Brendovi

Dodelom priznanja završena „Nedelja održivog razvoja i poslovanja“

Brendovi

Važnost još jačeg uvezivanja Ciljeva održivog razvoja u poslovanje kompanija i povećanje svesti o značaju ove teme u poslovnom sektoru bile su glavne teme „Nedelje održivog razvoja i poslovanja“ u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva, koja je okupila veliki broj govornika iz državnog, biznis i civilnog sektora, kao i velikog broja malih i srednjih preduzeća.

 

Završnu reč na ovu temu predstavljala je dodela priznanja „Šampioni održivosti“ kompanijama koje su tokom 2020. i 2021. godine realizovale projekte koji doprinose upravo ispunjenju Ciljeva održivog razvoja i predstavljaju primere dobre prakse.

Agenda 2030 nije ništa manje nego ogroman transformativni proces ka održivom svetu. To se može postići samo kroz integrisani pristup i zajedničku odgovornost vlada, akademske zajednice, poslovnog sektora i civilnog društva, koji moraju da deluju zajedno. Vlada moje zemlje bi želela da podstakne privatni sektor u Srbiji da prihvati Globalni dogovor UN i da aktivno učestvuje u opštedruštvenom dijalogu za Agendu 2030, koji je uspostavljen u okviru Platforme ’Održivi razvoj za sve’, a koju zajednički podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke. Ambasada i Vlada Švajcarske spremne su da budu partneri Srbiji u naporima da doprinesu transformaciji srpske privrede u održivu – za budućnost planete i budućnost dece“, istakao je ambasador Švajcarske koji se zahvalio Smart kolektivu što sve aktere podseća da je poslovni sektor od velike važnosti za postizanje ciljeva Agende 2030.

Ambasador Švajcarske je čestitao i privatnim kompanijama u Srbiji koje svoje poslovne procese usklađuju sa ciljevima održivog razvoja i koje će motivisati druge kompanije, da svoju poslovnu praksu usmere ka ekološki prihvatljivom i socijalno pravednom ekonomskom razvoju.

Podršku Srbiji u sprovođenju Agende 2030 pruža i Vlada Nemačke.

Sprovođenje Agende 2030 zajednički je poduhvat svih društvenih aktera i smatram da je od ključne važnosti da naglasim potrebu da političari, nacionalni i lokalni donosioci odluka i administracija prepoznaju privatni sektor kao ključnog partnera u ovom procesu. S druge strane, od jednakog je značaja istaći spremnost kompanija da se angažuju i rade sa lokalnim i nacionalnim institucijama, vladom i civilnim društvom na podsticanju održivog ponašanja i unapređenju svesti o postizanju Ciljeva održivog razvoja“, kaže Kristijan Šiling, Prvi sekretar ambasade Savezne Republike Nemačke za privrednu saradnju.

Za izuzetan doprinos različitim ciljevima Agende 2030 nagrađene su kompanije Erste Banka, Coca-Cola HBC Srbija, Delez Srbija, Manpower Grupa Srbija, Nestle Adriatic S, Delta holding i Lidl Srbija.

Prepoznavanjem potreba društva za stalnim razvojem, Forum za odgovorno poslovanje nastavio je da se aktivno zalaže za doprinos poslovnog sektora sprovođenju Agende 2030 i međusektorskoj saradnji, te da kontinuirano okuplja na jednom mestu kompanije koji su lideri u ovim oblastima i one kojima je potrebna podrška da unaprede svoje prakse održivosti.

Događaj “Nedelja održivog razvoja i poslovanja“ se organizuje u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] SONJA ĆETKOVIĆ, Infostud: „Ostvarili smo najbolje rezultate u poslednjih 20 godina“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Kako kompanije vivo i ZEISS stavljaju fotografiju pametnih telefona u „fokus“

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

SBB fondacija donirala novac školi za slepu i slabovidu decu

Advertiser Serbia27. јануара 2023.

Stiže Coca-Cola telefon

Advertiser Serbia26. јануара 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 Warm Up „Brainwork for better world“

Advertiser Serbia25. јануара 2023.

Kompanija BlueCat najavljuje međunarodnu ekspanziju otvaranjem Centra za brigu o korisnicima i razvoj integracije u Beogradu

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta C&A

Advertiser Serbia20. јануара 2023.

Kopaonik Biznis Forum slavi jubilej – Tri decenije postojanja

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

TM Roh: Kako strast i svrha podstiču mobilne inovacije

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Objavljen je konkurs za šesnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Advertiser Serbia18. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.

Poznajete vanserijske mlade talente? SBB fondacija otvara konkurs za petu generaciju stipendista

Advertiser Serbia17. јануара 2023.