Analize

Deloitte studija: Kompanije preusmerile marketinške budžete na društvene mreže i mobile oglašavanje tokom pandemije Covid-19

Tokom pandemije COVID-19, kompanije su preusmerile gotovo polovinu marketinških budžeta (46%) prema društvenim medijima i mobile oglašavanju, pokazuje najnovija studija kompanije Deloitte

 
Studija takođe naglašava da oglašivači očekuju kontinuirani rast potrošnje na mobile oglašavanje u narednih 12 meseci, dok će potrošnja na društvenim medijima ostati na visokom nivou.

Deloitte istraživanje je rezultat analize skoro 300 odgovora najvećih oglašivača koji su aktivni u 13 sektora u SAD-u.

U poslednjih nekoliko meseci društveni mediji su igrali važnu ulogu, kako u podiznju svesti o brendu, tako i u radu kompanije. Tri četvrtine ispitanika koristilo je društvene medije uglavnom za podiznje svesti o brendu i izgradnju branda (84%), više od polovine za zadržavanje postojećih (54%) i pridobijanje novih kupaca (51%).

Pored toga, studija naglašava da je doprinos društvenih medija uspešnosti kompanije skočio tokom pandemije, s povećanjem za 23,5% u odnosu na februar 2020. Drugi zaključak ukazuje na to da oglašivači malo koriste influensere, jer je samo 8% njihovog budžeta namenjeno influenser marketingu na društvenim medijima, kao što su LinkedIn, blogovi, Instagram, Facebook i drugi. Ispitanici predviđaju da će u naredne tri godine povećati svoj budžet namenjen influenser marketingu na 13% ukupnog marketinškog budžeta, a najveći rast se očekuje u industrijama kao što su bankarstvo i profesionalne usluge.

Više nego ikada ranije, prava je prilika da se odgovori na zahteve kupaca. Tu su glavna tri izazova: da se podaci o interesovanjima kupaca upotrebe na pravi način, da se angažuje prema njima i da se stvori organizacija koja daje rezultate. Bez podataka koji su povezani sa izvorima unutar i izvan organizacije i ne postoji disciplina za kvalitet podataka, uvid u kupce jednostavno se ne može ostvariti. U isto vreme, pažljivo usklađivanje tehnologije i podataka sa ljudskim vrednostima i identitetom je neophodno za privlačenje kupaca. Međutim, ako mentalitet orijentisan prema kupcima nije postavljen u DNK organizacije, nijedna količina podataka i tehnologije ne može vam pomoći,“ rekla je Ruxandra Bandila, direktorica marketinga i poslovnog razvoja, Deloitte Rumunija.

Uprkos povećanju potrošnje na mobile marketing za 70%, tokom pandemije, oglašivači zapažaju vrlo malo povećanje doprinosa u performansama kompanije, jer 28% ispitanika veruje da mobilne aktivnosti uopšte ne pomažu u poboljšanju performansi. Studija takođe naglašava da, prilikom ulaganja u mobile marketing, oglašivači pokazuju jasan prioritet optimizacije mobilnih veb lokacija (70%) nad kreiranjem i održavanjem aplikacija (30%).

Uloga marketing odeljenja unutar kompanija promenila se tokom pandemije COVID-19, jer gotovo dve trećine ispitanika (62%) izjavljuje da je marketing dobio na značaju. Pored prepoznate ključne uloge marketinga, nalazi studije odražavaju važnost prioriteta koje je organizacija postavila pred odeljenjem marketinga, kao što su zadržavanje kupaca i održavanje svesti o brendu, jer su tokom pandemije povećani marketinški budžeti na 12,6% od ukupnog budžeta firme, u poređenju sa periodom pre pandemije (11,3%).

Ovo je veoma važno s obzirom na činjenicu da oglašivači rade više sa manje ljudi, jer je 9% marketinških poslova izgubljeno tokom pandemije. Radna snaga unutar marketing funkcije mogla bi da izazove zabrinutost u bliskoj budućnosti, jer četvrtina ispitanika (24%) predviđa da se ti poslovi nikada neće vratiti.

Istraživanje Deloitte-a sprovodi se dva puta godišnje, putem internet ankete, koja pokriva kompanije iz industrije kao što su tehnologija, bankarstvo, maloprodaja, zdravstvena zaštita, profesionalne usluge, komunikacije, roba široke potrošnje, proizvodnja, službe za usluge potrošača, transport, rudarstvo i građevinarstvo, energija i obrazovanje.

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Business Review

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Microsoft je brend koji hakeri najviše imitiraju kako bi namamili korisnike

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

Lažne vesti na Facebok-u u dramatičnom porastu

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Kina ima čak 940 miliona korisnika interneta

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Srbija na 65. mestu po brzini interneta u svetu

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Putem mobilnog telefona pričamo 7,4 minuta i trošimo 199 MB dnevno

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

Apple vredi više nego sve kompanije u indeksu FTSE 100 zajedno

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

iPhone 11 je najprodavaniji mobilni telefon u prvoj polovini 2020

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

Prihod aplikacije Zoom skočio za 355 posto

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

Objava o smrti glumca Čedvika Bosmana postala tvit sa najviše lajkova u istoriji Twitter-a

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Transparentnost Srbija: SNS potrošila 686 miliona dinara u izbornoj kampanji, preostalih 20 izbornih lista oko 400 miliona

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 17. do 23. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia26. avgusta 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Apple prva američka kompanija koja vredi više od dva biliona dolara

Advertiser Serbia20. avgusta 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. jula do 2. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.