Analize

Deloitte studija: Kompanije preusmerile marketinške budžete na društvene mreže i mobile oglašavanje tokom pandemije Covid-19

Tokom pandemije COVID-19, kompanije su preusmerile gotovo polovinu marketinških budžeta (46%) prema društvenim medijima i mobile oglašavanju, pokazuje najnovija studija kompanije Deloitte

 
Studija takođe naglašava da oglašivači očekuju kontinuirani rast potrošnje na mobile oglašavanje u narednih 12 meseci, dok će potrošnja na društvenim medijima ostati na visokom nivou.

Deloitte istraživanje je rezultat analize skoro 300 odgovora najvećih oglašivača koji su aktivni u 13 sektora u SAD-u.

U poslednjih nekoliko meseci društveni mediji su igrali važnu ulogu, kako u podiznju svesti o brendu, tako i u radu kompanije. Tri četvrtine ispitanika koristilo je društvene medije uglavnom za podiznje svesti o brendu i izgradnju branda (84%), više od polovine za zadržavanje postojećih (54%) i pridobijanje novih kupaca (51%).

Pored toga, studija naglašava da je doprinos društvenih medija uspešnosti kompanije skočio tokom pandemije, s povećanjem za 23,5% u odnosu na februar 2020. Drugi zaključak ukazuje na to da oglašivači malo koriste influensere, jer je samo 8% njihovog budžeta namenjeno influenser marketingu na društvenim medijima, kao što su LinkedIn, blogovi, Instagram, Facebook i drugi. Ispitanici predviđaju da će u naredne tri godine povećati svoj budžet namenjen influenser marketingu na 13% ukupnog marketinškog budžeta, a najveći rast se očekuje u industrijama kao što su bankarstvo i profesionalne usluge.

Više nego ikada ranije, prava je prilika da se odgovori na zahteve kupaca. Tu su glavna tri izazova: da se podaci o interesovanjima kupaca upotrebe na pravi način, da se angažuje prema njima i da se stvori organizacija koja daje rezultate. Bez podataka koji su povezani sa izvorima unutar i izvan organizacije i ne postoji disciplina za kvalitet podataka, uvid u kupce jednostavno se ne može ostvariti. U isto vreme, pažljivo usklađivanje tehnologije i podataka sa ljudskim vrednostima i identitetom je neophodno za privlačenje kupaca. Međutim, ako mentalitet orijentisan prema kupcima nije postavljen u DNK organizacije, nijedna količina podataka i tehnologije ne može vam pomoći,“ rekla je Ruxandra Bandila, direktorica marketinga i poslovnog razvoja, Deloitte Rumunija.

Uprkos povećanju potrošnje na mobile marketing za 70%, tokom pandemije, oglašivači zapažaju vrlo malo povećanje doprinosa u performansama kompanije, jer 28% ispitanika veruje da mobilne aktivnosti uopšte ne pomažu u poboljšanju performansi. Studija takođe naglašava da, prilikom ulaganja u mobile marketing, oglašivači pokazuju jasan prioritet optimizacije mobilnih veb lokacija (70%) nad kreiranjem i održavanjem aplikacija (30%).

Uloga marketing odeljenja unutar kompanija promenila se tokom pandemije COVID-19, jer gotovo dve trećine ispitanika (62%) izjavljuje da je marketing dobio na značaju. Pored prepoznate ključne uloge marketinga, nalazi studije odražavaju važnost prioriteta koje je organizacija postavila pred odeljenjem marketinga, kao što su zadržavanje kupaca i održavanje svesti o brendu, jer su tokom pandemije povećani marketinški budžeti na 12,6% od ukupnog budžeta firme, u poređenju sa periodom pre pandemije (11,3%).

Ovo je veoma važno s obzirom na činjenicu da oglašivači rade više sa manje ljudi, jer je 9% marketinških poslova izgubljeno tokom pandemije. Radna snaga unutar marketing funkcije mogla bi da izazove zabrinutost u bliskoj budućnosti, jer četvrtina ispitanika (24%) predviđa da se ti poslovi nikada neće vratiti.

Istraživanje Deloitte-a sprovodi se dva puta godišnje, putem internet ankete, koja pokriva kompanije iz industrije kao što su tehnologija, bankarstvo, maloprodaja, zdravstvena zaštita, profesionalne usluge, komunikacije, roba široke potrošnje, proizvodnja, službe za usluge potrošača, transport, rudarstvo i građevinarstvo, energija i obrazovanje.

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Business Review

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 20. do 26. marta 2023

Advertiser Serbia30. марта 2023.

Poslovi sa srednjom školom za platu veću od 1.000 evra

Advertiser Serbia28. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. marta 2023

Advertiser Serbia21. марта 2023.

Nastavak velikog istraživanja IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja poraslo za izvrsnih 21 %!

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. februara 2023

Advertiser Serbia23. фебруара 2023.

Priznanje za izvrsnost u inovacijama – Samsung na čelu globalnog tržišta TV uređaja 17. godinu zaredom

Advertiser Serbia22. фебруара 2023.

Indija i Jugoistočna Azija kao prvi izbor u modernom lancu snabdevanja

Advertiser Serbia21. фебруара 2023.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u januaru 2023

Advertiser Serbia13. фебруара 2023.

Svetski Dan pice u Srbiji – Glovo istražuje koliko volimo picu

Advertiser Serbia10. фебруара 2023.

Četvrtina populacije planete u decembru dnevno koristila Facebook

Advertiser Serbia2. фебруара 2023.

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u 2022

Advertiser Serbia1. фебруара 2023.

Svet slavi sa Novakom: ,,Ne dozvolite da vam bilo ko oduzme snove“

Advertiser Serbia30. јануара 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 16. do 22. januara 2023

Advertiser Serbia24. јануара 2023.

Glovo i njegovi korisnici u 2022. godini – Šta se, kada i kako naručivalo u godini iza nas?

Advertiser Serbia19. јануара 2023.

Prethodna godina u znaku deficita i uvoza radne snage

Advertiser Serbia17. јануара 2023.