Brendovi

BRANKO DANGUBIĆ, GameS: „Digitalna igra će dosta brzo postati dominantna, ali ne samo igra“

Brendovi

Gaming industrija spada u jednu od najbrže rastućih u celokupnoj svetskoj privredi. O digitalnoj transformaciji upravo ove industrije razgovarali smo sa Brankom Dangubićem, vlasnikom i direktorom GameS…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Pogled na digitalnu transformaciju

– Spadam u generaciju koja je odrasla u analogno vreme i dobro ga pamtim. Tako da kada razmišljam o digitalizaciji, nekako mi prvo padaju na pamet stvari koje su nam olakšale život i bez kojih nam je skoro nezamisliv povratak na staro. Jedan od primera koji smo pominjali je svakako plaćanje računa QR kodovima. Mesečno platim sigurno 15ak računa za sebe, za moje roditelje, … i sama pomisao o odlasku u poštu i čekanju u redu mi je nezamisliva. Ovaj intevju inače pišem na aerodromu, a za put na koji sam krenuo sam kupio digitalnu kartu, izvadio digitalni bording pas, a na destinaciji na koju idem me čeka prevoz do grada za koji sam kupio digitalnu kartu. Da ne pominjem “skip the line” karte za muzeje. Sve u svemu, polako ali sigurno je digitalna forma (je) preuzela značajan deo naših potreba.

Firma koju vodim (Games) je počela sa radom “daleke” 2007 godine, kada smo otvorili prvu prodavnicu. U tom trenutku je na tržištu igara digitalna igra bila samo u pričama, a svi smo kupovali fizičke kopije igara u kutiji (koje su već tada imale u sebi kod za registraciju, ali infrastruktura nije još uvek pružala mogućnosti za ozbiljno digitalno tržište). Tržište igara je skoro 90% bilo PC tržište, a Playstation, Nintendo i posebno XBOX su bili prilična retkost. Još uvek se sećam redova ispred naših prodavnica kada bi izlazila nova ekspanzija igre World of Warcraft. Kupci su čekali par sati da prvi kupili novu ekspanziju i trčali kući da što pre krenu sa igrom. Naravno serveri su bili preopterećeni, ali srećnici koji su uspeli da uđu među prvima, bili bi nagrađeni raznim (digitalnim) sadržajima u igri.

Danas u Gamesu gotovo da nema PC igara (da nema Fife i Farming Simulatora, ova sekcija bi mogla komotno da se ugasi). Da li su prestale da se igraju PC igre – naravno da ne, ali se više ne kupuju u prodavnicama jer je digitalna kopija po pravilu jeftinija i najčešće pruža i dodatne pogodnosti. Konzolne igre u fizičkom obliku još uvek imaju “svoje mesto pod suncem” kod nas, ali i njihovo vreme lagano prolazi. Situacija u razvijenoj Evropi je par koraka (godina) ispred nas, ali se ta razlika stalno smanjuje. Jedan od razloga što digitalni format u konzolnoj prodaji još uvek kaska kod nas je nepostojanje Playstation Store-a u Srbiji, ali i to će se rešiti. A kupci će se onda okrenuti različitim modelima “pretplatne kupovine” poput Netflixa, gde će za fiksni mesečni iznos moći da igraju veliki broj igara (dok pretplata traje). U slučaju XBOX-a koji neometano prima kreditne kartice izdate od domaćih banaka, XBOX Game Pass je već prezeo veliki deo prometa igara i nas kao fizčku prodavnicu izbacio iz “lanca ishrane”. Generalno, mi smo već duže vremena “nepotrebni” izdavačima igara u samom lancu prodaje, ali im još uvek značimo sa marketinške strane. Samo prisustvo proizvoda u prodavnicama širom Evrope i sveta daje značajnu vidljivost proizvodu pa izdavači pažljivo planiraju našu “eliminaciju”. Ako pogledamo tržište Hrvatske ili Slovenije, koje imaju Playstation store aktivan i kod njih je prodaja fizičkih kopija igara i dalje prisutna. Još uvek ima nas koji cenimo “kutiju” i mogućnost da je stavimo na policu ili razmenimo sa prijateljima. Ali realnost je da je “naše vreme prošlo” i da generacija Z nema ove probleme – njima je digitalni proizvod (uvek?) prvi izbor. Spašava nas što gejming industriju sem generacije Z konzumira i generacija X koja se drži starih navika.

Šta je budućnost u gejmingu? Pa realno je da će digitalna igra dosta brzo postati dominantna, ali ne samo igra. Najverovatnije da će u nekom trenutku nestati i konzola, a da ćemo igre igrati preko pametnih televizora a umesto gejmpeda/džojstika da ćemo koristiti mobilne telefone. Igre će raditi na nekim udaljenim moćnim serverima koji skoro da neće imati ograničenja u snazi, pa su mogućnosti ogromne. A postojaće sigurno i tržište “ozbiljnog” gejminga koje će nuditi specijalne kontrolere za specijalne rezultate.
A gde ćemo biti mi? Pa ja se nadam negde u prirodi, na čamcu ili na vrhu planine. Odmaraćemo i uživati u činjenici da telefon nema domet.

 

Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Inicijativa „Odgovornost za budućnost“ Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

Decembarska „Noć knjige” pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna

Advertiser Serbia4. децембра 2023.

vivo slavi UEFA EURO 2024TM sa navijačima širom Evrope

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Katarina završila psihologiju, a zvali je da čisti ulice

Advertiser Serbia3. децембра 2023.

Samsung Galaxy S23 FE sada je dostupan za prednarudžbinu u Srbiji

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембра 2023.

A1 Srbija otvorila prvi Cybersecurity Escape Room u zemlji

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Božićni marketi u Evropi: Evo kako da otputujte jednostavno, udobno i bezbrižno do odabrane destinacije za odmor

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

Zabrana u EU: Neće se više prodavati vazduh u kesicama čipsa, velike kutije za ambalažu…

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Amazon najavio Q, AI chatbot za kompanije

Advertiser Serbia29. новембра 2023.

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

Advertiser Serbia25. новембра 2023.