Agencije

DIRECT MEDIA Insight Hub – SVETLANA POPOVIĆ: „Oglašavanje u štampi prodaje proizvod“

Ovaj članak je deo serije stručnih autorskih članaka istaknutih profesionalaca DIRECT MEDIA, jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regionu sa akumuliranim višedecenijskim teorijskim znanjem i praksom u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora…Naš sagovornik u drugom u nizu serije članaka je Svetlana Popović, Senior Print Media Planner Direct Media

Objasnite aktuelnu poziciju štampanih medija u konglomeratu medijskih kanala, s jedne strane u svetu a sa druge strane u Srbiji i SEE regionu.

– Nema sumnje da je danas svet definisan informacijama. Komuniciramo više nego ikada i to pomoću toliko različitih sredstava, ne samo putem tradicionalnih kanala. Oni koji žele da prodaju svoje proizvode i usluge takođe traže odgovarajuća sredstva da se obrate svojim potrošačima. Kada su u pitanju štampani mediji, do ne tako davno, rutina gotovo svakog od nas je bila takva da nam je dan počinjao čitanjem dnevne štampe uz šolju kafe ili čaja. Ali danas, u eri digitalne revolucije, najpre posežemo za svojim mobilnim telefonom, jer zahvaljujući internetu, predstavlja riznicu informacija bilo koje vrste. Međutim, iako se uloga štampanih medija u digitalnom svetu promenila, i dalje predstavlja važan deo svakog ozbiljnog marketinškog plana i može biti odličan način komunikacije sa potrošačima.

Stanje print tržišta u Srbiji ne odudara mnogo od onog u svetu. Svakako da tiraže ne možemo porediti, jer ih diktira veličina tržišta, ali u svim delovima planete štampani mediji su se osetili ugroženo onog momenta kada se pojavio internet. To je prirodan i potpuno očekivan tok promena koji smo imali i onda kada je televizija zamenila radio.

Uprkos tome, snaga printa leži u činjenici da pruža čitaocu sve potrebne informacije na dnevnom nivou. Čitaoci sami donose odluku kom naslovu će pokloniti svoje vreme i poverenje. Niko ne konzumira štampane medije zato što mora ili zato što mu to neko servira. Danas živimo u eri multitaskinga – u istom trenutku koristimo više medija ili paralelno radimo i druge aktivnosti dok konzumiramo određeni medij.

Međutim, prednost dnevnih novina i magazina je u tome što ne dozvoljavaju da naša pažnja bude podeljena, pa je čitalac fokusiran na sadržaj, a to je stvar koja je za svakog oglašivača od izuzetne važnosti.
Novine i časopisi još uvek pružaju jednu od najboljih ciljanih masovnih publika sa kojima oglašivači mogu sarađivati.

Tome idu u prilog i skorija istraživanja da se oglašivačima isplati da ulažu u magazine. Na konferenciji Advertising Research Foundation Audience Measurement, koja je održana u junu 2016. godine, kompanija Nielsen Catalina Solutions predstavila je studiju o povratu novca uloženog u reklamiranje, koja je pokazala da časopisi pružaju najveći povrat sa prosekom od 3,94$ za svaki dolar potrošen na oglašavanje. I to je ono zbog čega štampa svakako neće propasti.

Predstavite medija planiranje za štampane medije, u uslovima promenjene pozicije i funkcije u uslovima “digitalne revolucije koja teče”

– Dinamika medijske industrije se konstantno menja. Poslednje godine su nam donele velike promene u medija planiranju. Umesto pređašnjeg fokusiranja na tradicionalne medije kao što su: televizija, print, radio i bilbordi, danas se koristi mnogo širi dijapazon kanala komunikacije. Ova promena perspektive se ogleda u pojavi novih digitalnih medija, prvenstveno interneta. Danas imamo situaciju da nametljivost u oglašavanju više nije tako poželjna niti efektna kao ranije. Umesto da nas oglasi bombarduju sa svih strana, oglašivači treba da selektuju svoje medijsko prisustvo. Ovo uključuje promenu forme: od nametljivosti do komunikacije koja stvara vezu kroz saradnju. Ključ za ovo je pristanak – raditi stvari pod uslovima koje nameće potrošač: kada on to želi, gde želi i kako želi.

Oglašavanje u štampanim medijima prodaje proizvod.

To dokazuju brojna istraživanja, a jedno od njih je i istraživanje Henli Centra “Budućnost medija” koje se bavilo oglašavanjem u magazinima. Otkrili su da potrošači češće reaguju u pravcu kupovine proizvoda onda kada su oglas videli u magazinu, nego što će reagovati onda kada vide reklamu na bilo kom drugom mediju. Čak 38% odraslih će pre kupiti proizvod koji su videli u magazinu u poređenju sa onim koji su videli na televiziji.

Iskreno mislim da onaj ko predviđa kraj štampanih medija nije u pravu, a šanse za njihov razvoj su upravo moderne tehnologije koje će ih transformisati.

Kada pričamo o oglašavanju, gledajući globalnu sliku, na reklame u štampanim medijima se troši oko 27% budžeta. Od ukupne potrošnje u reklamni prostor najviše se izdvaja u Indiji (38%) i Nemačkoj (32%), a za prostor u magazinima najviše se interesuju u Francuskoj gde ode 14% ukupnog ulaganja.

Zaključak je da novine nisu mrtve, ali bi trebalo da se glasnije obrate oglašivačima koji su odavno zahvaćeni digitalnom olujom.

Savremena marketinška strategija treba da obezbedi uravnotežen pristup, koji obuhvata niz offline i digitalnih formata.

Na koji način je Direct Media kao jedna od najvećih regionalnih medijskih agencija /sistema ogovorila na gore navedene promene?

– Direct Media je medijska agencija koja prati globalne trendove i prva ih uvodi na ove prostore. Mi smo još pre nekoliko godina pokrenuli proces digitalne transformacije koja je još uvek u toku. Danas smo suočeni sa činjenicom da granice između medijskih industrija nestaju, pa urednici redovno proizvode sadržaje koji se mogu koristiti u većem broju medija. Na primer, štampa se vezuje sa digitalom. Mi medijaši smo tu da sve to ispratimo.
Direct Media je jedina agencija koja ima specijalizovane sektore za planiranje svakog pojedinačnog medija.

Ipak, potrošač je u centru svake naše strategije tako da posmatramo kako kroz multimedijalni miks možemo najefikasnije da dođemo do njega.

Svi sektori prolaze kroz proces digitalne transformacije tako da i mi ne posmatramo više samo štampana izdanja, već ih uvezujemo sa njihovim portalima koji su veoma posećeni. Podsećanja radi, na srpskom tržištu najposećeniji sajtovi su upravo sajtovi medijskih provajdera čiji su osnovni biznisi na početku bili štampani mediji.
I upravo zato, kada govorimo o budućnosti štampanih medija u sprezi sa digitalom, možemo da zaključimo da ova dva kanala odlično sarađuju, jer se međusobno dopunjuju, a ovo je veoma važno za oglašivače, jer otvara mogućnost pravljenja paketa oglašavanja obuhvatajući dva medija.

 

Autor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Mladi u doba korone – „My so COVID life“

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL.: „Nutrino igraonica“ za BABY FOOD FACTORY

Advertiser Serbia1. marta 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] SEÑOR: „Iskrenovci“ za ISKON

Advertiser Serbia26. februara 2021.

Direct Media sprovela neuroistraživanje o uticaju društvenih mreža na mozak (VIDEO)

Advertiser Serbia25. februara 2021.

McCann Beograd najbolja agencija u regionu

Advertiser Serbia25. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] IMAGO OGILVY: „Paperless billboard“ za FZOEU

Advertiser Serbia24. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] DEGORDIAN HRVATSKA: „Iza vrata“ za POLIKLINIKU ZA ZAŠTITU DJECE I MLADIH GRADA ZAGREBA

Advertiser Serbia23. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Priča za sebe“ za MUNCHMALLOW

Advertiser Serbia22. februara 2021.

Za McCann i UM Sarajevo četiri srebra na “No Limit Sarajevo Advertising Festivalu”

Advertiser Serbia22. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] MCCANN BEOGRAD i UM BEOGRAD: „Plazma rituali“ za BAMBI

Advertiser Serbia19. februara 2021.

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] IVO PAYER, Bruketa&Žinić&Grey: „Najbolje ideje nastaju iz dokolice“

Advertiser Serbia18. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] PUBLICIS SKOPJE: „EVN online“

Advertiser Serbia17. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] STUDIO SONDA, IZONE i HUMAN: „#jedvacekam“ za HURA

Advertiser Serbia16. februara 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] OVATION BBDO: „Toliko dobro, da gasi svaku žeđ“ za LAV PREMIUM (Carlsberg Srbija)

Advertiser Serbia11. februara 2021.

Pojačanje u Represent System-u: VLADIMIR ĆOSIĆ na poziciji kreativnog direktora

Advertiser Serbia10. februara 2021.