Ljudi

ĐORĐE ĐURIČIĆ, United Cloud: „Tajna uspeha EON TV leži u direktnom i neraskidivom kontaktu sa lokalnim tržištima i korisnicima“

Ljudi

Razgovarali smo sa Đorđem Đuričićem, Senior Product Manager United Cloud o digitalnoj transformaciji televizije sa posebnim osvrtom na način konzumacije televizijskog sadržaja danas od strane korisnika…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Pogled na digitalnu transformaciju

– Digitalna transformacija televizije kao proces je veoma široka tema, i taj proces se i dalje odvija – njeni smo savremenici. Kao i sve promene na bolje, brzo se privikavamo na ove transformacije, i deluje nam nezamislivo kako je bilo ranije. U ovom članku ću se usmeriti na samo jedan mali aspekt tog procesa, sa fokusom na to kako korisnici konzumiraju televizijski sadržaj danas.

Televizijski program emitera danas uživo možemo da gledamo na svom mobilnom telefonu ili računaru, gde god da smo u tom trenutku; Kako bismo pronašli nešto zanimljivo za gledanje, ne moramo beskrajno da prebacujemo kanale u potrazi za sadržajem, tu je sistem preporuka i interaktivni programski raspored (engl. IPG – interactive programming guides); Umesto da žurimo kući na premijeru serije koja ide u prajmtajm (engl. prime time, primer prevoda: udarni termin), možemo da je odgledamo naknadno, vraćanjem emitovanog TV programa unazad, kada god to nama odgovara. To su samo neki od primera promena koje su se desile u konzumiranju televizijskog sadržaja u poslednjih 10-ak godina u Srbiji, regionu i svetu.

Možda je primer odloženog gledanja linearnog televizijskog programa emitera (engl. time shifting) najslikovitiji primer kako su se promene u ponašaju gledalaca odrazile na konzumiranje televizijskog sadržaja. Svet se ubrzao, a sa njim i mi. Više nismo bili u mogućnosti da uvek budemo uz TV ekrane u trenutku kada nam se emituje omiljeni televizijski program – pojavio se problem, a sa njim i prvo rešenje – morali bismo da (imamo i) nameštamo video rekordere da snimaju određeni kanal u određeno vreme, najčešće na VHS kasetu, kako bi snimili film, seriju ili emisiju koju bi želeli da pogledamo. Bilo je puno mesta za unapređenje ovog prvog rešenja, pa se digitalna transformacija tu nije zaustavila, pojavljuju se prvi digitalni rekorderi, kojima više nije bila neophodna VHS kaseta, već se televizijski sadržaj snima na hard disk (eng. hard disk drive HDD), ali je i dalje bilo potrebno da obeležimo vreme i na kom TV kanalu želimo da snimimo sadržaj.

Naredni iskorak na korisničkom iskustvu su doneli kablovski operateri, koji su za svoje korisnike potpuno automatizovali čuvanje emitovanog televizijskog sadržaja, najčešće na 7 dana unazad, gde svaka pojedinačna emisija dobija svoj naslov, sličicu i kratak opis, čime je značajno olakšano pronalaženja sadržaja u snimljenom TV programu.

Kablovski operateri u našem regionu ne staju tu, već na osnovu globalnih i lokalnih trendova i potreba, ulaze u neprestano nadmetanje i nadalje unapređuju korisničko iskustvo, uvođenjem novih funkcionalnosti i UX/UI unapređenjima, koje su konzumiranje televizijskog sadržaja učinile potpuno digitalnim iskustvom.

Proizvod TV 2.0, koji razvija United Cloud, za potrebe Telko operatera koji posluju u okviru United Grupe, poznatiji još pod svojim brend imenom EON TV, svakodnevno učestvuje upravo na toj tržišnoj utakmici, regionalno na 7 tržišta i globalno preko NetTV operatera, gde se nadmeće za pažnju korisnika, ne samo sa drugim lokalnim servisima, veći i sa globalnim svetskim igračima. Nije nimalo lak zadatak pronaći mesto za unapređenje u već zreloj industriji, međutim postoji način kako unapređenja i inovacije nađu put do krajnjeg korisnika.

Tajna uspeha platforme TV 2.0 (EON TV) kao proizvoda u procesu digitalne transformacije je to što ima direktan i neraskidiv kontakt sa lokalnim tržištima i svojim korisnicima, pa može da ponudi najbolje od svetskih trendova, ali prilagođeno lokalnim potrebama.

Korisnik proizvoda je uvek na prvom mestu i samo ako dobro razumemo njegove potrebe, navike i očekivanja, možemo da ponudimo najbolje korisničko iskustvo. Ono što prethodi razvoju proizvoda je sveobuhvatan proces istraživanja kako bi se identifikovao prostor za unapređenje i razvoj novih funkcionalnosti. Tom procesu dodatno doprinosi i to što su zaposleni u United Cloud-u, svakodnevni i aktivni korisnici proizvoda koje razvijamo. Ne morate dugo da čekate na korisnički feedback, dovoljno je da porazgovarate sa svojom porodicom, prijateljima i poznanicima, neposrednim korisnicima vašeg proizvoda, koji će vam iz prve ruke reći šta im se dopada, a šta ne, kao i dati predloge za unapređenja. To je sjajan osećaj, na kraju dana zaista znate da proizvodi na kojima radite i čijem razvoju učestvujete, svakodnevno utiču na ljude do kojih vam je stalo.

Kada govorimo o različitim tržištima, po našem iskustvu sa dva najnovija tržišta (Grčka i Bugarska) na kojima je EON dostupan i beleži sjajne rezultate, nije presudno bitno da li je neko tržište u EU ili ne, u smislu stepena razvoja i digitalne transformacije. Mnogo je bitnije kakva su tržišta po pitanju konkurencije, jer je konkurencija ta koja gura proizvode podjednako jako napred, kao i direktno identifikovane potrebe korisnika. Na kraju dana, korisnici su ti koji imaju naviše koristi, jer ukoliko postoji zdrava konkurencija na tržištu, tada dobijaju najviše za svoj novac.

Ovde bih dao još jedan primer koji može da dodatno slikovito približi proces digitalne transformacije u televizijskoj industriji iz ugla korisnika – u pitanju je skoro završeni Mundobasket 2023. Osim sjajnog rezultata koji je ostvarila reprezentacija Srbije (#Svi za jednog, jedan za svi), kada je postala vice šampion sveta u košarci, prva stvar koja je uticala na korisnike je bila geografija – prvenstvo se igralo u dalekim Filipinima, što je činilo vremensku razliku od +7 sati.
Ovo je značilo da se veliki broj utakmica igrao u toku radnog vremena, pa je bilo malo verovatno da će svi koji žele da gledaju mečeve, moći da budu ispred TV uređaja u tom trenutku. Na scenu su stupili tzv. „2nd screen“ uređaji (mobilni telefoni, tableti i računari), koji su korisnicima EON TV-a omogućili da sve mečeve prvenstva prate uživo. Primetili smo isti obrazac ponašanja u svim zemljama regiona, ne samo u Sloveniji, Grčkoj i Srbiji koje su imale svoje timove na prvenstvu. Dodatno, posredstvom SportsMode funkcionalnosti koja je dostupna u EON TV-u, korisnici su mogli tokom mečeva, u realnom vremenu, da aktiviraju dodatnu statistiku za sve mečeve i igrače, i upotpune doživljaj meča.

Kao što sam to spomenuo na početku, brzo se privikavamo na bolje, pa danas deluje nezamislivo da se televizija pre 10-ak godina gledala samo uživo na TV uređajima i da ništa od gore navedenih primera, danas ne bi bilo dostupno korisnicima da nije bilo procesa digitalne transformacije.

Ono što je posebno zanimljivo videti kako se oglašivači u televizijskom oglasnom prostoru prilagođavaju na promene u korisničkoj konzumaciji televizijskog sadržaja, ali o tome više reči nekom dugom prilikom.
 

Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANKA TRBOJEVIĆ, DRV: „Više nego ikad praćenje trendova i zahteva tržišta mora biti konstanta u poslovanju“

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

[SEE MARKETING 2023/24] IVAN VUKSANOVIĆ, Eurobank Direktna: „Dalje jačanje digitalnih kanala, promocija digitalnih usluga, ali i snažnija komunikacija sa klijentima ostaju prioriteti Eurobank Direktne“

Advertiser Serbia7. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATAŠA FILIPOVIĆ & MARKO PEŠIĆ, Ovation: „Mi smo saveznici tehnologije, ali bez talenata – ništa”

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] MARIN OSTOJIĆ, ZOO agencija: „AI-a se ne treba bojati, već s njim eksperimentirati“

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Zadovoljan sam jer mi ne tražimo posao, posao dođe do Apriori Worlda“

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

[POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] NEBOJŠA KRIVOKUĆA, Communis: Čeka nas, dakle, vreme „usaglašavanja energija“ veštačke inteligencijе i ljudi

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Na novoj radionici HOWtoWOW akademije unapredite poslovanje uz pomoć employer brandinga

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

Novi Upravni odbor SOZ-a u mandatu 2024/25

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Gorica Jovović je privremena generalna direktorka kompanije Delez Srbija

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

SUZANA BERIĆ, Telekom Srbija: „Prostor za napredak i jačanje brenda Telekom Srbija uvek postoji”

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Forbes stiže u Srbiju 14. novembra, urednik izdanja je Ivan Radak

Advertiser Serbia13. новембра 2023.