i u centru Beograda, ali po ne tako niskoj ceni. Razliku između originala i kopije sve je teže primetiti. Visoka cena, međutim, nije garant da je u izlogu zaista original, jer su se plagijatori izveštili u proizvodnji.

Kada je reč o robnim markama, poznati su pokušaji krivotvorenja „koka-kole“, „fante“, „sprajta“, „švepsa“… Proizvodi okićeni „tuđim perjem“ i dalje vrebaju pre svega sa uličnih tezgi i pijaca. Najčešće krivotvoreni proizvodi, od tekstila i kozmetike, do razne opreme i auto-delova, stižu sa Dalekog istoka.

Tržišna inspekcija na osnovu podnetih zahteva nosioca prava, kako nam predočava Macura, sprečava promet krivotvorene robe i štiti prava intelektualne svojine. Na osnovu količine zaplenjenih falsifikata može se reći da se tržište krivotvorene robe ne menja poslednje dve, tri godine.

Posebno se falsifikuju sportska garderoba, igračke, naočari za sunce, lekovi, sredstva za higijenu – kaže Goran Macura. – Pravilo je da sve ono što se brzo prodaje i ide sezonski, kao i što je lako transportovati i sakriti u veću masu originalnih proizvoda, može biti falsifikovano. Univerzalno pravilo je da sve može biti falsifikovano.

Ne prodaju se samo falsifikati na tezgama i u registrovanim prodavnicama, već sve češće i elektronskim putem. „Onlajn“ trgovina postaje sve zastupljenija i na našem tržištu.

Naravno, kao i veći deo sive ekonomije, tako se i prodaja falsifikovanih proizvoda iz maloprodajnih objekata dosta premestila na internet – naglašava Macura. – Tržišna inspekcija u okviru svojih mogućnosti i u saradnji sa drugim organima sve više nadzire i ovaj način prometa krivotvorenih proizvoda.

Macura ističe da ne može tačno da se proceni koliki je taj udeo internet-prodaje, ali da je moguće da dostiže oko 50 odsto od celokupnog prometa falsifikata.

Problem je u tome što su nadležni tolerantni prema takvim pojavama – smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. – Proizvođač treba da reaguje, da obavesti potrošače, jer tako ih štiti i dobija poverenje. Ako proizvođač blago reaguje na falsifikat, onda se može sumnjati da i on u tome učestvuje.

Tržišna inspekcija najčešće reaguje nakon dojave kompanije koja je prijavila da je njen proizvod krivotvoren. Kada pronađe falsifikovani proizvod, povlači ga s tržišta, oduzima i uništava. Kako objašnjavaju u inspekciji, vlasnici brendova posle mogu i privatno da ih tuže.

Lažnjake najčešće prijavljuju vlasnici robnih marki, a ređe građani. Kad dobijemo dojavu da se negde prodaju, recimo lažni auto-delovi, inspektori izlaze na teren, jer je ugrožena bezbednost ljudi – kaže Macura. – Slična situacija je i sa hranom, ali i sa elektroinstalacionim materijalom. U ovom slučaju posebno skrećemo pažnju, jer postoje sumnje da su falš elektroinstalacije jedan od uzroka sve češćih požara.

Falsifikovanja alkoholnih pića postalo je jedan od najunosnijih poslova, jer proizvodnja raznih „brlja“ vlasnicima divljih destilerija donosi veliki profit. Od ukupno zaplenjene robe, u oko 3.000 kontrola, koje u toku godine izvrši Ministarstvo trgovine, čak 66 odsto su alkoholna pića.

 

Autor: Dragica Marinković
Izvor: www.novosti.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Niklo kao ja: Urbanim vrtovima protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia16. јул 2024.

Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Skoro dve hiljade građana besplatno pregledalo mladeže

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Belgija: Vlada zabranjuje izlaganje duvanskih proizvoda u prodavnicama

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Velika Britanija: Amazonu preti istraga zbog lošeg tretmana dobavljača

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 podižu Galaxy AI na novi nivo

Advertiser Serbia11. јул 2024.

A1 Kinoteka letnji bioskop počinje sa projekcijama od 15. jula

Advertiser Serbia11. јул 2024.

MARINA GUZIJAN, Nelt: „Pokazaćemo učesnicima koji su tipovi podatka danas bitni, kako da se podaci kreiraju u kvalitetne uvide i koje su veštine potrebne da se razvijaju kako bismo ostali konkurentni sutra“

Advertiser Serbia11. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition, vođen Galaxy AI tehnologijom, ekskluzivno predstavljen takmičarima Olimpijskih igara

Advertiser Serbia10. јул 2024.

Nestlé petu godinu zaredom uključuje hrvatske studente u Summer’s Cool plaćenu praksu

Advertiser Serbia8. јул 2024.

AVON primio Cruelty Free sertifikat za sve svoje proizvode

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Novi Galaxy Watch i BioActive senzor proširuju mogućnosti ličnih i preventivnih wellness rešenja

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Galaxy Unpacked Jul 2024: Otvori svoju priču

Advertiser Serbia5. јул 2024.

Tisak – sinonim za kiosk u kojem ima ‘Svašta nešto’

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Schneider Electric proglašen najodrživijom kompanijom na svetu od strane časopisa Time i portala Statista

Advertiser Serbia4. јул 2024.