Brendovi

Bee Responsib’All – Eko ranč „Kod Veselog truta“ mesto učenja, sadnje medonosnog bilja i izgradnje hotela za pčele

ZAGREB – Kompanija Pernod Ricard Croatia obeležila je deseti „Dan društvene odgovornosti“ na Eko ranču Kod Veselog truta.

 

Pčele su proglašene najvažnijim živim bićima na našoj planeti još 2019. godine. Uprkos tome, često svedočimo vestima o smanjenju njihove populacije i problemima s kojima se suočavaju ove vredne životinje. U Hrvatskoj postoji duga tradicija pčelarstva i proizvodnje proizvoda od meda. Procenjuje se da danas u Hrvatskoj ima oko pola milijarde pčela.

Kompanija Pernod Ricard Croatia deseti je put na globalnom nivou sprovela inicijativu „Dan društvene odgovornosti – Responsib’All day“. Više od 18.500 zaposlenih Grupe Pernod Ricard širom sveta u saradnji s lokalnim zajednicama učestvuje u društveno odgovornim projektima i aktivnostima u zemljama u kojima kompanija posluje, a sve kako bi pomogli zaštiti i obnovi biološke raznolikosti, u skladu s predanošću Grupe Pernod Ricard prema negovanju zemljišta.

Ove godine kompanija Pernod Ricard Croatia d.o.o je na Eko ranču „Kod Veselog Truta“ u opštini Orle kod Velike Gorice u saradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, vlasnikom ranča, pčelarom Dariom Frangenom i Kornelijom Benyovsky Šoštarić organizovala akciju „Pomozimo solitarnim pčelama“.


Dugi niz godina naša kompanija kroz različite društveno odgovorne aktivnosti u Hrvatskoj sprovodi inicijativu za održivost i odgovornost, Pernod Ricard 2030 „Dobra vremena s dobrih mesta“. U skladu sa vrednostima naše kompanije, i ove godine bilo nam je jako važno da pronađemo lokalnog partnera s kojim ćemo ostvariti konstruktivan Dan društvene odgovornosti, kako bi ukazali na značaj očuvanja i opstanka pčela i oprašivača.
Želim da se zahvalim Hrvatskom pčelarskom savezu kao našem lokalnom partneru, gospodinu Frangenu na vrlo inspirativnoj i edukativnoj radionici na kojoj smo puno naučili o pčelama i pčelarstvu i pod čijim su vodstvom zaposleni napravili vrt za pčele u kojem su posadili medonosno bilje. Zahvaljujem se i gospođi Korneliji Benyovsky Šoštarić od koje su zaposleni puno naučili i uz čiju su pomoć sagradili prvi hotel za pčele, kao i gospođi Bini Frangen koja je naše zaposlene vodila kroz postupak vrcanja meda, koji je u potpunosti proizveden na ekološki način.
Najljepše se zahvaljujem i svim zaposlenima kompanije Pernod Ricard Croatia, bez kojih navedeni projekat ne bi bilo moguće realizovati i koji su svojim vrednim radom i doprinosom poslali poruku o važnosti očuvanja životne sredine za buduće generacije. Kompanija Pernod Ricard Croatia će nastaviti da podstiče svoje zaposlene da kroz konkretne projekte doprinose zajednici u kojoj posluju, u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti“,
izjavila je Maja Višnić, rukovodilac projekata održivosti i odgovornosti kompanijne Pernod Ricard Croatia.

Nakon završetka svih planiranih aktivnosti, Maja Višnić uručila je novčanu donaciju Hrvatskom pčelarskom savezu, čiji su predstavnici istakli važnost ovakvih akcija i partnerstva.

Drago nam je je da kompanija Pernod Ricarda Croatia prepoznaje važnost pčela u našem životu. Nažalost, pčele su nam ugrožene najčešće zbog klimatskih promena i prekomernog korišćenja pesticida. Svaka pomoć, uključujući osvešćivanje javnosti o ovom problemu, itekako pomaže. Zahvaljujemo Pernod Ricard Croatia na donaciji od 10.000 kuna koju će Savez uložiti u zaštitu pčela i pčelarstva, od čega će korist imati i cela društvena zajednica„, rekao je Vedran Lesjak iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Hotel za solitarne pčele – odnosno, one koje ne žive u košnicama, nego same i važni su oprašivači – zaposlenima je pomogla da izradi Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Budući da su pčele u celini ugrožene, jako je važno da se u njihovo očuvanje i zaštitu uključe svi elementi društva. Zato mi je posebno drago što se kompanija Pernod Ricard Croatia uključila u zaštitu pčela. To su danas dokazali zaposleni koji su izgradili jednu fantastičnu nastambu za solitarne pčele u koju će one moći da se usele i aktivno oprašuju ekološki voćnjak u blizini. Time smo pomogli ne samo voćkama, nego i doprineli očuvanju biološke raznolikosti„, rekla je Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Eko ranč „Kod Veselog truta“ u vlasništvu je Darija Frangena, koji ga vodi sa suprugom Binom. Sve je na njihovom imanju u skladu s prirodom, a osim pčelarstva, u opštini Orle kod Velike Gorice podigli su prvi hrvatski nasad crnog duda. Uzgajaju i divlju ružu, dok na zemljištu u Dalmaciji imaju zasade badema i maslina – sve s ekološkim sertifikatom.

Zahvaljujem se Pernod Ricard Croatia na prekrasnoj ideji, viziji, koja nas je vratila u prirodu, pokazala važnost ekološke proizvodnje i pčelarstva. Hvala im što su našli vremena da dođu na naš Eko ranč gdje su zaposlenima, uz sadnju medonosnog vrta, hotela za solitarne pčele i radionicu vrcanja prirodnog meda, približili drugima i našu ekološku viziju. Moramo znati da je za svaki 3. obrok koji unosimo u svoj organizam direktno ili indirektno odgovorna pčela. Uopšteno se premalo pažnje daje pčelama i zato još jednom hvala kompaniji Pernod Ricard Croatia što je prepoznala njihovu važnost„, rekao je Dario Frangen.

Dan društvene odgovornosti obeležavaju zaposleni Grupe Pernod Ricard širom sveta. Prvi put održan je 2011. godine.

Veran svojoj viziji ‘Créateurs de Convivialité’, Pernod Ricard veruje u deljenje i rad s drugima, kako bismo ojačali ono što radimo zajedno. Zato se sve njegove podružnice udružuju s lokalnim partnerima i dobrotvornim organizacijama kako bi učili od njih i radili na raznim projektima zajednice. Ove godine fokus je bio na očuvanju i zaštiti bioraznolikosti i prirode u skladu s predanošću Grupe Pernod Ricard negovanju zemljišta.

Pri tome je svaka država izabrala oblast delovanja, a zanimljivo je kako su se Slovenija i Srbija takođe odlučile za temu pčela, zbog čega su sve tri zemlje osmislile i zajednički logo: Bee Responsib’All.

O kompaniji Pernod Ricard
Kompanija Pernod Ricard je drugi svetski proizvođač vina i jakih pića s konsolidovanom prodajom od 8,824 miliona evra u fiskalnoj godini 2021. Grupa, koja poseduje 16 od 100 najboljih marki alkoholnih pića, drži jedan od najprestižnijih i najsveobuhvatnijih portfelja u industriji s više od 240 vrhunskih marki raspoređenih na više od 160 tržišta. Portfelj Pernod Ricarda uključuje Absolut Vodku, Ricard pastis, Ballantine’s, Chivas Regal, Royal Salute i The Glenlivet škotski viski, Jameson irski viski, Martell konjak, Havana Club rum, Beefeater gin, Malibu liker, Mumm i Perrier-Jupau. Jacob’s Creek, New Zealand Wines, Campo Viejo, Mumm Sparkling i Kenwood vina. Strategija Pernod Ricarda usmerena je na ulaganje u dugoročan i održiv rast za sve svoje stejkholdere, ostajući verni svojim osnovnim vrednostima: preduzetničkom duhu, međusobnom poverenju i snažnom osećaju etike. Decentralizovana organizacija Grupe ovlašćuje svojih 18.500 zaposlenik da budu ambasadori svoje vizije „Créateurs de Convivialité“ na terenu. Inicijativa za održivost i odgovornost Pernod Ricard 2030 “Dobra vremena sa dobrih mesta” integrisana je u sve njene aktivnosti od zrna do stakla, a kompanija Pernod Ricard prepoznata je kao UN Global Compact LEAD učesnik, zbog svog doprinosa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDGs).

 

Autor fotografija: Vlada Cvirn

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Završena 5. konferencija HR Experience: Važno je upravljati sobom

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Atlantic Grupa predala obavezujuću ponudu za Strauss Adriatic

Advertiser Serbia23. маја 2023.

IKEA pokreće klub lojalnosti za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Predstavljamo vam Knox Matrix: 10 godina Samsung Knox Security i Samsung vizija za bezbedniju budućnost

Advertiser Serbia23. маја 2023.