Jubileji

BBC napunio 100 godina

Jubileji

Britanski medijski servis BBC obeležava čitav vek postojanja, ali će sledećih nekoliko godina verovatno odrediti da li će jedan od najpoznatijih emitera u svetu preživeti u prepoznatljivom obliku do kraja decenije, piše Gardijan.

 

Kada je osnovan BBC nakon Prvog svetskog rata, kompanija je morala da reši komercijalni problem, jer su britanski industrijalci pokušavali da prodaju radio-prijemnike, ali niko nije hteo da plati skup deo opreme „ukoliko nema šta da sluša“.

Grupa proizvođača predvođena „Markonijem“ zajednički je zatražila odobrenje britanske Vlade i osnovala „Britansku emitersku kompaniju“, koja je kasnije reformisana kao manje otvoreno komercijalna korporacija kako bi proizvodila prikladan sadržaj.

Emitovanje BBC počelo je u novembru 1922. godine, kada je preuzeo „Markonijevu“ postojeću stanicu srednjeg talasa „2LO“, emitovanu sa predajnika u sedištu kompanije na „Strandu“, u centru Londona. Taj krov je sada mesto kafića koji se zove „Radio“.

Gardijan podseća da su se od 1922. godine mnoge stvari promenile, ali da su neke ostale iste. Prvi program sadržao je govor Endrua Bonara Loa, novoimenovanog torijevskog premijera koji se borio da zadrži kontrolu nad svojom frakcijom stranke. Ta kontrola će trajati samo nekoliko meseci nakon preuzimanja vlasti.

Druge vesti obuhvatale su izveštaj o pljački, prodaju knjige Vilijema Šekspira i vremensku prognozu. Vreme prilikom prvog emitovanja bilo je maglovito.

Spiker na radiju čitao je vesti dva puta – jednom normalnom brzinom, a drugi put duplo sporije, nakon čega je slušaocima postavljeno pitanje koja brzina im se više sviđa.

Jedan vek kasnije, BBC nastavlja da dolazi do nekoliko desetina miliona ljudi, uz sličan radijski program i upotrebu srednjih talasa. Međutim, BBC se više ne može osloniti na privilegovanu dominaciju ograničenog spektra emitovanja kako bi došao do javnosti.

Za razliku od ranije, BBC sada mora da privuče slušaoce koji trenutno imaju gotovo neograničen izbor kada se radi o medijskim servisima, kao i internet platformama za emitovanje koje imaju veći budžet i manje političkih i regulativnih obaveza.

Deo izazova za korporaciju je to što slušanost njenih tradicionalnih televizijskih i radio-stanica ostaje relativno visoka, što otežava radikalnu reformu.

Još jedan od problema je to što je BBC upleten u politiku, od uloge emitera tokom generalnog štrajka 1926. godine do spora sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom oko „nepouzdanog dosijea“ tokom rata u Iraku.

Ništa manje politička nije ni trenutna situacija, jer je sadašnji generalni direktor BBC Tim Dejvi imenovan 2020. godine u vreme kada se ovaj medijski servis plašio da će vladajuća Konzervativna stranka postaviti svog kandidata na tu funkciju. Dejvi je tada dao razna obećanja i postavljao ljude na funkcije tako da bude naklonjen torijevcima.

Važeća licenca BBC ističe krajem 2027. godine i u toku su razgovori koji drugi servis bi mogao da ga zameni. Zaposleni su vrlo svesni da bi korporacija mogla da bude drastično drugačija za 110. rođendan BBC.

 

Izvor: N1

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Jubileji

Journal proslavio prvi rođendan ekskluzivnim partyjem u Beogradu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.

Bar-kod slavi 50. rođendan

Advertiser Serbia3. априла 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

Svetski dan radija

Advertiser Serbia13. фебруара 2023.

Radio Beograd 2 obeležava 65. rođendan

Advertiser Serbia9. фебруара 2023.

Coca-Cola HBC Srbija proslavila 25 godina poslovanja na našem tržištu

Advertiser Serbia21. децембра 2022.

20. Jubilarna međunarodna PRO PR konferencija na Plitvičkim jezerima

Advertiser Serbia16. децембра 2022.

SMS napunio 30 godina

Advertiser Serbia3. децембра 2022.

Televizije širom sveta obeležavaju svoj dan, i dalje bude najveću pažnju

Advertiser Serbia21. новембра 2022.

„Dnevnik“ u Matici srpskoj proslavio 80 godina izlaženja

Advertiser Serbia15. новембра 2022.

Kompanija Bambi posluje 55 godina

Advertiser Serbia20. октобра 2022.

vivo proslavlja drugu godinu na evropskom tržištu

Advertiser Serbia20. октобра 2022.

140. rođendan Caffe Vergnano

Advertiser Serbia7. октобра 2022.

98 godina Radio Beograda

Advertiser Serbia2. октобра 2022.