Agencije

Bruketa&Žinić OM i Studio Sonda nagrađeni na European Design Awards

U subotu 21. maja u Beču su dodeljene European Design Awards, nagrade evropskih strukovnih novinara za dizajn, odakle je u Hrvatsku otišlo dva srebra.

Nagrađeni su Studio Sonda za dizajn zbirke poezije Drage Orlića «Nedjeljom zatvoreno» i agencija Bruketa&Žinić OM za Adrisove «Četiri knjige u jednoj». Ovi su se radovi tako našli među najboljim projektima evropskog dizajna realizovanim u protekloj godini.

Konceptualno rešenje zbirke poezije „Nedjeljom zatvoreno“ propituje mora li savremeni pesnik svoju poeziju pakovati kao robu široke potrošnje, kako bi bila primećena u vreme kada poezija generalno postaje marginalizovana. Reči pesnika su pakove i izvagane na kilograme,  poigravajući se aluzijom na svakodnevni konzumerizam koji danas postaje gotovo jedini vid komunikacije koju savremeni čovek razume.
Na istarskom dijalektu izraz „doprta butiga“ ili „otvoren dućan“ koristi se kada netko ima otvoren šlic na pantalonama. Zbirka se zove Nedjeljom Zatvoreno, no šlic na hlačama pesnika (poster predstavlja realan portret autora) zapravo je otvoren, kao simbol otvorenog dućana. Činjenica je, naime, da pesnici, nemaju nedelje, ma koliko god to oni željeli.

“Četiri knjige u jednoj» godišnji je izveštaj Adris grupe za 2014. godinu. Te je godine Adris kupio većinski udeo u Croatia osiguranju. Nakon TDR-a, Maistre i Cromarisa, započela je nova priča koja će dugoročno osigurati rast, razvoj i održivost Adris grupe. Godišnje izveštaj Adris grupe za 2014. godinu zato čine četiri knjige u jednoj, međusobno povezane poznatom pločicom Croatia osiguranja. Projekat je u suradnji s Adris grupom osmislila agencija Bruketa&Žinić OM kojoj je ovo deveta European Design Awards nagrada od 2009. godine, od kada se dodeljuje, a šesta za projekte u saradnji s Adris grupom.

European Design Awards evropsko je takmičenje u dizajnu jedinstveno po tome što žiri čine novinari i urednici uglednih evropskih dizajn publikacija. Ove godine među njima su bili zamenica glavnog urednika britanskog eye magazina Sarah Snaith, glavna urednica njemačkog Novuma Bettina Schulz, glavna urednica švedskog magazina CAP&Design Sara Wilk, osnivač ključne ruske dizajn publikacije kAk Peter Bankov, glavni urednik danskog magazina Dude Freek Kroesbergen, kao i saradnici publikacija kao što su italijanski Progetto grafico, finska Grafia i švajcarski IDPURE.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

JOVAN STOJANOVIĆ: Zašto ne smemo stati?

Advertiser Serbia27. marta 2020.

Šta brendovi mogu da rade tokom i posle COVID-19

Advertiser Serbia25. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN SARAJEVO, UM SARAJEVO i DEGORDIAN BiH: „dm Ženska utrka“ za DM DROGERIE MARKT BOSNA i HERCEGOVINA

Advertiser Serbia25. marta 2020.

Dr BORISLAV MILJANOVIĆ: Komunikacija u doba korone

Advertiser Serbia24. marta 2020.

TOMICA OREŠKOVIĆ: Šta sam naučio tokom rada od kuće

Advertiser Serbia20. marta 2020.

ADISA POBRIĆ: Veštine čarobnjaka u doba korone – Kako raditi od kuće kada imate decu

Advertiser Serbia20. marta 2020.

MCCANN WORLDGROUP najefektivnija agencijska mreža prema WARC izveštaju za 2020

Advertiser Serbia20. marta 2020.

Petrol-ov „Pobednički servis“ osvojio Bronzu na European Sponsorship Awards (ESA)

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILEVA SERATLIĆ: Korona alarm – buđenje lične i kolektivne odgovornosti

Advertiser Serbia18. marta 2020.

Stručnjaci komunikacijske industrije odabrali finaliste Effie Awards Croatia 2020

Advertiser Serbia18. marta 2020.

MILOJE SEKULIĆ: Da li u kriznim vremenima treba smanjivati marketinške aktivnosti?

Advertiser Serbia17. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Beba bira gde“ za brend ROSA (The Coca-Cola Company)

Advertiser Serbia12. marta 2020.

Boris Ličina Borja novo pojačanje digitalnog tima kreativne agencije I TO NIJE SVE!

Advertiser Serbia11. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] SEÑOR: „Veliki hrvatski naivci“ za CERT.hr (CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža)

Advertiser Serbia10. marta 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN BEOGRAD, UM BEOGRAD i DRIVE: „Ne odričem se“ za NVO DA SE ZNA

Advertiser Serbia9. marta 2020.