Analize

Da li algoritmi društvenih mreža preferiraju neprihvatljive sadržaje?

Analize

Ekskluzivno istraživanje otkrilo je da Instagram daje prioritet fotografijama oskudno obučenih muškaraca i žena i da zahvaljujući nedostatku zakonskih propisa određuje ponašanje stvaralaca sadržaja kao i pogled na svet 140 miliona Evropljana, odnosno korisnika te društvene mreže u Evropi, navodi se u analizi AlgorithmWatcha

 

Istraživanje je sprovedeno zahvaljujući saradnji korisnika pregledača Firefox na poziv za donaciju podataka koji je AlgorithmWatch objavio 3. marta ove godine.

Instagram, druga najveća evropska društvena mreža, nakon Facebook-a, je marketinški kanal na koji se oslanja mnoštvo kompanija. Na brojnim analiziranim primerima pokazalo se kako platforma preferira fotografije s manje odeće, odnosno fotografije, na primer, u donjem rublju ili kupaćem kostimu. Takve fotografije prema algoritmima Instagrama idu na vrh feed-a, tako da oni koji žele da prikažu svoje proizvode pratiocima moraju da se povinuju pravilima Instagrama ako žele da dođu do više pratilaca, odnosno svoje publike i klijenata.

Da bi razumeli kojim je slikama prioritet dao Instagram, Evropska mreža za novinarstvo i AlgorithmWatch je zamolila 26 volontera da instaliraju dodatak za pregledač Firefox i prate odabir sadržaja kreativnih stvaralaca. Odabrana su 37 profesionalaca iz 12 evropskih zemalja (od kojih 14 muškaraca) koji koriste Instagram za oglašavanje brendova ili za sticanje novih klijenata za svoje poslovanje, većinom u sektoru hrane, putovanja, fitnesa, mode ili lepote.

Dodatak automatski otvara početnu stranicu Instagrama u pravilnim intervalima i beleži koji se postovi pojavljuju na vrhu ekrana, pružajući na taj način uvid u ono što Instagram smatra najrelevantnijim za svakog volontera.

Između februara i maja analizirano je 1.737 postova koje su objavili praćeni autori sadržaja, a koji sadrže 2.400 fotografija. 362 ili 21% od tih postova računarski program je prepoznao kao da sadrže slike u bikinijima ili donjem rublju ili muškarce golih prsa. Međutim, u vestima volontera postovi sa takvim slikama činili su 30% svih postova prikazanih s istih naloga (neki su postovi prikazani više puta).

Postovi koji su sadržali slike žena u donjem rublju ili bikiniju imali su 54% veću verovatnoću da će se pojaviti u novinskim feed-ovima volontera. Postovi koji sadrže slike muškaraca s golim grudima imali su verovatnoću prikazivanja od 28%. Suprotno tome, postovi koji prikazuju slike hrane ili krajolika imali su oko 60% manje verovatnoću da će se prikazivati ​​u newsfeed-u.

Sklonost Instagrama prema golotinji možda se ne odnosi na sve korisnike Instagrama, navode oprezno iz AlgorithmWatcha dodajući kako je to bilo očito kod većine volontera u istraživanju. Verovatno je da algoritam Instagrama favorizuje golotinju uopšteno ali u to se ne može imati uvid bez uvida u njegove algoritme. Na pitanje iz AlgorithmWatcha o nalazima istraživanja iz Facebooka su utvrdili kako je „istraživanje manjkavo iz više razloga i da pokazuje nerazumevanje kako Instagram funkcioniše. Postupke u feed-u rangiramo na osnovu sadržaja i naloga za koji ste pokazali interesovanje, a ne prema proizvoljnim faktorima poput prisutnosti kupaćih kostima.”

Bez uvida u algoritme Instagrama i drugih društvenih mreža ostaje opravdana sumnja u neprimereno preferiranje sadržaja koji su na razne načine u suprotnosti s evropskim društvenim vrednostima.

 

Priredio: Gorden Knezović
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Analize

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Apple najvrednija kompanija na svetu, prestigao naftnog giganta

Advertiser Serbia2. avgusta 2020.

Ukupni prihodi medija od oglašavanja u 2019 su bili 210 miliona evra

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Forbes: Tehnološka petorka iz SAD na vrhu liste najvrednijih brendova

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Eurostat: Najveći pad realne potrošnje u EU i evrozoni od 1999

Advertiser Serbia29. jula 2020.

Ogroman pad u romingu, rekordan rast u domaćem saobraćaju

Advertiser Serbia28. jula 2020.

Ljajić: Rast maloprodaje u Srbiji u maju 4,7 odsto, naročito u supermarketima

Advertiser Serbia23. jula 2020.

Jeff Bezos u jednom danu bogatiji za 13 milijardi dolara

Advertiser Serbia22. jula 2020.

Neto dobit Netflix-a gotovo utrostručena

Advertiser Serbia20. jula 2020.

OECD i FAO: Cene hrane mogle bi da dožive tržišni šok

Advertiser Serbia19. jula 2020.

10 najgledanijih reklama na YouTube-u u drugom kvartalu 2020

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Ilon Mask u jednom danu bogatiji za šest milijardi dolara

Advertiser Serbia11. jula 2020.

BrandZ Top 100: Najvredniji svetski brendovi pripadaju tehnološkim kompanijama

Advertiser Serbia9. jula 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 29. juna do 5. jula 2020. godine

Advertiser Serbia8. jula 2020.

Dvejn Džonson najplaćenija zvezda na Instagramu

Advertiser Serbia6. jula 2020.