Brendovi

CEPER: Javni prevoz i bicikli su najpopularnije alternative automobilima u srednjoj Evropi

Brendovi

Više od 50% ispitanika iz svih srednjoevropskih zemalja koristilo je automobil u protekloj nedelji, dok je javnim prevozom putovalo između 24% do 52% ispitanika u 10 ispitanih zemalja. Bicikle je koristilo do 25% ispitanika.

 

Saobraćajne navike pojedinaca vrlo su važne u životu u gradu, kao i iz perspektive održivosti. Kako bi se mapirale navike vezane za mobilnost, sprovedeno je istraživanje na 1 000 ispitanika iz 10 srednjoevropskih zemalja o načinima prevoza koje su ispitanici koristili netom pre sprovedenog istraživanja. Ispitanici su odgovarali i na pitanje poseduje li njihovo domaćinstvo barem jedan automobil. U nastavku CEPER daje uvid u rezultate istraživanja koje je sprovedeno tokom aprila i juna 2023. godine.

U svim ispitanim zemljama u protekloj nedelji je više od 50% ispitanika koristilo automobil. Dve zemlje imale su nedeljne stope korišćenja automobila iznad 80% (Hrvatska i Slovenija), tri između 70-80% (Austrija, Češka i Poljska), dok je u preostalih pet zemalja između 50 i 70% ispitanika izavilo da su koristili automobil u protekloj nedelji. Najmanji postotak ispitanika koji su koristili automobil (53%) je u Srbiji, a najveći u Sloveniji (91%). Dok su neki od ovih ispitanika u prethodnoj nedelji koristili različite oblike prevoza, u svakoj anketiranoj zemlji je više od 30% ispitanika koristilo isključivo automobile za putovanje. U Hrvatskoj i Sloveniji 55 i 56% ispitanika koristilo je samo automobil. U Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj između 40 do 50% ispitanika koristilo je isključivo automobil za putovanje, dok je u preostalih pet zemalja između 30 i 40% ispitanika koristilo isključivo automobil.
Dok je u svakoj ispitanoj zemlji barem polovina ispitanika u protekloj nedelji koristila automobile, najviše oko polovine ispitanika je u istom periodu koristilo javni prevoz (uključujući gradski prevoz, međugradske autobuse i vozove). Između 40 i 55% ispitanika iz četiri zemlje (Austrije, Češke, Mađarske i Srbije) koristilo je javni prevoz u protekloj nedelji, dok isto važi za samo između 30 i 40% ispitanika iz Bugarske, Poljske, Rumunije i Slovačke. U Hrvatskoj i Sloveniji je samo između 20 i 30% ispitanika koristilo javni prevoz u protekloj nedelji. U Češkoj je 52% ispitanika (najviša stopa), dok je u Hrvatskoj samo 24% ispitanika (najniža stopa) koristilo javni prevoz u protekloj nedelji. U svakoj zemlji je manje od 25% ispitanika koristilo isključivo javni prevoz za putovanje u navedenom periodu. U Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Srbiji je ne manje od 20%, ali ne više od 25% ljudi, koristilo isključivo javni prijevoz. U Austriji, Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj između 10 i 15% ispitanika je putovalo isključivo javnim prevozom. I u Hrvatskoj, i u Sloveniji manje od 10% ispitanika je reklo da u protekloj nedelji nije koristilo nijedan drugi način prevoza osim javnog prevoza.

Nakon automobila i javnog prevoza, istraživanje koje je sprovedeno tokom proleća (rano leto u Mađarskoj), kada vreme već dopušta fizičku aktivnost na otvorenom, pokazalo je da su bicikli preferirano vozilo. U Mađarskoj 25%, a u Poljskoj i Sloveniji 23% ispitanika izjavilo je kako su prethodne nedelje vozili bicikl. Izuzev Mađarske, gde je u protekloj nedelji 8% ispitanika koristilo isključivo bicikl za putovanje, ispitanici niti iz jedne od ostalih ispitanih zemalja nisu koristili bicikl za putovanje na posao u odnosu većem od 4%.

Dominacija automobila kao najpoželjnijeg načina prevoza može se delomično objasniti činjenicom da većina domaćinstava u svih 10 ispitanih zemalja poseduje barem jedan automobil. Rumunija je imala najnižu stopu posedovanja automobila među ispitanim zemljama s 57% domaćinstava koja poseduju barem jedan automobil. Sloveniju karakteriše najveći udeo posedovanja automobila, u toj južnoslavenskoj državi 95% domćinstava imalo je barem jedan automobil.

Metodologija
Istraživanje javnog mnijenja sprovedeno je u deset zemalja srednjoevropske regije: Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj. Podaci su prikupljeni u aprilu 2023. u devet proučavanih zemalja i u junu 2023. u Mađarskoj. Istraživanje je sprovedeno telefonom (lično u Srbiji) s 1000 ispitanika po zemlji. Uzorak po zemlji reprezentativan je prema polu, starosti i tipu naselja.

O CEPER-u
CEPER je robna marka CEPER Group GmbH. Akronim CEPER je skraćenica Srednjoevropske perspektive. Oblast ekspertize CEPER-a su srednjoevropski poslovi, kompanija svojim klijentima nudi praćenje medija, istraživanje tržišta i ankete iz regije.

Poseduje li vaše domaćinstvo barem jedan automobil (u postotcima)?

Koji ste način prevoza koristili prošle sedmice (u postotcima)?

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

IT kompanija Seavus menja naziv u Kinšift

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Novi dragulj planinskog turizma „Crowne Plaza Kolašin” u Crnoj Gori

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Glovo obeležava Black Friday uz popust i do 65% kod svojih 14 partnerskih prodavnica

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Ekonomičan i udoban „beg“ iz grada

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Nespresso i Fusalp vas vode u čarobni svet praznika

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Samsung Electronics jedan od pet najboljih globalnih brendova četvrtu godinu zaredom

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Zabranjena Toyota reklama zbog „promovisanja ponašanja koje je štetno po okolinu“

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Radnicima prilikom odabira posla najvažnija visina plate

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Poznati finalisti za prestižnu „SAM Godišnju nagradu 2023“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.