Mediji

Da li će rijaliti program zaista moći da se emituje samo posle 11 uveče?

Mediji

Ove nedelje REM treba da usvoji nacrt pravilnika koji bi napokon trebao da televizijsko dno u obliku rijalitija protera iza 11 uveče

 

Vlasnik Pinka već najavljuje da će naći način da svoje programe emituje i tokom dana, dok iz REM-a poručuju da to neće moći da radi ni na kablovskim kanalima. Ali kako misle da će ga kazniti?

Pretnje smrću, nasilje, tuče, seks… u rijaliti programima koji se tokom celog dana mogu gledati na televizijama sa nacionalnom frekvencijom mogli bi uskoro da se presele u sitne sate kako bi bili nedostupni maloletnicima.

To bi trebalo da predvidi novi pravilnik, na kojem stručna služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) trenutno radi. Savet REM-a će, kako saznaje „Cenzolovka“, o njemu odlučivati 21. oktobra.

Pred članovima Saveta REM-a naći će se nacrt tog pravilnika. Ukoliko bude usvojen, najpre će otići Ministarstvu kulture i informisanja na ocenu zakonitosti. Sledi proces javne rasprave, koji traje 15 dana, i nakon toga Savet donosi konačnu odluku. Do tada, milioni gledalaca mogu da uživaju u mislima i delima probrane intelektualne i moralne elite Srbije – dan i noć.

Nedavne pretnje smrću, tuče i razne skarednosti dovele su do toga da i većina članova Saveta REM-a primeti da tu nešto nije u redu, pošto je pre samo nekoliko meseci, u maju, predlog da se ograniči vreme emitovanja rijalitija Savet REM-a odbio većinom glasova.

Sad izgleda da ipak veći deo ovog tela uviđa da ovi programi štete razvoju maloletnika i kritično narušavaju kulturne standarde i kvalitet života.

Na koji će način REM obezbediti primenu ovakve odluke Saveta, kada se ni postojeći pravilnici o zaštiti maloletnika i ljudskih prava ne poštuju dovoljno? Član Saveta Slobodan Cvejić kaže da pravilnik samo detaljno razrađuje članove zakona i da ne može da izađe iz njegovih okvira. Što znači da neće sadržati nove sankcije.

Problem sa pogubnim uticajem rijalitija na građansku i političku kulturu je toliki da ne treba čekati izmene zakona, nego treba koristiti raspoloživa sredstva da se uticaj ovih programa ograniči„, navodi Cvejić.

Što opet znači da može biti primenjen kako kome odgovara.

Ovaj se dokument donosi sa zakašnjenjem, smatra Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije. Ona se nada da će REM početi da ispunjava svoje obaveze, ali se, imajući u vidu reakcije televizija koje emituju rijalitije, boji da će i novi pravilnik ostati mrtvo slovo na papiru.

Tek kada pravilnik stupi na snagu, moći ćemo da procenimo da li se ponovo radi o simulaciji mehanizma zaštite prava, smatra Škero i dodaje:

Ne mogu se prava štititi samo donošenjem zakona i pravilnika. Mnogo je bitnije obezbediti njihovu obaveznu primenu. Mnogi bi se problemi do sada rešili da su dosledno primenjivani normativni akti i da je za to postojala stvarna volja REM-a„.

Kremenjak: Čemu pravilnik, zakon je jasan
Ako REM ceni da treba da piše pravilnike, neka ih piše. Ali to ne sme da bude izgovor za selektivan pristup ponižavajućem postupanju, nasilju i narušavanju dostojanstva ličnosti, u kom god žanru ili vrsti programa da se pojavi„, smatra Kremenjak.

Postavlja se i pitanje da li će se pravilnik odnositi samo na televizije sa nacionalnom frekvencijom ili na sve komercijalne emitere, imajući u vidu izjavu Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, listu Danas, da će, ukoliko se pravilnik usvoji, rijalitije preseliti na kablovske kanale i tako nastaviti da ih emituje tokom popodneva.

Željko Mitrović, vlasnik Pinka, kaže da će, ukoliko se pravilnik usvoji, rijalitije preseliti na kablovske kanale i tako nastaviti da ih emituje i tokom popodneva. Judita Popović iz Saveta REM-a pak kaže da će se pravilnik odnositi i na kablovske operatere.

Olivera Zekić, zasad bivša članica Saveta REM-a, prošle je godine izjavila da je jedini način da se regulišu rijaliti programi u Srbiji taj da se REM-u omogući direktna naplata kazni i da se, u saradnji sa OEBS-om, priprema takvo zakonsko rešenje.

Slobodan Cvejić kaže da je to jedan od načina da se emitovanje rijaliti programa uredi i da je ta tema bila predmet draft izveštaja OEBS-a o pravnoj analizi položaja REM-a. Nova Medijska strategija predviđa izmenu ZEM-a, što će biti prilika da se uvede ovaj pravni instrument.

Pravilnici o zaštiti maloletnika i ljudskih prava važe za sve emitere, u bilo koje vreme emitovanja, što znači da opomene, upozorenja, privremena zabrana emitovanja, pa i oduzimanje dozvole emiteru važe uvek i za sve, pod uslovima preciziranim pravilnicima ili u ZEM-u.

Ne mogu se prava štititi samo donošenjem zakona i pravilnika. Mnogo je bitnije obezbediti njihovu obaveznu primenu. Mnogi bi se problemi do sada rešili da su dosledno primenjivani normativni akti i da je za to postojala stvarna volja REM-a„, navela je Vida Petrović Škero.

Ipak, prethodnih godina REM nije često koristio zakonske mogućnosti da kažnjava emitere. Pored navedenih sankcija, REM može da pokrene postupak pred prekršajnim sudom, a sudija da odredi neku od kazni predviđenih ZEM-om.

U poslednje dve godine zbog kršenja zakona u rijalitijima, sam REM je izrekao dve mere – upozorenje i opomenu Televiziji Hepi zbog emitovanja scena sličnih pornografiji, odnosno zbog scena nasilja u rijaliti programu Parovi.

Na pitanje Cezolovke koliko je puta i na koje načine Savet REM-a reagovao zbog kršenja zakona i pravilnika u rijalitijima od 2015. do danas, iz tog regulatornog tela nisu odgovorili.

Za to vreme, prema saznanjima Cenzolovke, samo jednom je Savet REM-a zabranio emitovanje rijalitija Parovi na TV Hepi na 24 sata, i to 2015. godine, zbog, kako je navedeno, emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Ove godine je REM još jednom reagovao povodom pretnje smrću u Zadruzi.

Vida Petrović Škero smatra da REM do sada nije pokazao da se radi o nezavisnom telu, niti da koristi sva ovlašćenja koja bi mu dala obeležje stvarnog regulatora.

„I kada ih je koristio, uvek je izricao najblaže propisane mere, koje nisu dovoljne da obezbede promenu načina rada elektronskih medija da bi se obezbedila zaštita prava svih kategorija gledalaca“, kaže sagovornica Cenzolovke. Da je Savet REM-a počeo da radi svoj posao, pre svega zahvaljujući novim članovima Juditi Popović i Slobodanu Cvejiću, pokazuje i reakcija tog regulatornog tela nakon nedavne pretnje smrću u rijaliti programu Zadruga, zbog čega je REM doneo odluku o pokretanju krivične prijave protiv jednog od učesnika Zadruge, dok će protiv Televizije Pink, gde je emitovan taj program, biti pokrenut postupak za izricanje mera.

 

Izvor: www.cenzolovka.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Mediji

Netflix otkrio da je „The Queen’s Gambit“ njihova najgledanija kratka serija do sada

Advertiser Serbia26. novembra 2020.

Emisija skinuta sa programa nakon skandala sa uputstvom ženama kako da obave „seksi“ kupovinu

Advertiser Serbia26. novembra 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 16. do 22. novembra 2020. godine

Advertiser Serbia25. novembra 2020.

Grčki Forthnet zvanično postaje deo United Grupe

Advertiser Serbia24. novembra 2020.

Televizijske kuće u Hrvatskoj u 2019 u plusu za oko 22 miliona evra

Advertiser Serbia23. novembra 2020.

Svetski dan televizije

Advertiser Serbia22. novembra 2020.

BuzzFeed kupuje HuffPost

Advertiser Serbia20. novembra 2020.

UNS: U Srbiji zvanično postoji 2.508 medija

Advertiser Serbia20. novembra 2020.

Izložba „Alan Ford trči počasni krug”

Advertiser Serbia17. novembra 2020.

Telekom Slovenije prikuplja ponude za prodaju TS Media

Advertiser Serbia17. novembra 2020.

Raspisan konkurs za generalnog direktora RTS-a

Advertiser Serbia13. novembra 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 2. do 8. novembra 2020. godine

Advertiser Serbia12. novembra 2020.

Netflix od danas dostupan na hrvatskom jeziku

Advertiser Serbia12. novembra 2020.

Nije izabran generalni direktor RTS-a, raspisan novi konkurs

Advertiser Serbia10. novembra 2020.

Netflix testira klasičan televizijski kanal

Advertiser Serbia9. novembra 2020.