Internet

Brzina interneta od 30 mbps za svakog građanina u Srbiji

Internet

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je potpisao sporazum o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom ,,Huawei” i istakao da je plan da Srbija obezbedi svakom građaninu pristup internetu brzine 30 megabita po sekundi kao i internet brzine 100 mbps za bar 50 odsto domaćinstava

,,To je prilično ambiciozan, možda sa ove tačke gledišta malo nerealan cilj ali mi verujemo da je on ostvarljiv, pod pretpostavkom da uradimo sve ono što je pred nama, a to je da obezbedimo odgovarajuću baznu infrastrukturu”, rekao je Ljajić nakon potpisivanja sporazuma.

Imajući u vidu da je vrednost projekta izgradnje bazne infrastrukture širokopojasnog interneta između 800 miliona i milijardu evra, a da se od toga najveći deo troškova odnosi na izgradnju te infrastrukture u ruralnim, dalekim područjima, Ljajić je kazao da u svemu tome, Vlada vidi Huawei kao najznačajnijeg partnera i da je spremna da razgovara o različitim modelima učešća te kompanije.

On je istakao da država ta sredstva nema i da se traži odgovarajući model. ,,Negde su države radile kompletnu mrežu, negde su davale olakšice za velike kompanije da one rade sopstvenu mrežu, a mi ćemo verovatno kombinovati modele kako bismo uštedeli i novac, a i da omogućimo ostvarivanje ciljeva. Cilj nam je da do 2020. godine svakom građaninu obezbedimo internet brzine 30 mbps”, naglasio je ministar.

Ljajić je dalje naveo da se izgradnjom te infrastrukture to i postiže kao i da, takođe, reforme i modernizacije javne uprave nema bez razvoja brzog internet. On je posebno istakao procenu Svetske banke, koja kaže da povećanje broja priključaka za 10 odsto omogućava rast BDP-a za 1,38 odsto, a negde čak i za 2,5 odsto.

Ministar je podsetio da je početkom 20. veka izgradnja autoputeva bila osnov za brz razvoj ekonomije, trgovine, privrede, a da je u ovom veku to izgradnja infrastrukture u oblasti telekomunikacija, izgradnja tog ,,paralelnog sveta” u odnosu na stvarni, realni svet.

,,Mi imamo postojeće resurse, a to je oko 6.000 kilometara optičkih kablova koji postoje a ne koriste se i u vlasništvu su različitih državnih institucija, javnih preduzeća. To mora da bude stavljeno u funkciju razvoja nacionalne širokopojasne mreže”, rekao je potpredsednik.

On je dodao da u realnom životu postoje autoputevi ali da oni za ljude koji žive na selu ne znače puno jer se njima moraju obezbediti asfaltirani putevi do svakog sela, naselja i da je tako i u digitalnoj sferi, pa se, na osnovu tih ,,optičkih autoputeva” moraju graditi i pristupne mreže, od autoputeva do svakog domaćinstva, do najudaljenijeg sela u Srbiji.

,,Upravo je zato značajan ovaj sporazum koji potpisujemo sa Huaweijem. Mi danas prisustvujemo četvrtoj industrijskoj revoluciji koja nije ništa drugo do tehnološka revolucija. Sve tri smo zakasnili, uskočili smo u poslednje vagone. Mislim da imamo sve šanse da uhvatimo korak sa ovom poslednjom, tehnološkom revolucijom i tu vidimo Huawei i kinesku državu kao vrlo važne partnere”, zaključio je Ljajić.

 

Izvor: http://mtt.gov.rs/

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Internet

Facebook koristi News Feed da bi objavljivao pozitivne vesti o Facebook-u

Advertiser Serbia23. septembra 2021.

Freedom House: Internet u Srbiji slobodan

Advertiser Serbia21. septembra 2021.

Kineskoj verziji TikTok-a mladi će moći da pristupe samo 40 minuta dnevno

Advertiser Serbia20. septembra 2021.

WhatsApp uvodi „žute strane“

Advertiser Serbia17. septembra 2021.

Preminuo Clive Sinclair, izumitelj kućnog računara ZX Spectrum

Advertiser Serbia17. septembra 2021.

Facebook imao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

Advertiser Serbia16. septembra 2021.

SBB osvojio priznanje Best Buy za najboljeg internet provajdera

Advertiser Serbia14. septembra 2021.

Facebook davao netačne informacije istraživačima

Advertiser Serbia13. septembra 2021.

Twitter lansirao Communities, svoju verziju Grupa

Advertiser Serbia10. septembra 2021.

Facebook optužen za polnu diskriminaciju kod prikazivanja oglasa za posao

Advertiser Serbia9. septembra 2021.

Facebook ne želi da proda Giphy, ušao u sukob s britanskim regulatorom

Advertiser Serbia9. septembra 2021.

Interenet u 60 sekundi: Pošalje se 69 miliona poruka na Facebook-u a na YouTube-u se objavi oko 500 sati raznih sadržaja

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Australijski sud: Mediji odgovorni za komentare čitalaca na Facebook-u

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Uticaj digitalnog marketinga na decu i mlade u Hrvatskoj

Advertiser Serbia8. septembra 2021.

Više se gleda TikTok nego YouTube

Advertiser Serbia7. septembra 2021.