Konferencije

CEFTA nastavlja da širi CEFTA-TCT Zelene koridore sa Evropskom unijom

Konferencije

BRISEL – Tradicionalni događaj CEFTA Week će ove godine biti održan u Briselu, a glavna konferencija pod nazivom „CEFTA: Korak napred ka jedinstvenom EU tržištu“ biće organizovana u petak, 9. decembra.

 

Na marginama konferencije će uprave carina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisati memorandume o razumevanju, čime će dodatno proširiti CEFTA-TCT Zelene koridore sa Evropskom unijom.

Širenje ove inicijative ka članicama EU je započeto u julu ove godine uspostavljanjem elektronske razmene podataka između Severne Makedonije i Grčke, a nastavljeno je u septembru otvaranjem Plavih traka između Albanije, Crne Gore i Italije. Inicijativa omogućava kraće carinske procedure i druge formalnosti na graničnim prelazima i podstiče izvoz CEFTA zemalja, s obzirom da SEED+ sistem povezuje uprave carina članica CEFTA i Evropske unije.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić je podsetio na ključne prednosti SEED rešenja – fleksibilnost i prilagodljivost potrebama uprava carina koje ga koriste da bi smanjile formalnosti pri transportu robe.

Pored skraćenja vremena čekanja na graničnim prelazima, efikasnog podsticanja transporta i trgovine i manjeg čekanja, kompanije sada mogu da steknu nove mogućnosti da bolje iskoriste integrisane lance nabavke sa EU tržištem. Sve ovo predstavlja odlične i trajne prednosti za narode zapadnog Balkana i protok trgovine iz regiona CEFTA ka EU“, rekao je Đikić.

Zeleni koridori, kao važno sredstvo u podršci nesmetanoj i efikasnoj integraciji trgovine i transporta članica CEFTA sa susednim zemljama EU, dokazali su da imaju značajan potencijal za saradnju između uprava carina. U tom smislu, Memorandumi o razumevanju će nam obezbediti neophodan instrument za dalje podsticanje zakonite trgovine, uz garantovanje njene bezbednosti i sigurnosti i smanjenje nezakonite trgovine. Isto tako će produbiti našu carinsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, u skladu sa carinskim zakonodavstvom EU“, izjavio je Mario Demirović, direktor Uprave carina Hrvatske.

Zadovoljstvo mi je što potpisujem Memorandum o razumevanju o razmeni elektronskih podataka između Uprave prihoda i carina Crne Gore i Uprave carina Republike Hrvatske u okviru inicijative za proširenje Zelenih koridora između Crne Gore i Hrvatske. Cilj potpisivanja ovog memoranduma je jačanje partnerske mreže, smanjenje carinskih prevara, ubrzanje carinskih procedura na samoj granici, kao i pojednostavljivanje i podsticanje drumskog saobraćaja između naše dve zemlje. Potpisivanjem ovog memoranduma, kao i prethodno potpisanim memorandumom sa Agencijom za akcize, carine i monopole Italije 9. septembra, 2022, Uprava prihoda i carina Crne Gore je dala pun doprinos saradnji između carinskih službi čiji je glavni zadatak i misija da obezbede neophodnu ravnotežu između zaštite društva s jedne strane i podsticanja trgovine sa druge. Nadamo se da će posle završetka prve faze jednostranog slanja podataka iz Crne Gore u Italiju i Hrvatsku uslediti razmena podataka i u suprotnom smeru, kao da će nam EU na čelu sa Generalnom upravom za poreze i carinsku uniju (DG TAXUD) pomoći u definisanju odgovarajućeg zakonskog okvira koji će to podržati. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim SEED+ programu i CEFTA sekretarijatu na podršci u ovom procesu od samog početka“, rekao je Vladimir Bulajić, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore.

Bosna i Hercegovina kao zemlja koja očekuje da uskoro postane zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji odlučna je u nameri da u okviru carinske službe preduzme sve mere za olakšavanje putnog saobraćaja na Zelenim koridorima i ubrzanju carinskih postupaka. Ovo će s jedne strane ubrzati promet roba i biti značajna pomoć svim obveznicima koji posluju u skladu sa zakonskim propisima. S druge strane, uz adekvatnu analizu rizika carinska služba Bosne i Hercegovine nastavlja sve aktivnosti vezane za borbu protiv carinskih prevara“, izjavila je Zagorka Gojković, šefica Odseka za zaštitu intelektualne svojine, zabrane i ograničenja u Sektoru carina Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

TCT sekretarijat toplo pozdravlja potpisivanje Memoranduma o razumevanju i pohvaljuje vizionarsku odluku direktora uprava carina Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ovo predstavlja važan korak napred ka još boljem upravljanju granicama i vodi ka skraćivanju vremena čekanja za transport tereta. TCT nastavlja da podržava sve strane do pune primene Zelenih koridora i svih komponenti“, rekao je direktor Matej Zakonjsek.

Pored ovih važnih sporazuma, CEFTA sekretarijat i Agencija za akcize, carine i monopole Italije su potpisali sporazum o partnerstvu koji definiše odredbe saradnje u sprovođenju SEED+ aktivnosti sa članicama CEFTA sporazuma.

Prema rečima Marčela Minene, generalnog direktora Agencije za akcize, carine i monopole Italije, „Zapadni Balkan je bitan region za Italiju i Evropsku uniju, što su evropske institucije potvrdile u brojnim prilikama. Takođe smatramo da treba podstaći proces proširenja. To je glavni razlog zašto mi je drago što je Agencija dala svoj doprinos u ovom procesu. Nakon skoro dvadeset godina, mislimo da je vreme da pošaljemo jasnu poruku kako bismo ostvarili jaču integraciju između privreda zapadnog Balkana i Evropske unije. Naši napori idu u tom smeru.“

U okviru CEFTA Week-a 2022 će 8. decembra biti organizovan SEED+ sastanak na visokom nivou pod nazivom „Dostignuća, izazovi i dalji koraci“, na kom će se okupiti direktori carina i veterinarskih, fitosanitarnih i zdravstvenih inspekcija kako bi razmotrili napredak SEED+ programa u unapređenju razmene carinskih podataka i razmene fitosanitarnih, veterinarskih i farmaceutskih sertifikata i ulaznih dokumenata, uključujući e-sertifikate koje zemlje CEFTA približavaju trgovini bez papirnih dokumenata.

SEED+ program je ove godine uveo CEFTA TRACES (Stručni sistem kontrole trgovine) sa ciljem da obezbedi praćenje, razmenu informacija i upravljanje rizicima. Na osnovu strateške odluke da nastavimo da koristimo sopstveni fitosanitarni softver, pokrenuli smo probnu integraciju sistema koji razmenjuju podatke o fitosanitarnim sertifikatima. Ovi podaci sada mogu da se koriste za podsticanje i ubrzavanje izdavanja dokumenata poput CHED-PP, kao i za overavanje“, kaže Ivan Tomašev, šef Odseka granične fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Digitalne platforme za rad jednoglasno podržavaju regulaciju i sistem nadzora

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Hrvatska: Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

‘Mlade više ne zanima zastareli način rada, zato biraju gig ekonomiju’

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

Poznati su dobitnici SoMo Borac nagrade!

Advertiser Serbia18. новембра 2023.

Srbija postala članica Alijanse za upravljanje veštačkom inteligencijom

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

Nova SoMo Borac statua: Estetska težina simbolizuje težinu nagrade

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

BEST Beograd i ove godine organizuje AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Regionalna konferencija o olakšavanju trgovine: Olakšavanje trgovine oblikuje saradnju i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u digitalnom dobu

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Predstavljanje novog sistema za nadzor platformskog rada na prvoj hrvatskoj konferenciji o GIG ekonomiji

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.