Internet

Deveta RSNOG konferencija 9. novembra u Beogradu

Internet

Godišnja konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije – RSNOG biće održana 9. novembra 2023. godine u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

 

Konferencija će okupiti domaće i inostrane stručnjake koji će ponuditi svoja iskustva, razmišljanja i predloge kako da internet bude brži, pouzdaniji i bezbedniji.

Uvodno predavanje o upotrebi DNS sistema za podizanje nivoa bezbednosti mreža operatora održaće Andronikos Kirjaku iz kompanije Whalebone, nakon čega će biti reči o najčešćim problemima koji se javljaju u mrežama srpskih internet operatora iz perspektive SOX-a, kao najveće domaće tačke razmene internet saobraćaja.

Posle diskusije o konceptu i potrebi pokretanja nacionalnog DNS resolvera, koju će voditi Registar nacionalnog internet domena Srbije – RNIDS, predstavnik organizacije RIPE NCC predstaviće novu verziju mreže Atlas sondi za merenje globalnog internet saobraćaja.

Prepodnevni blok biće okončan sesijom tokom koje će posetioci moći da čuju interesantne priče o prilagođavanju mreža domaćih operatora velikim količinama saobraćaja, koje nastaju usled prenosa sportskih i drugih događaja uživo.

U nastavku programa biće održan okrugli sto operatora tokom koga će predstavnici Telekoma Srbija, Yettel-a i A1 govoriti o tome kako vode računa o životnoj sredini, zaposlenima i široj zajednici. Održivo poslovanje kompanija u skladu sa ESG (Environmental, Social, Governance) principima postaje sve značajnije, a učesnici okruglog stola će obrazložiti na koji način sprovođenje ovih principa utiče na planiranje mreže, upravljanje saobraćajem, potrošnju energije, odnose sa dobavljačima i investitorima.

Predstavljanje konkretnih zelenih inicijativa domaćih operatora započeće predstavnica A1 prezentacijom projekata postavljanja solarnih panela za napajanje baznih stanica, a nastaviće se izlaganjem direktora Zelendata centra, koji će govoriti o iskustvima trogodišnje primene “immersion cooling” sistema za hlađenje opreme.

Program konferencije zaključiće Vadim Volovik iz kompanije Yandex govoreći o tome kako se primenjuje automatizacija u mreži ove velike cloud kompanije.

Na kraju konferencije biće održan tradicionalni nagradni RSNOG kviz o poznavanju internet umrežavanja, informacione bezbednosti i cyber kulture. Ove godine sponzor kviza je Pulsec, vodeća domaća kompanija u oblasti cyber bezbednosti.

Devetu RSNOG konferenciju organizuje Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators’ Group) pod pokroviteljstvom Registra nacionalnog internet domena Srbije i Serbian Open Exchange – SOX, a uz podršku Team Cymru, RIPE NCC, FlexOptix, Pulsec, Zelendata centra i Orion Telekoma.

Registracija za prisustvo na konferenciji je otvorena. Konferencija je besplatna zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, ali je registracija posetilaca obavezna zbog ograničenog broja mesta. Program konferencije će moći da se prati i onlajn na sajtu rsnog.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Više od 80 španskih medija podiglo tužbu protiv Mete

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Na YouTube su sada dostupne i video igre

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

„Telcast“ osvojio publiku!

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

X pokrenuo alat za traženje poslova

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

YouTube pod optužbama za špijuniranje zbog zabrane blokera reklama, krivične prijave u EU

Advertiser Serbia13. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Facebook zabranjuje političko oglašavanje putem generičkih alata veštačke inteligencije

Advertiser Serbia8. новембра 2023.

Dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Advertiser Serbia6. новембра 2023.

Meta više neće smeti da koristi vaše podatke za ciljane reklame

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube diže cenu za pretplatu bez reklama

Advertiser Serbia2. новембра 2023.

YouTube borba protiv blokera reklama zvanično se širi na globalni nivo

Advertiser Serbia1. новембра 2023.

Meta uvodi pretplatu za Facebook i Instagram bez reklama

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

Rezultati Mete nadmašili očekivanja

Advertiser Serbia26. октобра 2023.