DIRECT MEDIA Insight Hub – IGOR ČERNIŠEVSKI: „Digital je apsolutna potreba u medijskom svetu“

Ovaj članak je deo serije stručnih autorskih članaka istaknutih profesionalaca DIRECT MEDIA, jedne od vodećih komunikacijskih agencija u regionu sa akumuliranim višedecenijskim teorijskim znanjem i praksom u oblasti planiranja i zakupa medijskog prostora...Naš sagovornik u petom u nizu serije članaka je Igor Černiševski, Digital Group Account Manager Direct Media

 

– Digital je danas sve. Živimo u digitalnom svetu i digital je neodvojivi deo svakodnevice. Živimo u vremenu kada je svako od nas okružen digitalnim uređajima i ekranima praktično tokom celog dana. Ako pogledamo podatke sa razvijenih tržišta, možemo videti da je na najrazvijenijim tržištima digital najveći medij. Na primer, u 2016. godini vrednost tržišta digitalnog oglašavanja u SAD je bila 72,5 milijardi USD, dok je vrednost TV oglašavanja bila 71,3 milijardi USD. Kada pogledamo ove cifre, vrednost našeg digitalnog tržišta od 23,7 miliona EUR je zanemarljiva.

Ako to pretočimo u investiciju po glavi stanovnika, stvar je još jasnija, sa ulaganjima od oko 230 USD po glavi stanovnika naspram 3 USD kod nas.

Ali, hajde da pogledamo neka tržišta koja su nama bliža. Na primer, Poljsko digitalno tržište je u 2016. vredelo 833 miliona EUR. Slika nije mnogo drugačija ni regionalno, mada je prilično bolja u Hrvatskoj i naročito u Sloveniji.

Kako poslujemo u ovakvom okruženju? Jedna od osnovnih karakteristika digitala je i njegova globalnost. U suštini, digitalci u Srbiji ili Hrvatskoj se susreću sa istom vrstom i kompleksnošću posla kao i njihove kolege u SAD ili Norveškoj, na primer. Tehnološke razlike su male, postoji samo nekoliko stvari koje ne funkcionišu kod nas na tržištu, kao na primer Google Shopping oglasi. Najveća razlika je u podacima i alatima, koji su na našim tržištima uglavnom nedostupni. Direct Media je upravo iz tog razloga veliki deo svojih napora usmerila u razvoj digitalnih alata koji nam omogućavaju da držimo korak sa svetom. Fokus nam je na dodatnom reach-u digitala u odnosu na TV oglašavanje, na definisanju tačaka u kojima možemo da dođemo do ciljne publike i na segmentaciji sadržaja u skladu sa karakteristikama ciljne grupe. Pored toga, težimo da bolje pratimo podatke i razvijamo integraciju oglašavanja sa CRM sistemima klijenata, personalizovano oglašavanje i praćenje reakcija na kampanje koje serviramo u realnom vremenu.

Na osnovu svega ovoga možemo zaključiti da je digital postao apsolutna potreba u medijskom svetu.

Njegova relevantnost raste svakoga dana, a rapidni razvoj tehnologije nam stalno daje nove načine da dopremo do svoje publike i da im prenesemo pravu poruku, u pravom trenutku i na pravom mestu. To je osnovna prednost koju nam digital omogućava u odnosu na tradicionalne medije.

– Ne bih digital nazvao novim medijskim kanalom. Digital je već dugo integralni deo medijskog miksa i po svojoj kompleksnosti u smislu kanala i formata, praktično je jednak skupu svih ostalih medija.

Ono što je nephodno da bi mogli da pričamo o kvalitetnom digitalnom planiranju je povezanost sa kontekstom cele kampanje, kako bi odabrali pravi kanal, format i način na koji poruku želimo da prenesemo ciljnoj publici.

Svaki od digitalnih kanala ima svoje specifičnosti i omogućava nam da pokrijemo određeni segment ciljne grupe, u skladu sa zadatim ciljevima kampanje. Ukoliko pričamo o najvećem reachu, direct buy, GDN, Facebook i Instagram su nam prvi izbor. Ukoliko pričamo o performance kampanjama, tu su najrelevantniji SEM i programmatic pre svega. Moramo uvek imati na umu mobilne platforme, pošto se gotovo 60% otvorenih strana na našem tržištu dešava na malim ekranima. Video je postao neizbežan, pogotovo za awareness, kao format koji najbolje prenosi poruku. Ali izbor kanala i formata nije uvek toliko egzaktan, upravo je iskustvo planera ono što doprinosi kreiranju najkvalitetnijeg digital media plana.

Digital ne utiče samo na medijski biznis, već na svaki segment našeg života.

Procenjuje se da je nivo tehnološkog razvoja u poslednjih 10 godina jednak po svojoj magnitudi tehnološkom razvoju u 50 godina pre toga. Naš posao podrazumeva konstantne promene, ponekad bukvalno i na dnevnom nivou.

Kao sistem, prepoznali smo potrebu da svoje poslovanje prilagodimo konstantnim i rapidnim promenama. Sa jedne strane, konstantno pratimo stanje na globalnom i lokalnom tržištu. Aktivno smo uključeni u rad IAB Srbija, tako da imamo vrlo aktivno učešće u dešavanjima na digitalnom tržištu u praktično svim njegovim segmentima. Sa druge strane, bavimo se internim procesima. Ono što je bilo neophodno je da shvatimo da nam je drastičan razvoj digitala kao tehnologije nametnuo potrebu da konstantno budemo spremni na promene.

Prilagođavanje na digitalno poslovanje nije proces koji može da ima fiksne ciljeve. Niko od nas ne zna sa sigurnošću šta će se dogoditi u sledećih 3 godine, da ne pričamo o dužem periodu. Ono što treba da bude osnovni cilj je prilagođavanje strukture, procesa i timova tako da možemo da brzo i efikasno odgovorimo na svaku eventualnu promenu, ma kakva ona bila.

 

Autor: Redakcija Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SEÑOR: „Otkrij Varteks“

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Tri člana žirija za dodelu nagrada Effie iz agencija u sastavu I&F Grupe

Advertiser Serbia27. марта 2023.

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia25. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „#ajmopratizube“ za Philips Sonicare

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.