Analize

Da li algoritmi društvenih mreža preferiraju neprihvatljive sadržaje?

Analize

Ekskluzivno istraživanje otkrilo je da Instagram daje prioritet fotografijama oskudno obučenih muškaraca i žena i da zahvaljujući nedostatku zakonskih propisa određuje ponašanje stvaralaca sadržaja kao i pogled na svet 140 miliona Evropljana, odnosno korisnika te društvene mreže u Evropi, navodi se u analizi AlgorithmWatcha

 

Istraživanje je sprovedeno zahvaljujući saradnji korisnika pregledača Firefox na poziv za donaciju podataka koji je AlgorithmWatch objavio 3. marta ove godine.

Instagram, druga najveća evropska društvena mreža, nakon Facebook-a, je marketinški kanal na koji se oslanja mnoštvo kompanija. Na brojnim analiziranim primerima pokazalo se kako platforma preferira fotografije s manje odeće, odnosno fotografije, na primer, u donjem rublju ili kupaćem kostimu. Takve fotografije prema algoritmima Instagrama idu na vrh feed-a, tako da oni koji žele da prikažu svoje proizvode pratiocima moraju da se povinuju pravilima Instagrama ako žele da dođu do više pratilaca, odnosno svoje publike i klijenata.

Da bi razumeli kojim je slikama prioritet dao Instagram, Evropska mreža za novinarstvo i AlgorithmWatch je zamolila 26 volontera da instaliraju dodatak za pregledač Firefox i prate odabir sadržaja kreativnih stvaralaca. Odabrana su 37 profesionalaca iz 12 evropskih zemalja (od kojih 14 muškaraca) koji koriste Instagram za oglašavanje brendova ili za sticanje novih klijenata za svoje poslovanje, većinom u sektoru hrane, putovanja, fitnesa, mode ili lepote.

Dodatak automatski otvara početnu stranicu Instagrama u pravilnim intervalima i beleži koji se postovi pojavljuju na vrhu ekrana, pružajući na taj način uvid u ono što Instagram smatra najrelevantnijim za svakog volontera.

Između februara i maja analizirano je 1.737 postova koje su objavili praćeni autori sadržaja, a koji sadrže 2.400 fotografija. 362 ili 21% od tih postova računarski program je prepoznao kao da sadrže slike u bikinijima ili donjem rublju ili muškarce golih prsa. Međutim, u vestima volontera postovi sa takvim slikama činili su 30% svih postova prikazanih s istih naloga (neki su postovi prikazani više puta).

Postovi koji su sadržali slike žena u donjem rublju ili bikiniju imali su 54% veću verovatnoću da će se pojaviti u novinskim feed-ovima volontera. Postovi koji sadrže slike muškaraca s golim grudima imali su verovatnoću prikazivanja od 28%. Suprotno tome, postovi koji prikazuju slike hrane ili krajolika imali su oko 60% manje verovatnoću da će se prikazivati ​​u newsfeed-u.

Sklonost Instagrama prema golotinji možda se ne odnosi na sve korisnike Instagrama, navode oprezno iz AlgorithmWatcha dodajući kako je to bilo očito kod većine volontera u istraživanju. Verovatno je da algoritam Instagrama favorizuje golotinju uopšteno ali u to se ne može imati uvid bez uvida u njegove algoritme. Na pitanje iz AlgorithmWatcha o nalazima istraživanja iz Facebooka su utvrdili kako je „istraživanje manjkavo iz više razloga i da pokazuje nerazumevanje kako Instagram funkcioniše. Postupke u feed-u rangiramo na osnovu sadržaja i naloga za koji ste pokazali interesovanje, a ne prema proizvoljnim faktorima poput prisutnosti kupaćih kostima.”

Bez uvida u algoritme Instagrama i drugih društvenih mreža ostaje opravdana sumnja u neprimereno preferiranje sadržaja koji su na razne načine u suprotnosti s evropskim društvenim vrednostima.

 

Priredio: Gorden Knezović
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Sedmični pregled gledanosti televizije od 19. do 25. oktobra 2020. godine

Advertiser Serbia29. oktobra 2020.

Tehnološki divovi lišavaju siromašne zemlje 3 milijarde dolara poreskih prihoda

Advertiser Serbia27. oktobra 2020.

Bajden na reklame potrošio najviše u istoriji izbora

Advertiser Serbia27. oktobra 2020.

Interbrand: Tehnološke kompanije na vrhu svetske lestvice najvrednijih brendova

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Microsoft je brend koji hakeri najviše imitiraju kako bi namamili korisnike

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

Lažne vesti na Facebok-u u dramatičnom porastu

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.

Kina ima čak 940 miliona korisnika interneta

Advertiser Serbia2. oktobra 2020.

Osnivač Lidla najbogatiji Nemac

Advertiser Serbia21. septembra 2020.

Srbija na 65. mestu po brzini interneta u svetu

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Putem mobilnog telefona pričamo 7,4 minuta i trošimo 199 MB dnevno

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

Apple vredi više nego sve kompanije u indeksu FTSE 100 zajedno

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

iPhone 11 je najprodavaniji mobilni telefon u prvoj polovini 2020

Advertiser Serbia3. septembra 2020.

Prihod aplikacije Zoom skočio za 355 posto

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

Objava o smrti glumca Čedvika Bosmana postala tvit sa najviše lajkova u istoriji Twitter-a

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Transparentnost Srbija: SNS potrošila 686 miliona dinara u izbornoj kampanji, preostalih 20 izbornih lista oko 400 miliona

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.