Internet

Blockchain bi mogao da spase internet od nametljivih reklama

Suosnivač Mozille i izumitelj JavaScripta Brendan Eich osmislio je sistem koji putem blockchain-a omogućava „suživot“ oglašivača, izdavača i čitalaca na webu

 

Oglasi na Internetu su neizbežni – izdavačima i vlasnicima web stranica trebaju kako bi im obezbedili prihode od prikazivanja, oglašivačima da bi svoje proizvode i usluge predstavili i prodali korisnicima, a sami korisnici bi ih najradije sve blokirali.

Suosnivač Mozille i izumitelj JavaScripta, američki softveraš Brendan Eich, smatra da je rešenje ove zavrzlame u tehnologiji koja je sve češće u središtu zanimanja tech industrije – blockchainu. Eich želi da putem blockchaina eliminiše potrebu za prikupljanjem privatnih podataka o surfovanju i samim tim praćenjem korisnika, a istovremeno obezbedi prihode izdavačima i omogući oglašivačima plasiranje oglasa kada i gde je potrebno.

Na rešenju problema Eich radi već tri godine. Njegova ideja sastoji se u potpuno privatnom surfovanju i blokiranju svih oglasa, kakvo je moguće u popularnim pretraživačima s nekoliko instaliranih dodataka, ali i „po defaultu“ u njegovom pretraživaču Brave. Uprkos blokiranju oglasa i praćenju korisnika, Brave obezbeđuje i cirkulaciju novca i zaradu, sve kroz blockchain tehnologiju.

Neizostavan deo toga je novi token, Basic Attention Token, ili BAT – kriptovaluta bazirana na Ethereum blockchainu. BAT je otvoreni, decentralizovani i transparentni token koji se razmenjuje među izdavačima, oglašivačima i korisnicima.

Korisnici „zarađuju“ BAT-ove gledanjem oglasa koje im pretraživač (ponekad) prikazuje, a pritom su njihovi privatni podaci na sigurnom (čuvaju se samo na njihovim uređajima). Pretraživač obezbeđuje da su oglasi relevantni, ali i da se podaci korisnika ne dele s oglašivačima.

Ovako zarađeni BAT-ovi preusmeravaju se izdavačima na čijim stranicama se oglasi prikazuju, a korisnici ih mogu iskoristiti i za „plaćanje“ dodatnih premium sadržaja.

Oni koji u svemu imaju najviše koristi upravo su izdavači, jer njima odlazi većina sredstava (70%) koje oglašivači uplate – no koristi, kako smo videli, imaju i krajnji konzumenti oglasa, kojima će kroz BAT tokene biti prosleđeno 15% prihoda.

BAT sistem gotovo je spreman za puštanje u pogon, kaže Eich. Brave pretraživač koji će ih prvi podržavati već ima 1,4 miliona korisnika, a njegov se autor nada da će, pokaže li se poslovni model produktivnim, oglašivački tokeni poput BAT-a postati novi standard za poslovanje na webu – transparentan, siguran i održiv.

 

Priredio: Sandro Vrbanus
Izvor: bug.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Internet

Meta promenila politiku privatnosti – Naši sadržaji kao materijal za trening AI

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Evropska komisija: Platforma X obmanjuje korisnike

Advertiser Serbia12. јул 2024.

TikTok oglasi dolaze u Hrvatsku

Advertiser Serbia9. јул 2024.

Novi oglašivački format u Google Maps?

Advertiser Serbia9. јул 2024.

Nikola Tesla 1900. prvi zamislio internet – i to bežični i multimedijalni

Advertiser Serbia8. јул 2024.

I Novi Zeland želi digitalnim platformama da propiše plaćanje medijskog sadržaja

Advertiser Serbia3. јул 2024.

EU upozorava Metu na kršenje Zakona o digitalnim tržištima

Advertiser Serbia1. јул 2024.

Prekomerno deljenje ličnih podataka – skriveni rizici onlajn rezervacija i kako ih izbeći

Advertiser Serbia28. јун 2024.

Lažne ulaznice, jeftini strimovi i novčići Harija Kejna: Kaspersky otkriva povećanu aktivnost prevaranata tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2024

Advertiser Serbia24. јун 2024.

Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara

Advertiser Serbia20. јун 2024.

Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Meta odlaže pokretanje softvera veštačke inteligencije u EU

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen

Advertiser Serbia5. јун 2024.