Brendovi

CEFTA usaglasila dve nove važne odluke

Brendovi

Stručnjaci CEFTA strana dogovorili su novi set pravila koja će promovisati profesionalnu mobilnost i olakšati trgovinu: Odluku o uspostavljanju Opšteg sistema za priznavanje profesionalnih kvalifikacija i Odluku o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine.

 

Podsticanje profesionalne mobilnosti

Prepoznajući izazove sa kojima se susreću stručnjaci poput građevinskih inženjera, računovođa i nastavnika koji nailaze na višestruke zahteve za kvalifikacijama, dugotrajne procedure i prekomerne troškove prilikom širenja svojih poslovanja na različita CEFTA tržišta, CEFTA je dogovorila zajednički okvir za priznavanje u skladu s EU normama. Osobe koje su stekle svoje kvalifikacije na CEFTA tržištima i dobile dozvolu za obavljanje svoje profesije, ali žele da pružaju svoje usluge na drugim CEFTA tržištima, imaće koristi od ovih pravila. Takođe, stručnjaci koji su stekli svoje diplome na drugim mestima, ali su priznati na jednom CEFTA tržištu i imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva, takođe će moći podneti zahtev za priznavanje prema ovim pravilima, kao i stručnjaci sa tržišta koja ne regulišu tu profesiju, a imaju najmanje jednu godinu iskustva.
S obzirom na različite zahteve za kvalifikacije u okviru CEFTA i nedostatak standarda usaglašenih sa EU, vlasti nadležne za priznavanje još uvek će upoređivati zvanične zahteve sa priloženim kvalifikacijama, ali samo u slučaju značajnih razlika mogu nametnuti kompenzacijske mere poput perioda prilagođavanja do tri godine ili provere sposobnosti. Osobama čiji se profesionalni profil ne podudara sa regulisanim profilima može biti odobren delimičan pristup profesiji.
Primena ovih zajedničkih pravila započeće sa inženjerima i postepeno će obuhvatiti druge struke. Ova odluka je dopunska Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte u okviru CEFTA. Ova dva sporazuma zajedno prenose dva EU sistema priznavanja regulisana Direktivom o stručnim kvalifikacijama EU 2005/36/EC.

Promovisanje inovacija i pametnog rasta

Druga odluka usaglašena na ekspertskom nivou, Odluka o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine, pruža sveobuhvatan plan delovanja namenjen savladavanju prepreka i izazova s kojima se suočavaju kompanije koje posluju na tržištima CEFTA, kao što su skupi i dugotrajni postupci registracije prava intelektualne svojine, različiti tretmani u regionu, nedovoljna pravna zaštita itd. Usklađivanjem procesa, smanjenjem troškova, jačanjem regionalnog okvira za prava intelektualne svojine i unapređenjem saradnje, Odluka će promovisati inovacije proizvoda i usluga, osigurati jednaku obradu za poslovne subjekte u celom regionu i ojačati zaštitu potrošača od falsifikovanih i piratskih proizvoda, osiguravajući njihovo zdravlje i sigurnost.
Prava intelektualne svojine ključna su za zaštitu inovacija i konkurentnost zasnovanu na pametnim i novim rešenjima za poslovanje i potrošače. Omogućavanjem jače saradnje u ovom području, CEFTA doprinosi izgradnji prijateljskog okruženja za rast lokalnih inovativnih lidera.

Regionalno tržište za regionalni rast

Naš apsolutni prioritet je implementacija Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište, ali ovo nije neka obaveza koju samo treba obaviti, ovo su veoma konkretne mogućnosti za građane i poslovne subjekte. Ako se iskoriste, one će stvoriti koristi koje će se osetiti u domaćinstvima, preduzećima, komunikaciji među ljudima, ali i u našim statistikama izvoza i procenama stranih investicija„, izjavila je Danijela Gačević, v.d. direktorka CEFTA Sekretarijata.

Naglasila je da ove odluke treba da usvoji Zajednički odbor CEFTA, nakon čega sledi neophodna procedura u svakoj članici kako bi se pravilno sprovele.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

18 godina kampanje „Kad pijem ne vozim“

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Realizovana najveća investicija u regionu jugoistočne Evrope u industriji prodaje ulaznica

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Razigrani Grm od recikliranog stakla u Botaničkoj bašti PMF-a u Zagrebu ističe cirkularnu ekonomiju tokom 12. dana društvene odgovornosti „Responsib’All Day“ Grupe Pernod Ricard

Advertiser Serbia21. јун 2024.

USAID i Impact Hub podržavaju ekonomsko osnaživanje žena i njihovu veću ulogu u privredi

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Knox Journals: Kako vas Galaxy neprimetno čuva u svakom trenutku

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Nova Pepco letnja kolekcija: Moderna odeća za celu porodicu po izuzetno pristupačnim cenama je već stigla u prodavnice u Srbiji

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.