Ljudi

BOJANA NOVAKOVIĆ, Alma Quattro: „OOH kao medij ima sve preduslove da i u budućnosti predstavlja bitan deo mediamix-a u svetu advertajzinga“

Razgovarali smo sa Bojanom Novaković, direktoricom prodaje u kompaniji Alma Quattro povodom njenog učešća na nedavno održanom CIM forumu u Kotoru…Razgovor vodila Snežana Milić

 

Draga Bojana, nedavno je u Kotoru održan CIM forum na kojem ste i vi učestvovali u okviru jednog od panela. Za početak, recite nam nešto više o samom panelu: naziv panela, koji je njegov centralni sadržaj, ko je još pored vas učestvovao?

– Naziv panela u kome sam učestvovala je „Gospodin billboard”. Samim nazivom panela želelo se dati na značaju ideji da je u današnje vreme outdoor medij jedan od retkih sa koga ne stižu poruke mržnje, izlivi agresije i loše vesti.

OOH mediji su tu da vas verno prate na vašim dnevnim rutama i da vas podsećaju na neke proizvode i usluge koje volimo, kojima se rado vraćamo i koje koristimo u našem svakodnevnom životu.

Poziv za učešće na CIM Forumu je došao od Marine Kovač, izvršne direktorke Metropolis Media koja je ujedno bila i moderator ovog panela. Ostali učesnici na panleu su bili: Goran Ćorić CEO Metromedia grupe iz Banja Luke, Predrag Kurčubić, generalni direktor Ipsos Adria East u Beogradu i Nemanja Đurašković direktor makretinga i komunikacija CKB banke Podgorica.

Kakve ste utiske poneli sa panela i samog CIM foruma?

– Moji utisci sa CIM foruma se mogu svrstati u utiske o divnom gradu Kotoru i o samoj organizaciji CIM foruma koju karakteriše entuzijazam i želja da se ovaj forum pozicionira u kalendaru sličnih regionalnih evenata kao neizbežna destinacija. Ovo je treći puta da se forum održava i čini mi se da imaju publiku koja će se vraćati i narednih godina.

Kada je reč o utiscima sa panela moram priznati da je glavni utisak taj da iako smo bliska tržišta, među nama postoje razlike u prodajnom pristupu, u tržišnom učešću OOH medija kao i u procesu digitalizacije medija.

Koji su zaključci panela na kojem ste učestvovali?

– Saglasni smo da OOH kao medij ima sve preduslove da i u budućnosti predstavlja bitan deo mediamix-a u svetu advertajzinga. OOH prati sve tehnološke inovacije i prilagođava se digitalnom svetu koji je svuda oko nas. Nakon COVID krize na tržištima zemalja u regionu zapažen je značajan rast medijskog ulaganja u outdoor oglašavanje. Konstatovali smo da je vrlo sličan procenat učešća u medijskoj potrošnji na našim tržištima i da on čini oko 14% od ukupnog adspenda. Konkretno na primeru Srbije to je oko 32,9 miliona EUR investicije u OOH medij tokom 2023. godine.

Istaknuta je komparativna prednost OOH medija čije je osnovno svojstvo da se vizuelno konzumira a što se u potpunosti poklapa sa aktuelnim svetom komunikacija i poimanja realnosti koji se predominantno oslanja na vizuelnu percepciju.

Osvrnuli smo se i na značaj OOH medija za lokalne zajednice u smislu plaćanja taksi i nadoknada za korišćenje javnih površina za oglašavanje koja odlaze u budžet, kao i implementaciju urbanog mobilijara koji je na usluzi gradjanima u vidu stajališta javnog gradskog prevoz koja čine javno dobro u urbanom okruženju.

U okviru vašeg izlaganja naglasili ste značaj inovativnih i “out of the box” OOH rešenja… Da li ste vi lično zadovoljni primenom inovativnih OOH rešenja u Beogradu i Srbiji, s obzirom da je kompanija Alma Quattro tržišni lider u Republici Srbiji, pa stoga imate najbolji uvid po ovom pitanju?

– Outdoor mediji su vrlo pogodni za realizaciju raznih kreativnih rešenja.
Reklamni panoi zbog svojih dimenzija svakako daju uvećanu sliku proizvoda, još ako se na neki drugi način koji izlazi iz okvira (nekad fizički, nekad dobrom idejom) medija da na značaju određenom proizvodu ili usluzi onda klijent dobija dodatnu vrednost na kampanji i novi kvalitet u komunikaciji. Dobra rešenja se pamte i utiču na imidž brenda.
Da li sam lično zadovoljna inovativnošću kampanja, moram priznati da nisam.

Čini mi se da trenutno u svetu marketinga i advertajzinga vlada moto „više za manje“. Sektori nabavke koji se bave i pitanjima ulaganja u makreting daju primat ceni nauštrb kreativnosti u medijskoj komunikaciji.

Osim toga poslednjih godina komunikacija proizvoda i usluga na tržištu je vrlo dinamična i ubrzana, mora se reagovati u trenutku tako da su moguća samo instant rešenja koja ponekad imaju u sebi tu iskru originalnosti i kreativnosti, ako je postojao trenutak inspiracije, ali često to izostane jer nema vremena za osmišljavanje i realizaciju velikih priča i projekata.

Da li možete da navedete od čega zavisi vidljivost, odnosno uspešnost neke OOH kampanje?

– Uspešnost i vidljivost kampanje su svakako uslovljeni kvalitetnim media planom i kreativom. Neki brendovi dobro poznaju zakonitosti uspešnog OOH oglašavanja. Suština je da se vodi računa da rešenje bude jednostavno, da proizvod bude istaknut u odnosu na pozadinu i da copy bude zanimljiv, pamtljiv i čitljiv. Jednostavnost je bitna jer je vreme ekspozicije odnosno izloženosti panou između 4-10 sec.i u tom vremenskom prozoru treba da se vide svi elementi idejnog rešenja. OOH ne trpi opterećivanje rešenja dugačkim tekstovnim porukama kao ni većim brojem vizuelnih sadržaja tj. slika na jednom rešenju. Glavni moto bi bio „keep it simple“.
Često se dešava da se oglasi za print adaptiraju za OOH i da se na taj način preuzima višak teksta tj. informacija koje ne mogu da se iskomuniciraju putem našeg medija. Kod osmišljavanja kreative treba uzeti u obzir i faktore kao što je godišnje doba tj. kolorit koji vlada u okruženju kako billbord ne bi poslužio dobroj mimikriji umesto dobroj reklami.
Na kraju, neki proizvodi i usluge su samom svojom prirodom konzervativni tj. imaju raznih ograničenja u prezentovanju tako da ne trpe kreativne izlete mimo klišea i standarda koji su zadati u toj industriji.

Inovativnost je dosta širok pojam bez obzira na koje područje rada se odnosi. Šta je po vama inovativnost u OOH oglašavanju, na koji način ona može da bude korišćena?

– Inovativnost po definiciji predstavlja ideje ili procese koji dovode do poboljšanja, daju nove koristi ili kvalitet u primeni nečega. Inovativnost predstavlja stvaralački čin i nije moguća bez kreativnosti. U OOH često vlada mišljenje da inovativnost podrazumeva dodatna značajna ulaganja u produkciju ideje. Velike ideje nisu uvek skupe ideje u realizaciji. To nas opet vraća na prethodno pitanje i odgovor šta čini jednu kampanju vidljivom i uspešnom. Inovativne ideje moraju biti kreativne, a svoju primenu obično mogu naći na raznim tipovima i formatima naših medija.

Nestandardna rešenja su često prisutna na ulici… Za kakve inovacije se najčešće odlučuju vaši klijenti kada su OOH rešenja u pitanju, kada posmatramo Srbiju i region?

– U Beogradu često imamo kampanje klijenata sa rešenjima koja su nestandardna i najčešće izlaze iz okvira panoa na razne načine. Istina je da klijenti vole da koriste ekstenzije da bi naglasili neke karakteristike proizvoda takve instalacije se rade na nekoliko odabranih markantnih lokacija gde je velika frekventnost saobraćaja. Ekstenzije su uglavnom atraktivne kada se proizvode kao lightbox koji se prosvetljava i u kombinaciji sa backlightima, našim medijima na kojima se PVC posteri prosvetljavaju imaju fantastičan noćni efekat.
Kada se realizuju innovate projekti uvek su uključeni ljudi iz AQ pordukcijskog tima koji u saradnji za dizajnerima razrađuju ideje, nekad imaju korektivnu funkciju da obuzdaju kreativni zanos dizajnera ukoliko osmisle projekte koji se ne mogu izvesti na našim medijima zato što nije bezbedno ili nije moguće iz raznih tehničkih razloga ili usled ograničenja koja moramo poštovati u vezi sa komunalnim propisima.
Najupečaljivije inovacije se izvode na našim citylight vitrinama koje se nalaze u okviru stajališta javnog gradskog prevoza. Na ovim medijima često imamo takva rešenja koja pozivaju na interakciju tj. engagement sa nekim sadržajem. U nastavku je link ka dva ovakva primera koji govore više od ovih ispisanih reči:

NESCAFÉ 3in1 | | Alma Quattro
DONCAFE BRAZIL | | Alma Quattro

I za kraj, recite nam, koji su aktuelni svetski trendovi kada je reč o inovativnom Outdoor oglašavanju?

– Svetski trendovi u inovativnom OOH oglašavanju se sve više oslanjaju na digitalne OOH medije na kojima se emituju razni spektakularni 3D animirani modeli proizvoda koji sa ogromnih LED panoa stvaraju iluziju kretanja i izlaženja iz okvira medija. Ponekad nam se čini kao da nam taj 3D model izlazi u susret i da nam se opasno približava. Ovakvi 3D modeli se najčeše mogu videti na ulicama svetskih metropola, odnosno velikih gradova na dalekom istoku. Najčešće se koriste ugaoni LED panoi velikog formata kako bi „wow“ efekat bio što veći. Ono što je slaba strana ovakvih egzekucija jeste činjenica da se ta 3D iluzija ne opaža jednako dobro iz svakog ugla posmatranja. Optimalna vizura jeste pod uglom od 45° u odnosu na ugaonu ivicu takvog panoa.
U nastavku je nekoliko primera iz sveta.


 

Autor: Snežana Milić
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Ljudi

SONJA JELUŠIĆ, Media House: „Polaznici edukativnog modula Mediji u okviru AcademIAA dobiće određena znanja a ne gomilu informacija koje ne mogu da povežu“

Advertiser Serbia15. јул 2024.

MARINA GUZIJAN, Nelt: „Pokazaćemo učesnicima koji su tipovi podatka danas bitni, kako da se podaci kreiraju u kvalitetne uvide i koje su veštine potrebne da se razvijaju kako bismo ostali konkurentni sutra“

Advertiser Serbia11. јул 2024.

LJUBICA VUKČEVIĆ, DIRECT MEDIA United Solutions: „Komunikacija brendova se dosta usložnjava kada je u pitanju Click generacija“

Advertiser Serbia8. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Biljana Vuksanović i Miloš Bojović, Telekom Srbija: Mentorstvo kao inspiracija

Advertiser Serbia2. јул 2024.

Darko Lukić od danas novi generalni direktor Nelt Grupe

Advertiser Serbia1. јул 2024.

Zbog Milice evropski plivači poneli su oko vrata srpsku tradiciju

Advertiser Serbia26. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

MARIJANA MIRKOVIĆ, logoped: „Deci do treće godine ne davati mobilne telefone“

Advertiser Serbia24. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

ĐORĐE JOVANOVIĆ, Xiaomi: „Ova kampanja je nastavak game changing serijala kampanja po kojima je Xiaomi postao poznat“

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Kako na decu utiče prekomerno izlaganje ekranima?

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.