Brendovi

Beograd domaćin Svetske konferencije o osnovnim naukama i održivom razvoju

Brendovi

U godini koja je proglašena Međunarodnom godinom osnovnih nauka za održivi razvoj, Beograd će biti domaćin izuzetnog naučnog skupa – Svetske konferencije o osnovnim naukama i održivom razvoju.

 

Na događaju, koji će biti održan od 19. do 22.septembra u prostorijama Srpske akademije nauke i umetnosti, okupiće se 61 naučnik iz celog sveta koji će govoriti o značaju osnovnih nauka za održivi razvoj, o naprednim osnovnim istraživanjima u matematici, fizici, hemiji i biologiji, o vezama osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama, inženjerstvom, energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, i o doprinosima osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

Tokom četiri dana trajanja Konferencije, biće održano 19 sesija sa 67 izlaganja. Početna sesija će biti posvećena poslednjem izveštaju Rimskog kluba – Granice i iznad, a u završnoj sesiji prisutni će čuti najvažnije zaključke izvedene iz svih obraćanja.

Na Konferenciji ćemo govoriti o naprednim teorijskim i eksperimentalnim osnovnim istraživanjima, i to kako u Maloj nauci, koja podrazumeva rad sa malim i uglavnom komercijalno dostupnim uređajima, tako i u Velikoj nauci, koja obuhvata izgradnju i korišćenje velikih mašina i postrojenja. Takođe će biti govora o doprinosima osnovnih nauka realizaciji Ciljeva održivog razvoja. Izlaganja treba da pokažu da društvena odgovornost za održavanje, aktuelizovanje i jačanje osnovnih istraživanja leži prvenstveno na naučnoj zajednici i to individualno i kolektivno, kao i da globalna nauka treba da obuhvati nacionalne nauke, to jest, da nacionalna nauka treba da bude integralni deo globalne nauke – srazmerno kapacitetu zemlje“, istakao je dr Nebojša Nešković, kopredsednik Programskog odbora Konferencije i generalni sekretar Svetske akademije umetnosti i nauke.

Glavni cilj Međunarodne godine i Konferencije u Beogradu je da nacionalne, regionalne i globalne naučne institucija jasno pokažu javnom mnjenju i posebno političarima i privrednicima širom sveta kako osnovna istraživanja doprinose svestranom, ravnomernom i održivom razvoju planete. Istovremeno, važno je i povezivanje nacionalnih, regionalnih i globalnih naučnih institucija sa ciljem da se intenzivira njihova komunikacija i međusobna saradnja, kao i usmeravanje nacionalnih naučnih institucija na zajedničku izradu predloga strategija osnovnih istraživanja i odgovarajućih investicionih planova za vlade njihovih zemalja.

U okviru Konferencije biće održane dve izložbe – Matice srpske – o njenim prošlim i sadašnjim aktivnostim, i kompanija „Loreal“ – o održivosti njenog sadašnjeg i budućeg razvoja i proizvodnje.

Konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnolškog razvoja Srbije, Svetske akademije umetnosti i nauke, Srpske akademije nauka i umetnosti i kompanije „Loreal“.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart Monitor i ViewFinity za 2024. godinu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Haier je zvanični partner Rolan Garosa, Ana Ivanović globalna ambasadorka brenda

Advertiser Serbia5. јун 2024.