e-poslovanje

Elektronska trgovina u Srbiji sve dostupnija

Koje su sve promene pokrenute i kakve se reforme dešavaju u oblasti digitalizacije kako bi ona bila što efikasnija u funkciji biznisa, koji su sve koraci realizovani i šta očekuje učenike i nastavnike u procesu digitalizacije u oblasti obrazovanja, na kojim podsticajnim pravnim okvirima se radi i kako se razvija elektronska trgovina u Srbiji – samo su neke od tema koje su pokrenute na tradicionalnom radnom doručku u organizaciji Srpske asocijacije menadžera

 

O digitalnoj reformi u funkciji biznisa sa članovima SAM-a razgovarali su Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Nenad Paunović, savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije i Milan Dobrijević, rukovodilac grupe za Digitalnu agendu u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, istakla je koliko je važno prepoznavanje aktuelnih tema i razmena znanja i iskustva.

Naš projekat blisko sarađuje sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvima pružajući podršku nizu aktivnosti koje treba da doprinesu bržoj digitalizaciji srpske privrede. Analize vezane za elektronsku trgovinu, digitalne veštine i regulatorni okvir neophodan da bi digitalizacija zaista ušla u svaki segment privrede i uprave pomažu regulatorima da donose odluke i politike koje podstiču rast i otvaraju nove mogućnosti firmama i preduzetnicima. Rezultati analize vezane za elektronsku trgovinu i akcioni plan sa konkretnim merama i podsticajima za njen razvoj biće predstavljeni početkom juna ove godine, a podržaćemo Ministarstvo i u sprovođenju tri do pet prioritetnih mera kojima će se pospešiti e-commerce u Srbiji“, kaže Dragana Stanojević.

Kompletan srpski biznis priča o digitalizaciji, ekonomija znanja je nešto čemu, prema rečima Nenada Paunovića, savetnika za digitalizaciju u Vladi Republike Srbije, se teži, o čemu se razgovara i nešto što je i profitabilno. Izvoz IT sektora raste 26, 27 odsto godišnje, a u 2018. godini je probio psihološku granicu od milijardu evra, a kad se govori o razlici izvoza i uvoza, IT sektor je najveći neto izvoznik u Srbiji. Velike reforme dešavaju se i u školskom obrazovnom sistemu.

Uvode se izborni predmeti, dualno obrazovanje. Ove godine će od 1. septembra učitelji i nastavnici proći obuke koje treba da im unaprede znanja i veštine. Više od 100 000 dece danas uči programiranje u školama, uvodimo digitalne udžbenike, uvodimo internet u svaku učionicu, obučavamo nastavnike. Izdavači koji izdaju udžbenike sada proizvode kvalitetan digitalni sadržaj, kojem će i svi prvaci imati pristup. U gimnazijama je upisan pet puta veći broj IT odeljenja, povećan je broj studenata IT-ja, opremaju se fakulteti, instituti, a pokrenut je i program državnih prekvalifikacija za IT“, kaže Paunović.

Više od 100 miliona evra se ulaže u informacionu infrastrukturu. Uvedeni su poreski podsticaji za ekonomiju znanja, sprovodi se poresko pravna reforma kako bi se omogućilo da kompanije iz Srbije mogu da vode globalno poslovanje.

Ukinuti su pečati i papirne fakture, a od 1. aprila se instant plaćanja šire na ritejl plaćanje putem QR koda. Radimo na ubrzavanju odobrenja za zapošljavanje stranaca, otvoren je poziv za konsultacije oko regulacije kripto-imovinskih prava, dok su u pripremi zakoni prilagođeni za elektronsku trgovinu. Dodatno, drago mi je što je urađeno mnogo na pomoći hardverskim kompanijama u Srbiji, pre svega na uvozu prototipova i komponenti za razvoj inovativnih proizvoda, a radi se i na unapređenju pravnog okvira za crowdfunding i frilensere“, zaključio je Nenad Paunović.

Elektronska trgovina sve se brže razvija u svetu, dok je u Srbiji započet niz mera koje podstiču ovakvo poslovanje.

Tržište e-trgovine je nešto što smo prepoznali kao apsolutni motor razvoja preduzetništva malih i srednjih preduzeća. Nacrt Zakona o trgovini detaljnije uređuje e-trgovinu i savremene modele e-komerc poslovanja. Između ostalog, prepoznata su i definisana tri najčešća modela e-komerc prodaje, kao što je prodaja preko elektronske prodavnice, preko e-komerc platforme i dropshipping model e-trgovine. Nacrtom Zakona se dodatno omogućava donošenje podsticajnih mera za unapređenje i razvoj elektronske trgovine u Srbiji“, istakao je Milan Dobrijević, rukovodilac grupe za Digitalnu agendu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

USAID Projekat saradnje za ekonomski razvoj bavi se poboljšanjem uslova poslovanja za mala i srednja preduzeća u Srbiji, kroz pojednostavljenje regulatornih procedura i povećanje obima finansijskih proizvoda dostupnih malim i srednjim preduzećima. U okviru svojih aktivnosti, Projekat pruža podršku rastu i razvoju elektronske trgovine u Srbiji, naročito imajući u vidu njenu važnost za privatni sektor, uključujući tu i mala i srednja preduzeća.

O SAM-u
Srpska asocijacija menadžera (SAM), je udruženje profesionalnih menadžera koje okuplja preko 400 članova, rukovodilaca uspešnih firmi i timova od preko 90.000 zaposlenih koji godišnje realiziju posao vredan 12 milijardi evra. SAM u svom fokusu ima profesionalni razvoj menadžera, afirmaciju, profesionalizaciju i promociju menadžerske struke, povezivanje menadžera i promociju najboljih poslovnih praksi, kompanija, odgovornog, etičkog i održivog poslovanja. SAM je takođe usmeren i na kontinuiranu saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim institucijama putem zajedničkih aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje poslovne klime u Srbiji i unapređenje regionalne saradnje. Predsednica SAMa je Stanka Pejanović, izvršni direktor SAMa je Jelena Bulatović.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u e-poslovanje

Dodeljene tradicionalne nagrade po izboru magazina PC Press, Maxi aplikacija najbolja u 2019. godini

Advertiser Serbia5. februara 2020.

SAD uvodi strogu kontrolu falsifikovane robe u e-trgovini

Advertiser Serbia4. februara 2020.

UnionPay i PayPal udružuju snage

Advertiser Serbia26. januara 2020.

E-trgovina u Nemačkoj u 2019 iznosila 72,6 milijardi evra

Advertiser Serbia22. januara 2020.

Pobuna u Indiji protiv najbogatijeg čoveka na svetu

Advertiser Serbia16. januara 2020.

PayPal preuzeo Honey Science Corporation za 4 milijarde dolara

Advertiser Serbia8. januara 2020.

Walmart sa svog sajta povlači božićni džemper sa temom kokaina

Advertiser Serbia10. decembra 2019.

Kompanija Nike prekida saradnju sa Amazonom

Advertiser Serbia14. novembra 2019.

Reklama platforme za internet trgovinu nas podseća koliko je teško naći drugu planetu sa uslovima za život kao na Zemlji

Advertiser Serbia24. septembra 2019.

Onlajn trgovina sve popularnija u Srbiji

Advertiser Serbia15. avgusta 2019.

Novi zakon za bezbedniju internet kupovinu

Advertiser Serbia6. avgusta 2019.

Usvojeni novi zakoni za razvoj elektronske trgovine

Advertiser Serbia22. jula 2019.

EU: E-trgovina je i dalje izložena izbegavanju plaćanja PDV-a i carina

Advertiser Serbia18. jula 2019.

MasterIndex istraživanje 2019

Advertiser Serbia18. jula 2019.

Amazon se suočava sa istragom EU o upotrebi izvora podataka o trgovcima

Advertiser Serbia17. jula 2019.