Brendovi

Biljana Vuksanović i Miloš Bojović, Telekom Srbija: Mentorstvo kao inspiracija

Brendovi

Podsticanje kreativnosti i inovativnosti kod mladih je danas od ključne važnosti za oblikovanje lidera budućnosti. Kako bi pripremila nove generacije za predstojeće poslovne izazove, organizacija „Dostignuća mladih“ već 19 godina predano sprovodi edukativne programe u oblasti preduzetništva u Srbiji.

 

Veliku podršku ovoj inicijativi i ove godine pružila je kompanija Telekom Srbija, koja je aktivno uključila svoje zaposlene u programe „Finansijska pismenost“ i „Učeničke kompanije“ koji se realizuju u okviru ove inicijative.

Učestvujući kao mentori, devetnaest zaposlenih Telekoma dalo je značajan doprinos ovim programima. Među njima se ističu Biljana Vuksanović, šef Trening centra u Direkciji za ljudske resurse, koja je nagrađena prestižnom titulom najboljeg poslovnog volontera u konkurenciji od čak 120 kolega iz različitih kompanija uključenih u projekat, i Miloš Bojović, stručnjak za edukaciju u Direkciji za prodaju, koji se istakao mentorstvom u programu „Finansijska pismenost“.

Biljana i Miloš  sa nama su podelili svoja iskustva o radu sa srednjoškolcima, ulozi mentora u njihovom razvoju, kao i angažovanju kompanije Telekom Srbija u društveno odgovornim inicijativama.

Na početku razgovora, Biljana primećuje da ove teme nepravedno ostaju neprimećene u društvu i napominje da ni sama nije bila dovoljno upoznata sa programom pre nego što je postala njegov učesnik.

  • Iako su „Učeničke kompanije“ najveći program preduzetničkog obrazovanja na svetu, moram priznati da nisam mnogo znala o ovoj inicijativi dok nisam dobila priliku da učestvujem. Ovo je za mene jedinstveno iskustvo. Program je pravi praznik mladalačkog preduzetništva, inicijative, energije i entuzijazma koji bih od srca preporučila svakom profesionalcu u svojoj oblasti!

Slične utiske nosi i Miloš, koji priznaje da ga na trenutke još uvek obuzima euforija kada se seti nekih situacija sa radionica koje su završene pre izvesnog vremena:

  • Kreativnost, način razmišljanja i autentičnost učenika su nešto što zaista pleni i inspiriše. Posvećenost nastavnika koji su bili uključeni u program zaista su nadmašili sva moja očekivanja, dodaje.

Mladi imaju veliki potencijal koji je potrebno podsticati

Upitani o utiscima o srednjoškolcima sa kojima su se družili, oba mentora dele oduševljenje njihovim velikim potencijalom koji treba dalje usavršavati i razvijati.

Miloš je prepoznao i značaj predmetnih nastavnika koji su deci učesnicima pomagali da se ostvare, usmeravajući ih ka područjima u kojima mogu najviše da napreduju, dok je Biljana je istakla brojne razloge zbog kojih su mladi u prednosti kada je u pitanju preduzetništvo:

  • Njihova mladost često donosi manje straha od neuspeha i veću spremnost da istraže nove ideje i inicijative, čime se podstiče razvoj preduzetničkog duha i veština u ranim godinama. Smatram da im nedostaje upravo iskustvo u vođenju poslova i upravljanju finansijama. Takođe, nekada im nedostaju veštine pregovaranja, timskog rada i strategijskog planiranja, koje su ključne za dugoročni uspeh u preduzetništvu, kao i pristup širem poslovnom umrežavanju i resursima, poput kapitala ili specijalizovane podrške.

Biljana je uverena da rano eksperimentisanje sa preduzetničkim konceptima omogućava mladima da bolje razumeju tržište, prepoznaju prilike i nauče kako da efikasno upravljaju resursima, podstiče ih da budu inovativni, samostalni i samouvereni u svojim ambicijama, zbog čega je podrška poslovne zajednice od nemerljivog značaja.

Radionica, Telekom promo

A kako se Biljana i Miloš osećaju kao mentori?

Odgovori na ovo pitanje su bili veoma slični i puni emocija. Miloš naglašava da je biti mentor mladima izazovna, ali i veoma odgovorna uloga.

  • Naš narod lepo kaže: „Kako poseješ, tako ćeš i žeti.“ Prema tome, mentori često služe kao uzori, demonstrirajući ponašanja, vrednosti i etiku koju mladi mogu da usvoje, što u budućnosti može uticati na profesionalni integritet mladih.

Dodatno, Biljana ističe da mentori ne pružaju samo savete i vođenje na osnovu ličnog poslovnog iskustva, već i podršku u razvoju samopouzdanja, poslovnih veština i mreže kontakata.

  • Naša uloga takođe obuhvata motivaciju, inspiraciju i pružanje konstruktivne povratne informacije kako bi mladi preduzetnici uspešno savladali prepreke i izazove koje preduzetništvo sa sobom nosi.

Zaposleni Telekoma ponosni na način na koji kompanija investira u zajednicu

Telekom Srbija aktivno podržava mnoge društveno odgovorne inicijative i kampanje i igra ključnu ulogu kao pokretač, motivator i primer osvešćene i odgovorne kompanije. U okviru kompanije, Klub volontera omogućava svim zaposlenima da se dodatno angažuju za dobrobit zajednice i doprinesu izgradnji boljeg društva.

Biljana prenosi i utiske zaposlenih, navodeći da su izuzetno ponosni na način na koji Telekom Srbija investira u zajednicu, pa se i sami vrlo rado uključuju u volonterske akcije.

Učesnici radionice, foto: Telekom promo

Miloš se nadovezuje pričom o tome šta ga je lično motivisalo da postane poslovni volonter:

– To je upravo mogućnost da životno znanje i iskustvo podelim sa mladima i time im možda pomognem pri nekim životnim odlukama, omogućavajući im da uče iz tuđih grešaka i uspeha, ohrabrujući ih da prevaziđu izazove i ostanu motivisani kada se suočavaju sa preprekama. Podsticanje kritičkog razmišljanja, rešavanje problema, prevazilaženje stresnih situacija, ali i mogućnost da učenike izazovem u diskusiji i dovedem u pitanje neke njihove stavove su, takođe, motivatori koje bih istakao.

Biljana ukazuje da je mentorstvo prilika da se ličnim angažovanjem ostvari dubok i pozitivan uticaj na živote drugih, da im se pomogne u ispunjavanju njihovih potencijala i ostvarivanju snova, čime mentori ujedno doprinose da zajednica u celini napreduje i bude bolja.

  • Ne treba zaboraviti ni da je mentorstvo uvek obostrano korisno, jer i mentori uče i rastu zajedno sa svojim učenicima, što je posebno zadovoljavajuće iskustvo. Jedini savet koji imam – angažujte se! Ne propustite priliku, kad god i kako god se ukaže. Ono što date vratiće vam se višestruko, to vam garantujem!

Biljana Vuksanović prima nagradu za najboljeg poslovnog volontera na projektu „Učeničke kompanije“, Telekom promo

Koliko smo kao narod finansijski pismeni?

Kao mentora nekoliko mladih ekipa, Miloša smo pitali i koliko smo finansijski pismeni na nacionalnom nivou i ima li razlike među generacijama. Po njegovom mišljenju, nivo finansijske pismenosti u Srbiji je na prihvatljivom nivou:

  • Smatram da su mlađe generacije više informatički pismene i da im je blisko elektronsko bankarstvo, platne kartice i slično, dok su starijim generacijama bliži pojmovi kao što su ček, menica, depozit, kredit… Trebalo bi da razgovaramo na temu upravljanja kućnim budžetom sa svojim ukućanima, a decu bi trebalo još od osnovne škole učiti na koji način se odgovorno i pametno raspolaže novcem i ukazati im na posledice koje će nastupiti u suprotnom slučaju.

Na kraju našeg razgovora, i Biljana i Miloš izrazili su spremnost da se uključe u naredne projekte kompanije. Kako ističu, ponosni su na postignute uspehe i sa zadovoljstvom će nastaviti da podržavaju inicijative Telekoma Srbija, unapređujući tako svoj doprinos društvenoj zajednici i poslovnom okruženju.

 
Naslovna fotografija: Biljana Vuksanović iMiloš Bojović, Telekom Srbija promo

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Bella Hadid će tužiti Adidas: Manekenka angažovala pravni tim usred kontroverze zbog reklame

Advertiser Serbia22. јул 2024.

Samsung Adriatics dodatno unapređuje brigu o kupcima: servisni inženjeri dodaju završni dodir popravkama u domovima korisnika, sa Bespoke Jet usisavačem i projektom CS ambasador

Advertiser Serbia19. јул 2024.

Kompanija MaxBet je Zlatni sponzor FK Vojvodina

Advertiser Serbia19. јул 2024.

Adidas uklanja Belu Hadid iz reklamne kampanje nakon kritika Izraela

Advertiser Serbia19. јул 2024.

Prepustite se visokoefikasnoj i obnavljajućoj nezi uz NIVEA Repair & Care univerzalne kreme za suvu i osetljivu kožu

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Schneider Electric nagrade za uticaj na održivost se dodeljuju po treći put i potvrđuju posvećenost kompanije podršci naporima partnera na polju održivosti

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Novac na računu odmah – usluga instant plaćanja na više od 600 TENFORE lokacija širom zemlje

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Samsung objavljuje himnu brenda Galaxy pod nazivom „Otvorenost uvek pobeđuje“ sa bendom TOMORROW X TOGETHER

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Globalno istraživanje tržišta: Kina prednjači u upotrebi GenAI, dok SAD vode kada je reč o punoj implementaciji

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Bil Gejts podržava proizvodnju putera iz laboratorije

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Kinezi povukli iz prodaje majice sa likom Trampa i podignutom pesnicom posle atentata

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Mladi fizičari osvojili bronzu na međunarodnom turniru uz podršku SBB fondacije

Advertiser Serbia17. јул 2024.

Niklo kao ja: Urbanim vrtovima protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia16. јул 2024.

Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Skoro dve hiljade građana besplatno pregledalo mladeže

Advertiser Serbia15. јул 2024.