Oglašavanje

Britansko regulatorno telo zabranjuje obmanjujuće reklame o zdravlju i lepoti

Oglašavanje

Obračun sa kozmetičkim klinikama i proizvođačima estetskih proizvoda zbog načina na koji se promovišu.

 

Agencija za nadzor oglašavanja (ASA) u Velikoj Britaniji zabranjuje rastući broj reklama koje preuveličavaju dobrobiti tretmana za zdravlje i lepotu poput botoksa, filera za usne i preparata za dijetu.

S obzirom na to da je porastao broj žalbi na reklame na društvenim mrežama i televiziji za koje kritičari kažu da mogu zavarati kupce o tome u kojoj će meri tretmani poput lasera i injekcija protiv bora poboljšati njihov izgled, Agencija češće koristi svoja ovlašćenja. Mnoge od onih koje će zabraniti uključuju reklamiranje botoksa, supstanci protiv starenja i drugih lekova koji se izdaju samo na recept. Prema britanskom Zakonu o lekovima iz 2012 nezakonito ih je promovisati široj javnosti, piše Guardian.

Medij podseća na istraživanje koje su nedavno sproveli, koje je pokazalo da je gotovo devet od deset kozmetičkih klinika kršilo zakon reklamirajući botoks i druge oblike botulinum toksina (leka koji se koristi i u kozmetičke svrhe), koje ljudi koriste kako bi sakrili bore.

Reakcija ASA-e dolazi usred bojazni da previše operatera u rastućem, ali slabo regulisanom sektoru kozmetičkih tretmana ugrožava samopouzdanje i mentalno zdravlje klijenata pretjerujući u tome koliko su efikasni, ostavljajući one koji ih plaćaju razočaranim.

Guardian podseća da je ASA 26. aprila zabranila oglase na Facebooku za skleroterapiju – tretman proširenih vena koji se takođe radi iz estetskih razloga. Agencija je to učinila jer skleroterapija uključuje korišćenje lekova koji se izdaju samo na recept.

Glasnogovornik ASA-e je kazao kako prelaze na proaktivniju metodu regulacije, da obrađuju više oglasa nego ikad pre kako bi brzo zabranili one koji predstavljaju problem.

Pojačana intervencija ASA-e takođe dolazi i kao odgovor na izveštaj za zdravstvo i socijalnu zaštitu Doma komuna iz avgusta prošle godine koji je pozvao nadzorno telo da postupi oštro s “online sadržajem koji promoviše idealizovanu, često izmišljenu i nerealnu sliku tela (s obzirom na njegovu) vezu s razvojem niskog samopoštovanja i srodnog stanja mentalnog zdravlja”.

Zastupnici su u izveštaju o pojačanoj regulaciji oglasa za kozmetičke tretmane preporučili da bi proizvodi trebali da sadrže i logo upozorenja na proizvodima ili sertifikat koji će značiti da su proizvod testirali stručnjaci.

Profesor David Sines, predsedavajući zajedničkog veća za kozmetičke praktičare, koji traži bolju regulaciju u sektoru lepote, rekao je da je ASA ulagala zajedničke napore u poslednjih šest meseci da skenira, pregleda i analizira niz reklamnih objava na društvenim mrežama i web stranicama iz estetskih klinika i salona.

To je rezultiralo primenom usklađene kampanje za izbacivanje onih koji objavljuju nezakonite ili obmanjujuće oglase i promotivne materijale”, kazao je.

On je pohvalio snažniju akciju regulatora u vezi s “nemilosrdnim nizom neprikladnih i često nezakonitih oglasa koji se svakodnevno pojavljuju na web stranicama društvenih mreža u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Ocenjujemo da neki od oglasa protiv kojih je ASA pristala da preduzme mere predstavljaju ozbiljnu pretnju nanošenju štete članovima javnosti i mogu se smatrati nesmotrenim”, kazao je.

U 2020. ASA je primila 482 žalbe na oglase za kozmetičke tretmane, te otvorila 468 slučajeva i preduzela mere protiv 39 operatera. Prošle godine je na njihovu adresu stigla 651 žalba, a pokrenuto je 640 slučajeva, te se u 43 slučaja pribeglo merama izvršenja. Prošle jeseni imenovan je novi član osoblja koji će vršiti veću kontrolu ponašanja u industriji lepote.

Oglašivači moraju biti sigurni da su u potpunosti upoznati s pravilima. Ne smeju reklamirati lekove koji se izdaju samo na recept. Ne smeju dovoditi u zabludu i ne bi smeli preuveličavati efekte bilo kog tretmana, iskorišćavati potencijalnu nesigurnost potrošača u vezi s njihovim telom ili izostaviti bilo koje relevantne odredbe i uslove za tretman”, naglasio je glasnogovornik ASA-e.

Victoria Brownlie, rukovodilac politike u Britanskom veću za lepotu (British Beauty Council), pozvala je klinike da koriste samo odgovorno oglašavanje.
Ako zaista želimo da uspemo u podizanju ugleda industrije lepote, tada su nam potrebni poslovni subjekti i praktičari koji će podržati standarde sigurnosti potrošača kao prioritet broj jedan”, navela je, dodajući da je poštovanje pravila o sigurnom oglašavanju ključno za to i da ova organizacija apsolutno ne odobrava nezakonitosti u ovoj oblasti.
 

Izvor: Guardian, media.ba
Foto: Vlad Egorov, Unsplash

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Oglašavanje

Nedelja sa Alma Quattro #16

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 2. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #15

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #14

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Kompanija Vivo novom kampanjom ističe opasnosti po decu od igranja online igara

Advertiser Serbia6. јун 2024.