Brendovi

BRANKO DANGUBIĆ, GameS: „Digitalna igra će dosta brzo postati dominantna, ali ne samo igra“

Brendovi

Gaming industrija spada u jednu od najbrže rastućih u celokupnoj svetskoj privredi. O digitalnoj transformaciji upravo ove industrije razgovarali smo sa Brankom Dangubićem, vlasnikom i direktorom GameS…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Pogled na digitalnu transformaciju

– Spadam u generaciju koja je odrasla u analogno vreme i dobro ga pamtim. Tako da kada razmišljam o digitalizaciji, nekako mi prvo padaju na pamet stvari koje su nam olakšale život i bez kojih nam je skoro nezamisliv povratak na staro. Jedan od primera koji smo pominjali je svakako plaćanje računa QR kodovima. Mesečno platim sigurno 15ak računa za sebe, za moje roditelje, … i sama pomisao o odlasku u poštu i čekanju u redu mi je nezamisliva. Ovaj intevju inače pišem na aerodromu, a za put na koji sam krenuo sam kupio digitalnu kartu, izvadio digitalni bording pas, a na destinaciji na koju idem me čeka prevoz do grada za koji sam kupio digitalnu kartu. Da ne pominjem “skip the line” karte za muzeje. Sve u svemu, polako ali sigurno je digitalna forma (je) preuzela značajan deo naših potreba.

Firma koju vodim (Games) je počela sa radom “daleke” 2007 godine, kada smo otvorili prvu prodavnicu. U tom trenutku je na tržištu igara digitalna igra bila samo u pričama, a svi smo kupovali fizičke kopije igara u kutiji (koje su već tada imale u sebi kod za registraciju, ali infrastruktura nije još uvek pružala mogućnosti za ozbiljno digitalno tržište). Tržište igara je skoro 90% bilo PC tržište, a Playstation, Nintendo i posebno XBOX su bili prilična retkost. Još uvek se sećam redova ispred naših prodavnica kada bi izlazila nova ekspanzija igre World of Warcraft. Kupci su čekali par sati da prvi kupili novu ekspanziju i trčali kući da što pre krenu sa igrom. Naravno serveri su bili preopterećeni, ali srećnici koji su uspeli da uđu među prvima, bili bi nagrađeni raznim (digitalnim) sadržajima u igri.

Danas u Gamesu gotovo da nema PC igara (da nema Fife i Farming Simulatora, ova sekcija bi mogla komotno da se ugasi). Da li su prestale da se igraju PC igre – naravno da ne, ali se više ne kupuju u prodavnicama jer je digitalna kopija po pravilu jeftinija i najčešće pruža i dodatne pogodnosti. Konzolne igre u fizičkom obliku još uvek imaju “svoje mesto pod suncem” kod nas, ali i njihovo vreme lagano prolazi. Situacija u razvijenoj Evropi je par koraka (godina) ispred nas, ali se ta razlika stalno smanjuje. Jedan od razloga što digitalni format u konzolnoj prodaji još uvek kaska kod nas je nepostojanje Playstation Store-a u Srbiji, ali i to će se rešiti. A kupci će se onda okrenuti različitim modelima “pretplatne kupovine” poput Netflixa, gde će za fiksni mesečni iznos moći da igraju veliki broj igara (dok pretplata traje). U slučaju XBOX-a koji neometano prima kreditne kartice izdate od domaćih banaka, XBOX Game Pass je već prezeo veliki deo prometa igara i nas kao fizčku prodavnicu izbacio iz “lanca ishrane”. Generalno, mi smo već duže vremena “nepotrebni” izdavačima igara u samom lancu prodaje, ali im još uvek značimo sa marketinške strane. Samo prisustvo proizvoda u prodavnicama širom Evrope i sveta daje značajnu vidljivost proizvodu pa izdavači pažljivo planiraju našu “eliminaciju”. Ako pogledamo tržište Hrvatske ili Slovenije, koje imaju Playstation store aktivan i kod njih je prodaja fizičkih kopija igara i dalje prisutna. Još uvek ima nas koji cenimo “kutiju” i mogućnost da je stavimo na policu ili razmenimo sa prijateljima. Ali realnost je da je “naše vreme prošlo” i da generacija Z nema ove probleme – njima je digitalni proizvod (uvek?) prvi izbor. Spašava nas što gejming industriju sem generacije Z konzumira i generacija X koja se drži starih navika.

Šta je budućnost u gejmingu? Pa realno je da će digitalna igra dosta brzo postati dominantna, ali ne samo igra. Najverovatnije da će u nekom trenutku nestati i konzola, a da ćemo igre igrati preko pametnih televizora a umesto gejmpeda/džojstika da ćemo koristiti mobilne telefone. Igre će raditi na nekim udaljenim moćnim serverima koji skoro da neće imati ograničenja u snazi, pa su mogućnosti ogromne. A postojaće sigurno i tržište “ozbiljnog” gejminga koje će nuditi specijalne kontrolere za specijalne rezultate.
A gde ćemo biti mi? Pa ja se nadam negde u prirodi, na čamcu ili na vrhu planine. Odmaraćemo i uživati u činjenici da telefon nema domet.

 

Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Prepustite se visokoefikasnoj i obnavljajućoj nezi uz NIVEA Repair & Care univerzalne kreme za suvu i osetljivu kožu

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Schneider Electric nagrade za uticaj na održivost se dodeljuju po treći put i potvrđuju posvećenost kompanije podršci naporima partnera na polju održivosti

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Novac na računu odmah – usluga instant plaćanja na više od 600 TENFORE lokacija širom zemlje

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Samsung objavljuje himnu brenda Galaxy pod nazivom „Otvorenost uvek pobeđuje“ sa bendom TOMORROW X TOGETHER

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Globalno istraživanje tržišta: Kina prednjači u upotrebi GenAI, dok SAD vode kada je reč o punoj implementaciji

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Bil Gejts podržava proizvodnju putera iz laboratorije

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Kinezi povukli iz prodaje majice sa likom Trampa i podignutom pesnicom posle atentata

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Mladi fizičari osvojili bronzu na međunarodnom turniru uz podršku SBB fondacije

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Niklo kao ja: Urbanim vrtovima protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia16. јул 2024.

Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Skoro dve hiljade građana besplatno pregledalo mladeže

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Belgija: Vlada zabranjuje izlaganje duvanskih proizvoda u prodavnicama

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Velika Britanija: Amazonu preti istraga zbog lošeg tretmana dobavljača

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 podižu Galaxy AI na novi nivo

Advertiser Serbia11. јул 2024.

A1 Kinoteka letnji bioskop počinje sa projekcijama od 15. jula

Advertiser Serbia11. јул 2024.