Agencije

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Agencije

Iako se očekuje dogovor oko digitalnog poreza na nivou OECD-a do kraja godine, Evropska komisija donela je svoj poreski paket mera koji će uticati na platforme i agencije

 

Komisija je najavila da neće brzati pri donošenju digitalnog poreza na nivou EU ove godine, već će pričekati rešenje na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), čime je indirektno potvrdila da se to neće dogoditi pre predsedničkih izbora u SAD-u (a verovatno ni odmah posle njih). Komisija se nada da bi porez na nivou EU, koji bi mogao stupiti na snagu u januaru 2023., doneo Uniji 1,3 milijarde evra. U međuvremenu, OECD je predložio da se prvo postigne dogovor o drugom poreskom stubu (kojim se utvrđuje osnovica poreza na dobit) pre nego se nastave pregovori o prvom poreskom stubu (kojim se utvrđuje raspodela poreza među državama), što je rezultiralo povlačenjem SAD-a iz pregovora.

Nezavisno od toga, Komisija je ipak izdala svoj novi poreski paket s ciljem da oporezivanje postane pravednije i jednostavnije. Temelj paketa je ideja da se nateraju platforme (poput Airbnba i Ubera) da izveštavaju nacionalna poreska tela o proizvodima i uslugama dostupnim na njihovim platformama, a potom bi nacionalna tela delila te informacije s poreskim telima EU-a.

Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD-a (USTR) najavila je (i u međuvremenu odgodila) uvođenje carinskih naknada od 25 % na francuske proizvode (šminka, sapuni, torbe), što bi koštalo Francusku 1,3 milijarde američkih dolara. Ova je odluka doneta kao pokušaj osvete Francuskoj zato što je uvela digitalni porez za koji SAD smatra da nepošteno cilja tehnološke kompanije sa sedištem u SAD-u. Naknade će stupiti na snagu 6. januara 2021. kako bi se dalo vremena OECD-u da dođe do globalnog rešenja ili Francuskoj da odustane od svog poreza.

Google je uveo nove naknade za oglase plasirane u Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji i Turskoj, što predstavlja zabrinjavajući scenarijo u kojem platforma želi da prenese odgovornost sa sebe na svoje poslovne partnere, što takođe uključuje agencije. Više o Google-ovim naknadama pročitajte ovde.

Zašto je to bitno za agencije

Digitalne usluge koje pružaju agencije (npr. plasiranje oglasa) vrlo bi verovatno podlezale bilo kojem predlogu digitalnog poreza (bilo nacionalnom, globalnom ili na nivou EU). Globalno bi rešenje, zavisno od njegovog oblika, moglo biti najbolje rešenje u smislu administrativnog opterećenja. Agencije bi u tom slučaju trebale poštovati samo jedan poreski sistem, a ne više njih. Već su sada mnoge države članice najavile ili implementirale nacionalne digitalne poreze.

 

Izvor: HURA
Foto: Pixabay

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

UM Impact Day u znaku solidarnosti

Advertiser Serbia27. jula 2021.

Kako je Señor brendirao ceo Poluotok?

Advertiser Serbia20. jula 2021.

Modulee: Señor lansirao novi modularni branding!

Advertiser Serbia15. jula 2021.

Lokomotiva i SentecaCommerce partneri na 12 evropskih tržišta

Advertiser Serbia14. jula 2021.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2020] FUTURA DDB: „Moemax = 8“ za MÖMAX

Advertiser Serbia8. jula 2021.

Kampanja „Izvuci AS iz rukava – neko te čeka u borbi za život“

Advertiser Serbia5. jula 2021.

I bi svetlost: McCann Skopje i Halkbank otpočeli „Budućnost je svetla” kampanju koja donosi optimizam

Advertiser Serbia2. jula 2021.

ANĐELKO TRPKOVIĆ iz Publicis Groupe izabran za predsednika IAA Serbian Chapter

Advertiser Serbia1. jula 2021.

Uručena UEPS priznanja za McCann Beograd i klijente Bambi, The Coca-Cola Company, MAXI, Da se zna, Beogradska filharmonija i LiceUlice

Advertiser Serbia29. juna 2021.

Dodeljena UEPS-ova priznanja za 2020 – Prvi događaj uživo posle korone

Advertiser Serbia29. juna 2021.

Proglašenjem pobednika u preostalim kategorijama završen Cannes Lions

Advertiser Serbia25. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Dodeljene nagrade i u kategorijama Mobile, Radio & Audio, Brand Experience & Activation, Creative eCommerce, Creative Effectiveness, Innovation i Creative Business Transformation

Advertiser Serbia24. juna 2021.

Kampanja Studija Tumpić/Prenc i aMORE odabrana za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Influenseri i brendovi: kome ide slava?

Advertiser Serbia23. juna 2021.

Cannes Lions 2021: Poznati dobitnici nagrada u još šest kategorija

Advertiser Serbia23. juna 2021.